W słynnej mediolańskiej Galleria Vittorio Emanuele II otworzyła się właśnie nowa restauracja Aperol. Przyciąga neonami i pomarańczowym kolorem.
Galleria Vittorio Emanuele II była jedną z pierwszych popularnych galerii handlowych Europy. Istniały oczywiście inne domy towarowe w Londynie czy w Sankt-Petersburgu, ale to właśnie ona zapoczątkowała modę na budowanie wielkich i wystawnych centrów handlowych. Obiekt wybudowany w 1878 roku jest symbolem jednoczących się Włoch.
Chwilę po proklamowaniu Królestwa Włoch władze Mediolanu zapragnęły przebudowy historycznego centrum miasta. Wyburzono zabudowania stojące pomiędzy Placem Katedry (Piazza del Duomo) a operą Scala. Stworzenie estetycznego łącznika między dwoma historycznymi obiektami zlecono architektowi z Bolonii - Giuseppe Mengoniemu. Budowa rozpoczęła się w 1865 roku, a kamień węgielny został położony przez pierwszego króla odrodzonych Włoch - Wiktora Emanuela II.
Projekt Mengoniego zakładał stworzenie dwóch ogromnych, krzyżujących się arkad. W miejscu krzyżowania się alei galerii powstała wielka kopuła ze szkła. Projekt zaskakiwał przede wszystkim skalą. Dłuższa aleja rozciąga się na 196 m, z kolei krótsza na 105 m. Szczyt kopuły wisi aż 47 metrów nad ziemią. Mediolańska galeria przyczyniła się do tego, że dzisiejsze galerie handlowe nazywamy galeriami.
Najstarsza restauracje w Galleria Vittorio Emanuele II
Był rok 1928, kiedy Angelo Motta zainaugurował pierwszą kawiarnię Motta Caffè Bar. W całości zaprojektowana i urządzona przez architekta Melchiorre Bega szybko stała się punktem odniesienia dla każdego, kto mieszkał w centrum miasta. Wyrafinowana cukiernia w Motta Caffè Bar niezaprzeczalnie stała się zwyczajowym miejscem dla rodzin, które po mszy w Duomo kupowały słodycze, aby zakończyć obiad smacznym deserem. W tych latach uruchomiono restaurację na górnym piętrze, gdzie odbywały się wesela, chrzciny i inne przyjęcia.
W obliczu kryzysu z 1973 roku przedsiębiorcy i restauratorzy musieli znaleźć nowe rozwiązania. Pierwsze piętro, które dotąd służyło Motta Caffè Bar do organizowania bankietów i wesel, zajął Spaghetti-Bar.
W międzyczasie Mediolan zapełnił się ambitnymi młodymi ludźmi i biznesmenami. Z tego powodu, w latach 90., Motta Caffè Bar stała się wielofunkcyjną przestrzenią, jaką znamy dzisiaj - z pizzerią i pubem. Jest obecnie powszechnie uznawana za jeden z symboli miasta, nowoczesności i 100% włoskiej jakości.
Restauracja Aperol z widokiem na plac
Nowa restauracja Tarrazza Aperol powstała na tarasie, który dawniej służył Motta Caffè Bar za miejsce bankietów i wesel. To wspaniałe miejsce stworzone do tego, aby cieszyć się widokiem na jeden z najwspanialszych placów na świecie. Okazja do spotkań mieszkańców światowej stolicy mody. Najlepsza lokalizacja, w której można cieszyć się chwilami lekkiej rozkoszy, popijając najlepsze koktajle i degustując pyszne dania kuchni lokalnej i międzynarodowej.
Pierwsze co rzuca się w oczy to jej wystrój w charakterystycznym dla Aperol kolorze, czyli pomarańczowym. Wnętrze płynnie integruje się z tym co na zewnątrz dzięki dużym oknom, z których rozciąga się przecudna panorama na Duomo (katedrę).
Bar, wykonany z wydrukowanego w 3D plastiku falistego z recyklingu, służy jako punkt centralny. Za barem znajdują się nisze z pozłacanymi lustrami oraz szklanymi i metalowymi półkami, które odbijają światło.
Ściany restauracji ozdobione tapetą w faliste wzory kontrastują z porcelanową kamionką ułożoną w jodełkę wokół baru. Kamionka w odcieniach ziemi pochodzi z kolekcji Sensi firmy Florim.
Na ścianie obok baru znajduje się seria grafik zaprojektowanych przez Vahrama Muratyana, przedstawiających zabytki Mediolanu. Każdy z nich, dzięki połączeniu jasnych kolorów i stylizowanych kształtów, stanowi kreatywną opowieść o tym kultowym aperitifie, podkreślając charakter marki.
Od kultowej lady barowej, przez designerskie przestrzenie, po taras: tutaj wszystko jest dziełem sztuki. Nie tylko można degustować pyszne dania, popijać aperitif z Aperol Spritz czy podziwiać zachody słońca - można też cieszyć się wspaniałymi wydarzeniami z udziałem światowej klasy artystów. To salon nowych trendów gastronomicznych, muzycznych i lifestylowych.
Architekci Terrazza Aperol
Studio architektoniczne Vudafieri-Saverino Partners narodziło się ze spotkania Tiziano Vudafieri i Claudio Saverino i ich specyficznego spojrzenia na architekturę - studio projektuje miejsca, koncentrując się na relacjach. Obaj architekci pracowali u boku wielkich mistrzów, takich jak Aldo Rossi, Achille Castiglioni i Ettore Sottsass. Studio od 1999 roku ma siedzibę w Mediolanie, a od 2012 roku również w Szanghaju.
Historia Aperolu
Drink narodził się w regionie Veneto we Włoszech w 1919 roku. Aperol to znany włoski aperitif par excellence, który zyskał międzynarodową renomę. Napój ma jasnoczerwony lub jak chcą niektórzy - pomarańczowy kolor.
Jego podstawowymi składnikami są goryczka, gorzka pomarańcza i rabarbar. Aperol został stworzony przez braci Luigi i Silvio Barbieri i do dziś jest znany i ceniony na całym świecie. Drink ten stał się wręcz zjawiskiem kulturowym i społecznym.