Nasza świadomość w kwestii dbania o środowisko cały czas rośnie - zastępujemy zwykłe żarówki energooszczędnymi, plastikowe torebki papierowymi, korzystamy z rowerów miejskich zamiast samochodów. Ale czy potrafimy robić przemyślane zakupy produktów spożywczych, których nie będziemy marnować? I jak układać je w lodówce, aby zawsze pozostawały świeże? Z pomocą przychodzi nam marka Whirlpool. Jej eksperci przygotowali kilka porad, dzięki którym będziemy mogli cieszyć się smakiem naszych potraw przez długi czas.
Półka ma znaczenie
Wielu z nas uważa, że wkładając artykuły do lodówki zabezpieczamy je przed zepsuciem. Wracając do domu z zakupów z przeróżnymi produktami spożywczymi nie zastanawiamy się jak je odpowiednio ułożyć. To duży błąd. Należy pamiętać, że wysokość temperatury zmienia się w zależności od miejsca w chłodziarce, co może wymiernie przełożyć się na świeżość i smak przechowywanego tam jedzenia. To kluczowa informacja w kontekście dużej ilości artykułów spożywczych, które przynosimy do domu po cotygodniowych zakupach. Nie chcemy przecież, by nasze dania wylądowały w koszu na śmieci.
Gdzie jest najchłodniej?
W większości typów lodówek najchłodniejszym miejscem jest dolna półka oraz szuflady. Powinniśmy zatem wykorzystać ją na przechowywanie żywności, która najłatwiej ulega zepsuciu. Będzie to idealne miejsce dla surowego mięsa, ryb, owoców morza oraz rozpakowanych już produktów. Środkową część możemy zapełnić wędlinami, nabiałem oraz jajkami (które często przechowywane są również w specjalnych pojemnikach na drzwiach lodówki). Na górnej półce temperatura jest wyższa. Dobrym pomysłem jest przechowywanie tam przetworów, np. ćwikły, hermetycznie zamkniętych opakowań oraz ciast (np. sernika, na który źle wpływa zbyt niska temperatura).
Półki na drzwiach lodówki, gdzie temperatura jest najwyższa, należałoby zagospodarować na napoje, przyprawy (takie jak keczup lub musztarda) czy chociażby masło, aby było łatwe w rozsmarowywaniu. Warzywa i owoce, które dobrze znoszą niższe temperatury najlepiej trzymać w szufladach na dole lodówki.
Wszystko pod ręką
Nasz komfort powinien być kluczowy w kontekście umiejętnego układania produktów w lodówce. Artykuły, po które sięgamy najczęściej oraz te z najkrótszym terminem przydatności do spożycia warto umieszczać od frontu. Dzięki temu nie będziemy musieli długo szukać ulubionej przekąski. Pojawiają się także lodówki, które niemal automatycznie dbają o nasze potrawy.
- Postęp techniczny dotyczy nie tylko laptopów, telewizorów czy smartfonów - tłumaczy Maciej Wiktor, ekspert marki Whirlpool - nowoczesne urządzenia AGD stają się naszymi osobistymi pomocnikami w codziennych czynnościach. Nasze lodówki zostały wyposażone w szereg innowacyjnych rozwiązań. Technologia 6. Zmysł Fresh Control dobierze wilgotność i temperaturę, dzięki czemu żywność dłużej pozostanie świeża. W chłodziarkach Whirlpool zastosowano szufladę Activ 0o, w której warunki termicznie użytkownik dobiera indywidualnie. W zależności od potrzeby możemy schłodzić szybciej wino do określonej temperatury lub odpowiednio zatroszczyć się o produkty delikatne, takie jak świeże ryby, delikatne mięsa lub warzywa i owoce - ustalając dla nich najbardziej optymalne warunki przechowywania.
Łosoś obok sernika?
Adekwatne dobranie temperatury przechowywania do określonych produktów może okazać się jednak niewystarczające. Istotne jest też bezpośrednie otoczenie w jakim się znajdują. Powinniśmy pamiętać, że nigdy nie należy układać obok siebie surowego mięsa i produktów, które są gotowe do spożycia. Nie chcemy przecież, aby desery wchłonęły aromat dań wytrawnych, np. ryb. Warto zatem zabezpieczyć je pergaminem lub folią spożywczą, która odizoluje je od reszty potraw. Należy zastanowić się także nad kupnem specjalnych woreczków do przechowywanie jedzenia oraz pochłaniaczy zapachów najlepiej na bazie aktywnego węgla (jak np. Microban® marki WPRO).
Choć na pierwszy rzut oka świadome układanie produktów w lodówce wydaje się dodatkową pracą warto zauważyć, że te kilka dodatkowych minut może przynieść wiele korzyści. Z jednej strony artykuły spożywcze dłużej zachowają świeżość, dzięki czemu nie będziemy musieli wyrzucać jedzenia, z drugiej przełoży się to na ich smak i zapach. Należy zatem zatroszczyć się o umiejętne rozłożenie produktów w chłodziarce, by nasze jedzenie było zawsze świeże, smaczne i pachnące.