Rodzajów żywych drzewek bożonarodzeniowych jest zaledwie kilka, jednak wybór najbardziej odpowiedniego czasami bywa nie lada wyzwaniem. Na co zwrócić uwagę przed zakupem? Jak dbać o żywą choinkę? Odpowiedzi na te pytania znajdują się poniżej.
Najbardziej popularnym drzewkiem świątecznym w polskich domach jest świerk pospolity. Jest to iglak, który odznacza się jasnozieloną barwą, a także krótkimi i kłującymi igłami. Podobnym drzewkiem, różniącym się jednak barwą, jest świerk srebrzysty. Bardzo chętnie wybierana jest jodła kaukaska, która charakteryzuje się intensywnym, zielonym kolorem, a także gęstymi i rozłożystymi gałęziami z niekłującymi igłami. Na rynku dostępne są również sosny o długich i kłujących igłach, jednak wciąż nie są one w polskich domach popularne.
– Decydując się na konkretne drzewko bożonarodzeniowe powinniśmy przede wszystkim zastanowić się, na jakim efekcie nam zależy i jak długo chcielibyśmy mieć w domu choinkę. Jodła kaukaska to najdroższa propozycja, ale również najbardziej trwała, ponieważ możemy cieszyć się nią nawet do czterech tygodni. Jej zapach jest bardzo subtelny i – co ważne – nie gubi igieł. Natomiast świerk pospolity – choć najczęściej wybierany – stosunkowo szybko traci igły i charakteryzuje się krótką żywotnością, tak samo jak jego srebrzysta odmiana. Niewątpliwym atutem tego rodzaju drzewek jest jednak przepiękny zapach. Z kolei sosny wytrzymują w warunkach domowych nie dłużej niż dwa tygodnie i również odznaczają się przyjemnym aromatem lasu – mówi Kinga Liebchen z firmy Komplex Market, dostawcy wysokiej jakości profili drewnianych oraz importera i plantatora żywych drzewek świątecznych.
Jak dbać o żywą choinkę?
Kiedy już zdecydowaliśmy się na zakup konkretnego drzewka, warto dowiedzieć się również jak o nie prawidłowo dbać. W inny sposób należy pielęgnować choinkę ciętą, a inaczej obsadzoną w donicy.
– W pierwszym przypadku – jeszcze przed zakupem – należy zwrócić uwagę na dwie cechy świadczące o świeżości choinki: kolor igieł, który powinien być soczystozielony oraz giętkość gałęzi. Pień drzewka – o ile nie został obsadzony w punkcie sprzedaży – warto podciąć o kilka centymetrów, co ułatwi pobieranie wody. Choinka powinna być również umieszczona w specjalnym stojaku z pojemnikiem na wodę, który należy regularnie uzupełniać. Jeżeli jednak zdecydujemy się na zakup drzewka w donicy, warto upewnić się czy nie jest ona zbyt mała, gdyż w takim przypadku korzenie nie będą się w niej prawidłowo rozwijały. To z kolei w późniejszym czasie uniemożliwi nam przesadzenie iglaka do ogrodu – mówi Kinga Liebchen z firmy Komplex Market.
W obu przypadkach należy pamiętać również o regularnym wietrzeniu pomieszczenia, w którym znajduje się drzewko, a także o tym, że należy ustawić je z dala od wszelkich źródeł ciepła, takich jak np. kominek czy grzejnik. Temperatura w pomieszczeniu nie powinna przekraczać 23oC. Z kolei zawieszając ozdobne lampki, warto zdecydować się na LED-owe, gdyż emitują one mniej ciepła i nie przyczyniają się do usychania drzewka. Warto unikać również ciężkich ozdób.
Żywa choinka po świętach – jak prawidłowo ją przesadzić?
Jeśli zdecydowaliśmy się na choinkę w doniczce, po świętach Bożego Narodzenia mamy możliwość przesadzenia jej do ogrodu. Powinniśmy jednak pamiętać, że w takim wypadku nie można trzymać jej w pomieszczeniu dłużej niż 10-12 dni. Po tym czasie należy drzewko wystawić na dwór, dzięki czemu utrzymamy jego warunki życiowe najbardziej zbliżone do naturalnych.
– Jeśli zauważymy, że na gałązkach iglaka pojawiły się pąki, wówczas – jeszcze przed wystawieniem na zewnątrz – powinniśmy zahartować go poprzez wstawienie na czas ok. 3-4 tygodni do chłodnego pomieszczenia, a dopiero po upływie tego czasu bezpośrednio na zimno. Na wiosnę możemy przesadzić choinkę do większej donicy lub bezpośrednio do ziemi w ogrodzie. Postępując w ten sposób będziemy mogli cieszyć się nią przez długie lata – dodaje Kinga Liebchen z firmy Komplex Market.