Zmywarka nie wszystko domyje
Posprzątanie po kuchennych przyjemnościach w większości nie dostarcza dużych problemów. Wystarczy wyczyścić blaty za pomocą zwykłego płynu i ściereczki, wyrzucić nieużyte odpadki jedzenia do kosza i wrzucić wszystko do zmywarki. Czy na pewno?
Niestety zmywarka może sobie nie poradzić z uciążliwym brudem na patelniach i garnkach. Tłuszcz, resztki jedzenia, spalenizna, to mieszanka trudna do usunięcia. Zresztą akurat te rzeczy zajmują w zmywarce mnóstwo miejsca i czasem szybciej i wygodniej umyć je ręcznie, Co jednak zrobić gdy plamy są tak uciążliwe, że nie chcą zejść przy pomocy standardowego płynu do mycia naczyń?
Użyteczne obierki
Choć zwykle obierki po jabłkach wędrują prosto do kosza na bio odpady, to mam nadzieję, że po przeczytaniu tego artykułu, już nigdy ich nie wyrzucicie. Każdy z nas wie, że jabłka są nie tylko pyszne, ale i niezwykle zdrowe - pełne witamin i wartości odżywczych. Zawarte w tych owocach flawonoidy wpływają na obniżenie ryzyka udaru mózgu.
Jedząc jabłka nie warto ich obierać. To właśnie w skórce, a nie w samym miąższu, znajduje się większość korzystnych dla zdrowia przeciwutleniaczy. Okazuje się jednak, że, skórka jabłka ma także świetne właściwości, które można wykorzystać przy czyszczeniu kuchennych sprzętów.
Wszystko za sprawą znajdującego się w tych owocach niezwykłego kwasu jabłkowego. Kwas ten ma właściwości bakteriobójcze, wybielające i przeciwgrzybicze. Jego silne działanie poradzi sobie zarówno z lekkimi zabrudzeniami, jak i tymi, które są już zaschnięte i trudne do usunięcia.
Domowy płyn do czyszczenia
Jak najlepiej wykorzystać obierki z jabłek? Robiąc domowy płyn do czyszczenia! Przepis jest banalnie prosty, nie trzeba się martwić skomplikowaną recepturą, ani drogimi składnikami. Wystarczy wrzucić obierki do garnka, a następnie zalać je wodą. Jabłkowe resztki powinny się gotować co najmniej pół godziny, aby wszystkie potrzebne składniki przeniknęły do wody.
Gotową mieszankę należy zostawić do całkowitego wystudzenia, a następnie przelać do butelki. Najlepiej sprawdzi się taka z atomizerem, dzięki któremu łatwiej będzie spryskiwać zabrudzone powierzchnie. Ten domowy preparat poradzi sobie w walce z brudem na patelniach, garnkach czy zlewie.
Po spryskaniu brudnych miejsc należy dać chwilę, aby kwas mógł zacząć działać, a następnie użyć zwykłej kuchennej gąbki do szorowania. Dla bezpieczeństwa naszych kuchennych sprzętów zrezygnujmy z ostrych szczotek, które mogłyby porysować ich powierzchnię. Ostatni krok to po prostu spłukanie mieszanki wraz z brudem, który powinien odpaść od czyszczonej powierzchni.