Do świąt zostało zaledwie kilka dni, ale jeszcze nie jest za późno, by odświeżyć zniszczony blat w kuchni. Renowacja lakierem do blatów kuchennych V33 to ciekawa alternatywa dla wymiany blatu.
Zalety zastosowania lakieru do blatów kuchennych od V33
Chcemy, aby w dniu Wigilii cały dom cieszył nieskazitelnym wyglądem. Kuchenny blat - jak wiadomo - to miejsce najintensywniejszych prac. Jeśli już widać na nim ślady zużycia, lakier do blatów kuchennych V33 nie tylko przywróci drewnu lub laminatowi idealny wygląd, lecz także zapobiegnie uszkodzeniom i zabezpieczy przed brudem.
Firma V33 przygotowała specjalny lakier do blatów kuchennych. Można nim malować nie tylko lite drewno, lecz także laminaty, również te wcześniej malowane i lakierowane. Produkt sprawdzi się na wszystkich europejskich i egzotycznych gatunkach drewna, z których wykonane są meble i stoły kuchenne. Rzecz jasna lakier V33 jest w pełni bezpieczny, gdyż dopuszczony jest do kontaktu z żywnością.
Specjalna formuła lakieru do blatów kuchennych daje bardzo gładką powierzchnię odporną na częste mycie. Jest to szczególnie ważne w kuchni, gdzie zależy nam na utrzymaniu higieny i często stosujemy silne detergenty i środki czystości. Ponadto lakier chroni blat przed zatłuszczeniami i plamami.
Dzięki specjalnemu dodatkowi chemicznemu, który zwiększa twardość lakieru o 20%, pomalowana powierzchnia staje się bardzo odporna na zarysowania. Zatem nie musimy się obawiać, że normalne prace kuchenne spowodują nieestetyczne uszkodzenia i zarysowania. Inną cechą ważną w kuchni jest odporność na wysokie temperatury. Polakierowany blat szafek czy stołu bez trudu wytrzyma temperaturę nawet 100°C.
Czy renowacja blatu kuchennego lakierem V33 jest prosta?
Renowacja blatu kuchennego lakierem V33 jest prosta, choć wymaga trochę cierpliwości i czasu. Trzeba bowiem przed malowaniem odpowiednio przygotować podłoże. Drewno surowe należy uprzednio przeszlifować drobnoziarnistym papierem ściernym (240) i dokładnie odpylić. Z kolei blaty wcześniej pokryte innym lakierem, farbą lub laminatem należy najpierw dokładnie odtłuścić, a potem spłukać i pozostawić do wyschnięcia. Do lakierowania możemy przystąpić po przeszlifowaniu powierzchni drobnoziarnistym papierem ściernym i starannym odpyleniu.
Lakierowanie blatu kuchennego powinno odbywać się w temperaturze 12°-25°C i nie w przeciągu. Pierwszą warstwę nakłada się dość obficie pędzlem lub wałkiem zgodnie z kierunkiem włókien drewna. Po odczekaniu 4 godzin i ponownym zmatowieniu powierzchni papierem ściernym można malowanie powtórzyć. Czas schnięcia lakieru to 24 godziny, a pełne właściwości użytkowe i odporność powłoka uzyskuje po 20 dniach (do tego czasu należy unikać uszkodzenia powierzchni - uderzeń i zaplamienia).
źródło i zdjęcia: V33