Kuchenny trend - wyspa z kamienia. Jak wyglądają kamienne wyspy i czy są praktyczne?

Wyspa kuchenna z kamienia to dobry wybór dla osób z dużym wyczuciem estetycznym, które cenią stylowe i eleganckie aranżacje. Kamień w obróbce daje cały szereg możliwości, dlatego nie ma żadnych rygorystycznych zasad dotyczących wielkości lub kształtu wyspy. Może to być jedna ze standardowych wysp na planie prostokąta lub kwadratu, ale również popularna ostatnio wyspa o zaokrąglonych brzegach. Kamień może stanowić niezależny element na środku kuchni lub łączyć się ze ścianą. Chociaż wiele osób decyduje się na wyspę kuchenną w postaci wyłącznie dodatkowego blatu, nic nie stoi na przeszkodzie, aby znalazł się na niej zlewozmywak.

Możliwości rozwiązań praktycznych jest wiele, podobnie jak wariantów estetycznych. Wyspy tego rodzaju wręcz domagają się dodatkowego oświetlenia, które uwydatni ich urodę, ale też będzie bardzo pomocne podczas prac kuchennych. To, że wyspa z kamienia będzie wystarczająca praktyczna, potwierdza fakt, że z podobnych kamieni od lat wykonuje się blaty kuchenne. Kamienie naturalne sprawdzają się jako przestrzeń do krojenia czy przygotowywania posiłków, ponieważ cechują się wysoką odpornością na wiele czynników zewnętrznych. 

Jaki kamień na wyspę kuchenną?

Kamienne wyspy kuchenne najczęściej wykonywane są z marmuru, granitu lub konglomeratu. Każdy z tych materiałów różni się nie tylko wyglądem i parametrami, ale również ceną.

Granit

Granit pod względem cenowym plasuje się pomiędzy konglomeratem i marmurem, a jego największą zaletą jest fakt, że uchodzi za najtrwalszy. Kamienne wyspy z granitu będą odporne na uszkodzenia mechaniczne, kruszenie się czy zarysowania. Doskonale radzą sobie również z wilgocią i są odporne na czynniki zewnętrzne. Można więc powiedzieć, że nie zaszkodzi im ani ogień, ani kontakt z produktami o niskiej temperaturze. W końcu nie bez przyczyny granit nazywany jest jednym z najmocniejszych materiałów na świecie.

Marmur

O ile granitowa wyspa kojarzona jest raczej z chłodną elegancją, marmur nadaje wnętrzom więcej ciepła. Jego kolorystyka to przede wszystkim różne odcienie ciepłych barw, a unikalność tekstury sprawia, że każda wyspa wygląda nieco inaczej. Dodatkowo marmur łatwo przewodzi ciepło, przez co jest przyjmuje temperaturę pomieszczenia i jest przyjemny w dotyku. Wyspy z marmuru pozostają jednak najdroższymi, a ich cena dla wielu osób jest zbyt wysoka.

Konglomerat kwarcowy

Wyspy kuchenne mogą być również wykonywane z konglomeratów kwarcowych. Jest to wariant najtańszy, aczkolwiek efektowny i stylowy. Jego dodatkowym walorem jest duża gama kolorystyczna oraz odporność na zarysowania czy poplamienie. Warto jednak pamiętać o tym, że konglomerat wzbogacany dodatkowymi elementami, które zapewniają mu jeszcze piękniejszy wygląd, będzie o wiele droższy od podstawowego, a nawet droższy od konglomeratów marmurowych.

Ile kosztuje kamienna wyspa kuchenna?

Cena kamiennej wyspy kuchennej jest zależna od wybranego materiału oraz wielkości samej wyspy. To przede wszystkim rodzaj kamienia ostatecznie zdeterminuje cenę wyspy. Najdroższy z tych popularnych jest marmur, a najtańszy konglomerat, czyli mieszanka różnych surowców naturalnych. Z kolei gdzieś po środku plasuje się granit. O ile jeden metr kwadratowy marmuru można kupić za około 500 złotych, o tyle taka sama ilość granitu to tylko połowa tej ceny.

Paradoksalnie konglomerat może być droższy, jeśli został wzbogacony ozdobnymi drobinkami połyskującymi w promieniach światła czy innymi dodatkami. Finalna cena będzie zależała również od grubości wymaganej na stworzenie kamiennego blatu lub też całej obudowy wyspy.

Wady i zalety wyspy z kamienia

Jednym z największych walorów kamiennych wysp w kuchni jest estetyka. Efektowne połączenie natury i stylu sprawia, że kuchnia wygląda nietuzinkowo i świadczy o dobrym guście gospodarza. Niemniej ważne są jednak parametry techniczne, a więc wysoka odporność na uszkodzenia mechaniczne oraz czynniki zewnętrzne takie, jak wilgoć czy wysoka temperatura. Wyspy z granitu będą również odporne na działanie kwasów i pleśni, a to zapewnia im długowieczność i nieustannie piękny wygląd.

Wady tego rodzaju rozwiązania są zależne od gatunku kamienia. Na przykład marmur jest podatny na zabrudzenia, a w związku z tym trzeba go raz na jakiś czas impregnować. Kamienne wyspy są dość ciężkie, dlatego jeśli decydujemy się nie tylko na kamienną obudowę, ale również na blat, konieczny będzie wybór odpornych na duże obciążenie szafek. Ostatnią wadą kamiennych wysp jest ich cena. Ze względu na cenę marmuru czy granitu wyspy tego rodzaju należą do najdroższych na rynku.

Do jakich wnętrz pasuje wyspa kamienna?

Jak wszystkie wyspy kuchenne i ten rodzaj najlepiej sprawdzi się w kuchniach o dość dużym metrażu. Chodzi tutaj o względy praktyczne, a więc o to, aby wokół niej znajdowało się wystarczająco dużo miejsca, aby swobodnie się poruszać. Jeśli zaś chodzi o style wnętrzarskie, to naturalny kamień jest dość uniwersalnym materiałem.

Ze względu na nawiązanie do przyrody sprawdzi się świetnie w pomieszczeniach wielofunkcyjnych łączących kuchnią i salon w styli skandynawskim. To właśnie ten styl bardzo wysoko ceni naturalne materiały. Kamienne wyspy z granitu idealnie sprawdzą się w nowoczesnych kuchniach, w których chłodna estetyka łączy się z wysoką funkcjonalnością. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby tego rodzaju wyspa stała się ozdobą kuchni w stylu prowansalskim czy angielskim.