W stylowych wyrobach stołowych marki Sambonet spotykają się dwie główne wartości włoskiego wzornictwa - elegancki design i tradycyjne rzemiosło.
Ta marka istnieje od 1856 roku!
Tradycje marki Sambonet sięgają roku 1856, kiedy to wykwalifikowany złotnik Giuseppe Sambonet otworzył swój mały zakład w Turynie. Od tego czasu włoska firma przeszła długą drogę, stając się liderem na rynku specjalistycznego wyposażenia dla hotelarstwa i gastronomii (m.in. sieć hoteli Hilton). Podstawowe cechy produktów Sambonet to ergonomia i funkcjonalność. Nie do przeoczenia jest też wzornictwo, wyróżniane wieloma nagrodami w dziedzinie designu. Piękno tac i mis z kolekcji zaprojektowanych przez Roberta Sambonet - „Pesciera”, „Center Line” i „Linea 50” - można podziwiać w MoMA w Nowym Jorku.
Sambonet jest jednym producentem tego rodzaju sztućców w Europie!
Sambonet, jako partner strategiczny marki Rosenthal, doskonale obrazuje fakt, że tradycyjnie rozumiana kultura stołu to nie tylko porcelana i szkło. Poza zastawą ważnym elementem są też sztućce i dodatki, które warto kompletować, uwzględniając stylistykę wszystkich elementów wykorzystywanych w aranżacji stołu. Sambonet jest też jedynym producentem w Europie, który bazując na metodzie PVD, oferuje sztućce w zróżnicowanej kolorystyce. Za sprawą powłoki powstającej w specjalnie opracowanym procesie produkcji sztućce Sambonet nabierają odcieni takich jak na przykład złoty, czarny czy miedziany. Tak rozumiana różnorodność daje niemal nieograniczone możliwości aranżacyjne!