Odkryjmy inspirujące rozwiązania, które sprawią, że kuchnia będzie piękna... od podstaw. Podłoga w kuchni powinna być wytrzymała na wypadek upadku pokrywki lub talerza z kuchennego blatu i łatwa w utrzymaniu w czystości, ponieważ notorycznie trzeba z niej zmywać tłuste plamy, powstałe na przykład na skutek pryskania tłuszczu z patelni. Często jednak najważniejszą przesłanką w wyborze wykończenia kuchennej podłogi jest jej wygląd i wpasowanie w aranżację wnętrza. Mamy dobrą wiadomość - to wszystko da się pogodzić. Istnieje wiele materiałów, które spełniają te przesłanki, a my wybraliśmy 10 najciekawszych inspiracji na kuchenne posadzki.

Co na podłogę w kuchni?

Osoby sporadycznie korzystające z kuchni mogą mieć nawet podłogę drewnianą. Jednak nie sprawdzi się ona w dużej rodzinie, w której kuchnia jest miejscem przygotowywania wielu posiłków i centralnym miejscem spotkań. Płytki ceramiczne to najpopularniejszy, najbardziej wszechstronny pomysł na posadzkę. I nic dziwnego - płytki są zdrowe, naturalne, pasują do każdego wnętrza. Są trwałe, odporne na zaplamienia i szorowanie. Ich minusem jest to, że są zimne (ale ten mankament niweluje ogrzewanie podłogowe).

1. Gres, czyli płytka ceramiczna - królowa kuchennych aranżacji

Od płytki ceramicznej w postaci gresu podłogowego rozpoczniemy, ponieważ nie da się jej w żaden sposób pominąć. Nadal jest najczęściej wybieraną propozycją do kuchennych aranżacji, a w nowoczesnych odsłonach potrafi zaskoczyć niespotykanym wzorem.

Znakomitym materiałem na posadzkę w kuchni są płytki. Do stylu vintage pasują tzw. gorseciki.

Płytki do kuchni to bardzo dobry wybór, ponieważ są odporne na wilgoć i wodę, a także plamy i ścieranie. Wzornictwo na przestrzeni ostatnich dekad poczyniło ogromne postępy, ponieważ płytki imitują obecnie każdy materiał, począwszy od kamienia, poprzez drewno na wzorach marokańskich i abstrakcjach kończąc. Kształt i rozmiar też pozostawiają spory wybór. Można wybrać do wykończenia kuchennej posadzki drobną mozaikę, modne ostatnio kafelki gorseciki, płytki heksagonalne albo wielkoformatowe gresy z wykończeniem matowym albo błyszczącym. Dobrą alternatywą do wnętrz rustykalnych są płytki ceglane, imitujące na podłodze wygląd i wzór cegły. 

Jaki rodzaj gresu wybrać na podłogę do kuchni?

Najlepszy jest gres porcelanowy, który jest twardy, ma niską nasiąkliwość i wysoką odporność na plamienie, ścieranie oraz złamania. Wart polecenia jest również klinkier szkliwiony - materiał twardy i łatwy do czyszczenia. Dostępny jest w różnych odcieniach czerwieni, brązu i żółci. Natomiast coraz rzadziej wybierana jest terakota, głównie ze względu na mniejszą odporność na ścieranie i złamania. Nie poleca się też gresu polerowanego - jest śliski i mało odporny na zaplamienia.

2. Posadzka żywiczna - praktyczna i trwała 

Kojarzy się z podłogą w warsztacie albo garażu, jednak to tylko stereotyp, który warto odczarować. Bezspoinowa jednolita posadzka żywiczna o gładkiej powierzchni jest banalnie prosta w czyszczeniu z uwagi na brak fug i łączeń, więc to bardzo dobre rozwiązanie do zastosowania w kuchni.

Posadzka żywiczna - nowoczesne wykończenie kuchni

Powierzchnia jest twardsza od betonu i w matowej wersji bardzo odporna na zarysowania, ponadto jest całkowicie wodoodporna. Podłogi z żywicy w kuchni to nowoczesna alternatywa, oferująca duży wybór wzorów od abstrakcji poprzez wzory kamienne i marmurowe po modne kolorowe grafiki 3D. 

3. Beton na podłodze w kuchni - spójnie z salonem 

Beton kocha wnętrza nowoczesne, industrialne, loftowe i minimalistyczne, więc nic nie stoi na przeszkodzie, aby zachować spójność i wykonać betonową posadzkę zarówno w kuchni, jak i salonie lub na całym piętrze.

Podłoga betonowa w kuchni tworzy jednolitą powierzchnię bez szczelin i fug.

Pięknie połączy się wizualnie z drewnem i stalą. Beton idealnie sprawdzi się w kuchni dzięki odporności na uszkodzenia mechaniczne i działanie wilgoci, warunkiem wodoodporności jest jednak zaimpregnowanie go lakierem lub żywicą, wtedy stanie się też odporny na tłuste zabrudzenia. Efekt betonu można osiągnąć na podłodze, stosując mikrocement, płyty betonu architektonicznego lub beton klasy C20/25 albo C25/30. 

4. Drewniana podłoga - czy drewno obroni się na kuchennej posadzce?

Drewniana klasyczna podłoga ułożona w jodełkę, szerokie deski albo wzór chevron, tworzący literę V - każde rozwiązanie jest ponadczasowe i eleganckie, choć każde pasujące do odmiennych aranżacji.

Tradycyjny wzór jodełki pięknie wygląda w salonie z kuchnią.

Wykończenie podłogi w kuchni drewnem powinno być decyzją świadomą, ponieważ drewno szlachetnie się starzenie, jednak na podłodze wymaga odpowiedniej pielęgnacji i cyklicznej konserwacji, czyli impregnacji. Podłoga drewniana jest nieco problematyczna, jednak w użytkowaniu przyjemna, ponieważ jest ciepła w dotyku i wprowadza do wnętrza przytulność. Najlepiej wybrać do kuchni deskę warstwową z twardych rodzimych lub egzotycznych gatunków drewna. Sprawdzi się więc dąb, jesion, teak lub iroko. 

Na posadzę w kuchni nadaje się tylko drewno twarde, mniej narażone na zniszczenie, czyli dąb, jesion, buk, klon, jawor oraz modne ostatnio gatunki drewna egzotycznego.

5. Panele winylowe do kuchni - panele podłogowe odporne na wodę 

Jeśli kusi Cię podłoga wyłożona drewnem, ale obawiasz się tego naturalnego materiału, możesz wybrać eleganckie panele podłogowe do kuchni, a konkretnie panele winylowe (LVT), które oferują pełen wachlarz drewnopodobnych wzorów.

Zamiast desek na podłogę w kuchni można wybrać panele laminowane lub winylowe. Doskonale imitują drewno.

Bardzo dobrze imitują stare deski, dąb antyczny albo nowoczesny dąb balsamiczny i co więcej, są bardzo realistyczne również w fakturze. To już nie te same toporne panele winylowe, które kiedyś można było rozpoznać już na pierwszy rzut oka. Obecnie kolekcje ekskluzywnych paneli winylowych, wiernych naturze można znaleźć w tak uznanych firmach, jak Barlinek. Panele winylowe są wodoodporne, odporne na uszkodzenia mechaniczne i bardzo łatwe w montażu, więc można położyć je samodzielnie. 

6. Kamień - wytrzymałe podłogi w kuchni z naturalnego materiału 

Podłoga wykonana z naturalnego kamienia jest bardzo trwała i jednocześnie efektowna, a do tego odporna na zalanie, wilgoć oraz zarysowania i nie tak łatwo się brudzi przy ciemnych tonacjach. To posadzka dla indywidualistów o wysmakowanym guście, ponieważ jest niepowtarzalna. Nie ma dwóch takich samych bloków kamienia, więc wzornictwo jest unikatowe. Na podłogę do kuchni warto wybrać najtwardszy z kamieni, czyli granit o ciemnoszarym lub czarnym wybarwieniu, ale też antypoślizgowy grafitowy łupek, czy odporny na chemikalia bazalt. Pod kamienną podłogę można układać ogrzewanie podłogowe, dzięki czemu powierzchnia zimnego z natury kamienia stanie się ciepła w odbiorze. 

Podłogę można również wyłożyć płytkami z konglomeratu kamiennego. Polecane są konglomeraty granitowo-kwarcowe. Wymagają one takiej samej pielęgnacji jak kamienie naturalne.

7. Wykładzina PCV - pomysł na budżetową kuchenną podłogę 

Marzenie o łatwej do utrzymania w czystości, wodoodpornej, ciepłej i miękkiej w dotyku, relatywnie odpornej na uszkodzenia, a do tego budżetowej podłodze w kuchni jest łatwe do zrealizowania za sprawą wykładziny PCV, która kiedyś znana była pod nazwą linoleum.

Wykładziny z PVC to tani wykończenie podłogi w kuchni. Ich zaletami są trwałość, dobra izolacyjność, a przede wszystkim odporność na wodę oraz tłuszcze.

Nie obawiaj się o estetykę, ponieważ współczesne wykładziny elastyczne zaskakują wzornictwem, dość dobrze imitującym różne materiały. Możesz wybrać wykładzinę o wzorze drewna, betonu, kamienia lub klasycznej czarno - białej szachownicy. Pamiętaj, aby do kuchni wybrać wykładzinę o klasie użytkowej minimum 23 i koniecznie model wielowarstwowy, który nie będzie pękał ani się rozciągał. Ważna jest także grubość wykładziny i idealnie, gdyby parametr ten wynosił 4 mm. Wykładzinę w kuchni możemy położyć samodzielnie, a jeśli się znudzi lub zmieni wystrój mieszkania, można łatwo zmienić ją na inną. 

8. Lastryko - kompozytowa podłoga w aranżacji kuchni 

Lastryko, czyli terrazzo wraca do łask i stosowane jest nie tylko na podłogach, ale też ścianach. Materiał powstaje z połączenia kruszywa (kawałków marmuru, kwarcu, bazaltu, granitu) oraz spoiw, czyli na przykład żywic epoksydowych. 

Lastryko na podłodze w kuchni to ciekawe i oryginalne wykończenie.

Lastryko świetnie nadaje się na podłogę w kuchni ze względu na dużą twardość, wytrzymałość na uszkodzenia i odporność na wodę. Jest też kompatybilne z ogrzewaniem podłogowym i zapewnia duże możliwości aranżacyjne, ponieważ występuje w wielu kolorach, od barw jasnych poprzez ceglaste na ciemnych kończąc. Lastryko znane jest od starożytności i cyklicznie wraca na salony. Obecnie przeżywa swój renesans, zdobiąc i chroniąc podłogi na całym świecie. 

9. Czy korek nadaje się do kuchni na podłogę?  

Podłoga w kuchni najczęściej wyłożona jest materiałem twardym, trwałym i odpornym na plamy. Korek wydaje się zupełnym przeciwieństwem i faktycznie to prawda. Występuje najczęściej w formie paneli korkowych o różnych wymiarach. Jest miękki, dzięki czemu chroni stawy podczas wielogodzinnego gotowania w kuchni. Jest też ciepły w dotyku, elastyczny, dobrze izoluje akustycznie i jest ekologiczny. To spore zalety, a co z wadami? Czy korek nadaje się jako podłoga do kuchni? Na pewno odznaczać się będą na jego powierzchni z czasem ślady po nóżkach od mebli, jest też wrażliwy na wodę, przez co wymaga regularnego lakierowania lub olejowania. Można poddawać go renowacji poprzez szlifowanie i olejowanie, czyli można cyklicznie odświeżać jego wygląd. W sprzedaży dostępne są korkowe parkiety i panele. Jednak w kuchni najlepiej sprawdzą się płytki z korka - są wytrzymałe dzięki zastosowaniu rdzenia korkowego o dużej gęstości.

10. Spiek kwarcowy zamiast płytek - pomysł na podłogę w kuchni na lata 

Spiek kwarcowy tworzy podłogę na lata. Podobnie jak płytki ceramiczne gresowe jest bardzo odporny na uderzenia, zarysowania i ścieranie, w ogóle nie chłonie też tłuszczu ani wody. Spiek jest materiałem higienicznym, czyli nie sprzyja rozwojowi szkodliwych w kuchni mikroorganizmów ani pleśni i grzybów. Występuje w bardzo dużych formatach i można kłaść go z minimalną ilością bardzo wąskich, niewidocznych niemal fug. Kolejną zaletą jest fakt, że spiek kwarcowy nie wymaga impregnacji. Jest w zasadzie bezproblemowy w użytkowaniu. To dobry materiał do wykańczania dużych otwartych wnętrz, czyli na przykład salonu z aneksem kuchennym, przy czym można stosować go również na ścianach i wyspie kuchennej, tworząc harmonijną aranżację wnętrza. Jeden materiał do wielu zastosowań, co czyni go bardzo uniwersalnym wyborem. Wadą spieków kwarcowych jest dość wysoka cena, więc koszt wykonania takiego wnętrza nie należy do niskich.  

Co na podłogę w kuchni: podsumowanie

W kwestii wyboru materiału na podłogi w kuchni ilu jest inwestorów, tyle opinii. Dla jednych ważny jest budżet, dla innych trwałość, a jeszcze innych możliwości aranżacyjne. Decyzja powinna być jednak dobrze przemyślana, ponieważ z reguły remont kuchni przeprowadza się raz na wiele lat. Warto wybrać więc materiał, który szybko się nie znudzi i wytrzyma próbę czasu. 

Autor
10 pomysłów na podłogę w kuchni. Te materiały są ładne i trwałe!
Dagmara Kasprzyk-Rogal
Dekorator wnętrz, kosztorysant budowlany, copywriter, wykształcenie ekonomiczno-administracyjne. Kobieta wielu pasji, z których największą jest tematyka wnętrzarska. Od...