Początek roku to doskonały moment na wprowadzenie zmian w życiu. Zdrowa dieta i uprawianie sportu to prawdopodobnie jedne z wielu postanowień, które najczęściej pojawiają się na noworocznej liście. Wprowadzenie ich w życie warto zacząć od zaopatrzenia się w odpowiednie sprzęty - nie tylko do ćwiczeń, lecz także do przygotowywania zdrowych, pełnowartościowych posiłków.

Jednym z najlepszych sposobów na przyrządzanie zdrowych dań w domu jest wykorzystanie pary. Warto więc zadbać o odpowiedni sprzęt, który ułatwi realizację założonych celów. Doskonale sprawdzi się piekarnik parowy marki Electrolux CombiSteam Delux.

Epoka "fit"

Trend zdrowego żywienia stał się znakiem naszych czasów. Kupujemy karnety na siłownię, ograniczamy ilość spożywanych słodyczy, ale też szukamy nowych, alternatywnych metod przyrządzania żywności. Dieta nie musi też oznaczać konieczności wyeliminowania składników, które uwielbiasz - możesz przyrządzić je w inny sposób - zamiast smażyć, ugotować lub upiec na parze. Warto pamiętać, że ilość wartości odżywczych w potrawie zależy nie tylko od składu danego produktu, a także sposobu obróbki termicznej.

Parę zalet pary

Do głównych plusów przyrządzania potraw z pomocą działania pary jest pozbycie się z nich nadmiernego tłuszczu - dania przygotowane w piekarniku parowym wolne są od szkodliwych substancji, które wytwarzają się na przykład podczas smażenia. Posiłki przygotowane na parze są mniej kaloryczne, naturalne, łatwiejsze do strawienia, a także bardziej estetyczne. Takie pieczenie kojarzy się z procesem długotrwałym i uciążliwym. Nic bardziej mylnego. Przygotowanie posiłku zajmuje niewiele więcej czasu niż przy innych metodach obróbki cieplnej. Dodatkowo, w tym samym czasie można przygotować kilka składników dania na raz - umieszczając je w osobnych pojemnikach.

Pieczenie pełną parą z Electrolux

Przygotowanie dań na parze nie jest metodą nową. Innowacyjne sprzęty natomiast pozwalają ją doskonalić, dzięki czemu tworzone dania mogą być jeszcze pyszniejsze. Uzyskaniu jak najlepszego smaku przygotowywanych potraw pomaga wykorzystanie działania pary w połączeniu z gorącym powietrzem. Proces ten umożliwiają piekarniki parowe CombiSteam Delux marki Electrolux, które wykorzystują termoobieg w połączeniu z parą. Gorące powietrze nadaje potrawie wyjątkową kruchość i złocisty kolor na zewnątrz, podczas gdy para otacza ją, ochraniając naturalne smaki w jej wnętrzu.

Dodatkowym ułatwieniem w przygotowaniu idealnej potrawy jest możliwość precyzyjnej kontroli temperatury, jaką posiada piekarnik parowy CombiSteam (2w1). Został on wyposażony w specjalną Termosondę, która czuwa nad całym procesem pieczenia. Wystarczy ustawić pożądaną temperaturę i poczekać na moment, gdy piekarnik sam się wyłączy.

Zdrowe wypieki

Będąc na diecie nie musimy odmawiać sobie wszystkiego, co tylko kojarzy się ze słodyczami. Myśląc "ciasto" wyobrażamy sobie czekoladowy tort, ze słodką, roztapiającą się w ustach polewą. Ciasto jednak może być zdrowe! Przygotować je można na przykład z buraków lub marchewek. Idealny wypiek to miękkie, delikatne ciasto i chrupiąca skórka. W piekarniku wielofunkcyjnym UltraFanPlus dzięki funkcji PlusSteam ciasto lepiej wyrasta, jest sprężyste w środku i chrupkie na zewnątrz. Natomiast wentylator UltraFan zapewnia równomierne pieczenie w każdym miejscu urządzenia.

Gotowanie przyjazne dla środowiska

Piekarniki parowe pozwalają nie tylko cieszyć się walorami zdrowotnymi i odżywczymi przyrządzanych potraw, ale także są przyjazne dla środowiska. Połączenie pieczenia i pary pozwala na ustawianie niższych temperatur bez konieczności wydłużania procesu. Niższa temperatura pracy piekarnika to kilkanaście procent mniej zużytej energii w porównaniu do klasycznego pieczenia. To rozwiązanie jest dobre zarówno dla środowiska, jak i dla naszego portfela - mniej zużytego prądu oznacza mniejsze koszty.