Firma Candy, producent urządzeń AGD, zorganizowała letnie warsztaty kulinarne dla dziennikarzy i blogerów. Motywem przewodnim wydarzenia było zdrowe gotowanie i pieczenie z pomocą pary. Uczestnicy eventu mogli zapoznać się ze sprzętami firmy, wyposażonymi w liczne funkcje przydatne dla wielbicieli zdrowej kuchni.
Warsztaty kulinarne odbyły się w studio kulinarnym CookUp przy ul. Racławickiej w Warszawie. Wydarzenie poprowadzili szefowie kuchni z wieloletnim doświadczeniem - Michał Lachur i Michał Kępiński. W menu znalazły się takie potrawy jak: focaccia z orkiszowej pełnoziarnistej mąki z rozmarynem, sałata z pieczonych na parze warzyw z czarną soczewicą i sosem sezamowym, wegański New York Cheesecake z konfiturą z owoców sezonowych, czy ryż z pomarańczowym koglem moglem na parze oraz brzoskwiniami.
Uczestnicy eventu mogli przetestować płyty indukcyjne oraz piekarniki marki Candy. Do gotowania wykorzystano urządzenia Candy CTP644SCWIFI, które wyróżnia łączone pole bridge, dzięki czemu można korzystać z dużych naczyń i wspólnie sterować pracą dwóch pól grzejnych, jak jednym. Ten model posiada również moduł łączności Wi-Fi, który dzięki mobilnej aplikacji Simply-Fi pozwala na zdalną kontrolę pracy i czasu gotowania.
Jeśli chodzi o piekarniki, to uczestnicy eventu korzystali z modelu Candy FCPKS826XL/E o pojemności 70 litrów, który wyróżnia się możliwością pieczenia z dodatkiem pary, co z pewnością docenią osoby dbające o zdrową dietę. Wspólna moc pary i gorącego powietrza sprawia, że pieczone potrawy są soczyste w środku i cudownie chrupiące z wierzchu.
Ta funkcja okaże się wyjątkowo przydatna dla osób, które poszukują sposobu na idealne, domowe pieczywo. Dodatek pary wodnej nawilża pieczone potrawy, co pozwala wyraźnie ograniczyć ilość używanego tłuszczu. Ponadto piekarnik Candy FCPKS826XL/E został wyposażony w dwa, niezależne systemy czyszczenia.
Pierwszym jest Aquactiva, czyli czyszczenie piekarnika za pomocą gorącej pary. Woda, którą wlewa się do specjalnego zagłębienia na spodzie komory pieczenia, zmienia się w parę pod wpływem wysokiej temperatury. Gorąca para wyraźnie zmiękcza przypalenia i osady, które następnie można łatwo usunąć.
Drugi, niezwykle skuteczny system czyszczenia to pyroliza (metoda samoczyszczenia piekarnika). Specjalny program sprawia, że wnętrze piekarnika rozgrzewane jest aż do 500°C. W tak wysokiej temperaturze spalane są wszystkie zanieczyszczenia. Powstały w ten sposób popiół jest łatwy do usunięcia nawet w trudno dostępnych miejscach.
Oprócz zdrowego gotowania i pieczenia, prowadzący warsztaty przygotowali także dla uczestników dodatkową atrakcję, którą było zapoznanie się ze sztuką uzyskiwania napoju kambucha, który ma pozytywny wpływ na florę jelitową.