Czym się różni nóż stalowy od ceramicznego?

Noże ceramiczne mają bardzo ostre krawędzie i są odporne na tępienie. Jednak gdy już się stępią, nie będziemy mogli ich samodzielnie naostrzyć. Są bardzo twarde, ale i sztywne, a także podatne na ukruszenie. Nie można więc stosować ich np. do krojenia mrożonek.

Noże stalowe z kolei są bardzo sprężyste, co jest ich dużą zaletą. Nawet mocne wygięcia nie powodują zmiany ich kształtu. Można je samodzielnie ostrzyć. Są jednak porowate, więc bez umycia ich detergentem możemy przenieść niepożądane zapachy czy drobinki jedzenia na inny składnik potrawy. W takich sytuacjach noże ceramiczne wystarczy opłukać.

Noże ceramiczne. Kolekcja Cooking Elements, noże do pieczywa, mięsa, ryb i warzyw Noże stalowe. Noże Sako, stal nierdzewna molibdenowo-wanadowa 5Cr15MoV, rękojeści z polimeru POM
Noże ceramiczne. Kolekcja Cooking Elements, noże do pieczywa, mięsa, ryb i warzyw, Villeroy & Boch,
od 149 zł/szt.
Noże stalowe. Noże Sako, stal nierdzewna molibdenowo-wanadowa 5Cr15MoV, rękojeści z polimeru POM, GERPOL, od 29,70 zł/szt.

tekst: Katarzyna Chrzanowska
zdjęcie wprowadzające: IKEA