Piekarniki z funkcją pary: wparowały do kuchni
Piekarniki z funkcją pary łączą działanie gorącego powietrza (jak w klasycznym urządzeniu) oraz pary wodnej. Cieszą się coraz większym zainteresowaniem, bo przygotowywanie potraw na parze ogranicza utratę wartości odżywczych, a jednocześnie sprawia, że zachowują naturalny smak, kolor i strukturę.
Ryby i mięsa pozostają soczyste, a jeśli chcemy, by miały chrupiącą skórkę, możemy na koniec włączyć funkcję tradycyjnego pieczenia lub grillowania. W tego typu urządzeniach wystarczy temperatura od 40 do 100°C, a to oznacza, że zużywamy około 20 proc. mniej energii w porównaniu z klasycznym pieczeniem.
Piekarniki z funkcją pary to modele z najwyższej półki technologicznej, mają więc takie dodatkowe udogodnienia, jak: pieczenie chleba, rozmrażanie produktów, wyrastanie ciasta, pieczenie pizzy, ogrzewanie talerzy, utrzymywanie temperatury czy przygotowywanie jogurtu.
Zgrzewarka próżniowa Model FFS001x pozwala zachować świeżość artykułów spożywczych, które nie tracą smaku i zapachu, nie wchłaniają innych aromatów, można pakować produkty do gotowania sous-vide, w komplecie zgrzewarka, 10 worków o różnej pojemności, wężyk do odsysania powietrza z pojemników, Food Saver (dystr. DLF); www.food-saver.pl, 449 zł |
Piekarnik i szuflada do pakowania Piekarnik parowy S470111 Combi z serii 400 z możliwością gotowania metodą sous-vide, ma bezpośrednie podłączenie do wody, pięć poziomów wilgotności można łączyć z temperaturą od 30°C do 230°C, dzięki czemu możliwe jest m.in. gotowanie na parze, pieczenie, duszenie, podgrzewanie, a nawet robienie soku, automatyczny program czyszczący uruchamiany jednym przyciskiem, GAGGENAU, 21 449 zł Szuflada do pakowania próżniowego, DV461110, model dopasowany do piekarników z serii 400 może być wbudowany pod piekarnikiem lub oddzielnie, GAGGENAU, 11 809 zł |
Szuflada do pakowania próżniowego EVS 6214 pozwala na przygotowanie produktów spożywczych do gotowania metodą sous-vide. Oprócz pakowania w specjalną folię umożliwia próżniowe pakowanie w pojemniki, MIELE, 10 290 zł |
Piekarniki z funkcją sous-vide, czyli w próżni
Metoda długiego gotowania potraw zamkniętych w opakowaniach próżniowych, stosowana do niedawna tylko w restauracjach, wchodzi do kuchni amatorów dzięki piekarnikom z funkcją sous-vide. Dzięki niej potrawy zachowują smak, są delikatne oraz pełne witamin i minerałów. Metodą sous-vide warzywa przygotowuje się w temperaturze ok. 80°C, wieprzowinę w 65°C, a ryby w ok. 60°C.
Funkcję gotowania sous-vide mają niektóre piekarniki parowe. Jak ją wykorzystać? Porcję mięsa, ryb lub warzyw wraz z ulubionymi przyprawami, ziołami czy masłem wkłada się do specjalnego woreczka, który jest zamykany próżniowo. Potrzebna jest do tego zgrzewarka, można też do piekarnika dokupić specjalną szufladę do pakowania próżniowego (oferowaną przez producenta piekarników), która zostanie zamontowana pod urządzeniem. Innym rozwiązaniem jest zakup samej pakowarki próżniowej. Potrawę gotuje się minimum przez godzinę.
Pieczenie na kilku poziomach
Dotychczas mówiło się, że dzięki termoobiegowi można piec na kilku poziomach, bowiem ciepło jest równomiernie rozprowadzane. I to prawda, ale pod warunkiem że to dania podobne, czyli dwa ciasta czy dwie potrawy mięsne, bo jednak zapachy się mieszają. Natomiast są piekarniki, które umożliwiają pieczenie zupełnie różnych dań, bowiem komora ma odseparowane części.
Na przykład piekarniki Franke mają program "kompletne menu" - nawet cztery dania (od mięsnego po deser) można włożyć równocześnie do zimnego piekarnika; pieczenie odbywa się na poszczególnych poziomach, a aromaty nie mieszają się. Samsung czy Beko proponują natomiast technologię umożliwiającą przygotowanie dwóch różnych potraw jednocześnie (nawet ryby i ciasta) - specjalny separator rozszerza się pod wpływem temperatury, dzieli wnętrze na części, zapobiegając mieszaniu się zapachów.