W dawnych domach - no może nie w tych arystokratycznych i jaśniepańskich, ale w takich zwyczajnych - życie toczyło się głównie w kuchni.

Nie tylko przygotowywano tu jedzenie, ale też oddawano się najróżniejszym domowym zajęciom i rozrywkom towarzyskim. Tutaj wreszcie udawano się na zasłużony odpoczynek: w sumie o tyle dobrze, że daleko nie było.

Tak to przynajmniej wyglądało w pierwszej połowie XIX wieku, kiedy to na Śląsku dominowały dwuizbowe drewniane chałupy. Do tych chlubnych, choć nieco już zamierzchłych czasów wraca wystawa w bytomskim muzeum. Opowiada historię kuchennych wnętrz i sprzętów - od tych tradycyjnych, niemal odwiecznych, po całkiem nowoczesne. W muzeum zaaranżowano m.in. takie pomieszczenie, jak ślepa kuchnia z epoki gierkowskiej.

Wystawa "Przy kuchennym stole - wnętrza i smaki kuchni śląskiej" kończy się optymistycznym spojrzeniem w przyszłość, a konkretnie przykładową aranżacją kuchenną IKEA.