Wyspy kuchenne są najczęściej umieszczone centralnie w kuchni, co sprawia, że stają się ona głównym punktem życia domowego. Dlatego projektowane są tak, aby były atrakcyjne wizualnie i zarazem funkcjonalne.
Wybór materiałów na wyspę kuchenną zależy od naszych preferencji dotyczących stylu, trwałości i budżetu. Dobrze jest również wziąć pod uwagę praktyczne aspekty, takie jak łatwość czyszczenia i pielęgnacji, aby mieć pewność, że wybór będzie odpowiadał indywidualnym potrzebom.
Popularność kuchennych wysp w ostatnich latach wynika ze zmian w stylu życia. Home office, coraz większa koncentracja na domu i jakościowej relacji z bliskimi sprawiają, że zależy nam, by każde z pomieszczeń pełniło jednocześnie kilka funkcji. Gotowanie - kiedyś traktowane jak proces gospodarczy, który trzeba przed gośćmi i domownikami schować - stało się elementem współczesnego stylu życia. To rozrywka, hobby, pomysł na kreatywny wspólny czas z rodziną i przyjaciółmi. Nie ma już powodu, by przygotowywać posiłki za zamkniętymi drzwiami, zwłaszcza, że łącząc kuchnię z salonem zyskujemy przestrzeń. Dzięki wyspie kuchennej możliwe jest gotowanie połączone z innymi czynnościami - możemy rozmawiać z kimś, kto siedzi po drugiej stronie blatu lub w głębi pokoju. Wyspa może stać się miejscem do degustacji przekąsek na domowej imprezie, podczas gdy my wciąż pracujemy nad daniem głównym. To idealna przestrzeń, by usadzić dzieci, podczas gdy my szykujemy kanapki do szkoły lub zaparzamy poranną kawę.
Dzięki wyspie integrujący charakter posiłku można połączyć z procesem przygotowania jedzenia - i to jest jej najważniejsza zaleta.
Wyspa przede wszystkim sprawdzi się w pomieszczeniach otwartych, ale to mit, że zaplanować ją można tylko w dużych pomieszczeniach. Odpowiednio umieszczona i zaprojektowana kuchenna wyspa usprawni pracę nawet w aneksie niedużych rozmiarów. Jeśli chcemy, by nasza wyspa pełniła funkcję blatu do spożywania posiłków lub baru, dobieramy tzw. hokery, czyli krzesła, których siedziska będą znajdowały się 20-30 cm poniżej blatu wyspy. Minimalna odległość między wyspą a równoległym ciągiem roboczym to 90-100 cm, ale dla większej wygody odległość ta powinna wynosić ok. 1,2 m.