Projektanci Pfleiderer pracują nie tylko nad nowymi dekorami. Od niedawna blaty tej firmy wytwarzane są w nowej technologii, a dzięki temu jeszcze trwalsze niż dotychczas. Na czym polega różnica?
W krawędź blatów wklejana jest specjalna wkładka z płyty HDF, która znacznie podnosi ich wytrzymałości m.in. na uszkodzenia mechaniczne. Dzięki temu możemy być spokojni, że blat się nie zniszczy w skutek np. przypadkowego uderzenia garnkiem.
Blat kuchenny narażony jest na działanie wilgoci, wysokiej temperatury, detergentów i uszkodzeń mechanicznych. Dlatego Pfleiderer nieustannie podnosi jakość swoich blatów, by były jeszcze bardziej odporne, a przy tym nie straciły nic z walorów estetycznych.
Jednym ze sposobów na podniesienie wytrzymałości blatów roboczych, które Pfleiderer stosuje obecnie we wszystkich swoich blatach, jest wklejenie specjalnej wstawki z płyty HDF do przedniej, bocznej krawędzi w profilach C i E. Jakie efekty daje taki zabieg?
Płyty HDF charakteryzują się bardzo dużą twardością i podwyższoną gęstością - dużo wyższą niż same blaty. Wzmocnienie nimi krawędzi blatu znacznie podnosi jego odporność na uszkodzenia mechaniczne, a także pozwala osiągnąć dotychczas niespotykaną gładkość zaoblenia.
Ponadto od lipca 2016 roku Pfleiderer oferuje możliwość indywidualnego pakowania blatów folią termokurczliwą, aby klient miał pewność, że blat dotrze do niego bez najmniejszych nawet zarysowań czy innych uszkodzeń powierzchni.
Zastosowanie nowej technologii w produkcji blatów kuchennych wymagało zmodernizowania linii produkcyjnej w wieruszowskiej fabryce Pfleiderer. Inwestycja rozpoczęła się na przełomie kwietnia i maja 2015 roku, jej realizacja trwała prawie rok i kosztowała około 15 mln zł. W marcu 2016 roku ruszyła produkcja blatów Pfleiderer w nowej technologii.
Produkowane w nowej linii blaty mają nowe wymiary - dostępne są w długościach 2050, 3050 oraz standardowo 4100 mm. Dodatkowo, na indywidualne zamówienie, wytwarzane są blaty o długościach od 2000 do 4300 mm i grubościach 18-40 mm (dotychczas 28-38 mm).
źródło i zdjecia: Pfleiderer