To może być najważniejszy punkt twojego mieszkania. Przemyślana i dobrze zaprojektowana wyspa kuchenna stanie się nie tylko miejscem wspólnego gotowania, ale też przeżywania naprawdę rodzinnych chwil.

W naszych polskich warunkach wyspa kuchenna najlepiej sprawdza się, gdy kuchnię mamy otwartą na salon. Może stanowić wówczas umowną granicę między częścią kuchenną a wypoczynkową lub - na czym raczej nam zależy - stać się klamrą, która połączy oba pomieszczenia. Trzeba tylko pamiętać, by zapewnić wystarczająco dużo przestrzeni, bowiem wokół takiej zabudowy potrzebujemy co najmniej 90 cm wolnego miejsca na swobodną komunikację. A jeśli planujemy wyspę w kuchni zamkniętej, to całe pomieszczenie musi mieć wtedy ponad 20 m2. Bo bez dużej przestrzeni wyspy stają się mniej funkcjonalne. 

Marmurowa baza Wyspę i zabudową wykończono białym, błyszczącym lakierem. Minimalizm przełamuje blat z materiału Stone Italiana. Uwagę zwraca mocny wzór, odtwarzający rysunek marmuru calacatta, www.zajc.pl Czyste piękno Taki okap to idealna dekoracja. Soffio, najnowszy projekt marki Falmec, wyposażono w innowacyjny silnik i technologię CircleTech z filtrem CarbonZeo. Dostępny jest w dwóch kolorach szkła satynowego - białego i bursztynowego. Posiada oświetlenie LED, 10 599 zł, www.falmecpolska.pl Ogniem i węglem Kuchnia zaprojektowana przez Cezarego Konopko, blat płomieniowany, wykończenie mebli formir i lakier Softouch. Osprzęt mebli - system Blum, www.zirador.com

W przypadku, gdy planujemy je wyłącznie jako dodatkowy blat kuchenny lub barek, wystarczy minimum 60 cm szerokości i tyle samo głębokości. Ponieważ niepotrzebne są wówczas żadne instalacje, możemy wyspę stworzyć nawet w już urządzonej kuchni. Producenci proponują gotowe meble, które zamówimy w dowolnym wykończeniu. Warto jednak pomyśleć nad tym, by ta nowa przestrzeń była bardziej funkcjonalna. Można ją więc wyposażyć choćby w gniazdko elektryczne, gdzie podłączymy mikser lub blender. Trzeba jednak pamiętać, że odpowiednią instalację należy wówczas doprowadzić w podłodze, co wiąże się z kuciem posadzki. To dlatego zdecydowanie najlepiej jest zaplanować wyspę jeszcze na etapie projektu i doprowadzić do niej wszystkie odpowiednia instalacje. Wtedy można nawet pomyśleć o umieszczeniu w niej piekarnika, który potrzebuje jedynie prądu doprowadzonego do osobnego gniazdka ukrytego w zabudowie.

Podwójna dyskrecja Kiedy gotowanie ma być sztuką, niech i towarzyszący jej sprzęt taki będzie. Z taką myślą zaprojektowano One marki Novy - nowoczesną płytę grzewczą, której dyskretny urok potęguje jeszcze wbudowany w sam środek cichy i wydajny okap. www.comitor.pl

Elektryczna płyta grzejna (w tym indukcyjna) potrzebuje zazwyczaj prądu trójfazowego, chociaż coraz częściej można kupić modele, którym wystarczy prąd jednofazowy. Zarówno jeden, jak i drugi wariant potrzebuje oddzielnej instalacji zakończonej bezpiecznikiem. Dużo trudniej jest zainstalować w wyspie płytę z gazem - a to ze względu na przepisy zakazujące zakrywania instalacji gazowej. Można ją umieścić w specjalnym tunelu, ale zazwyczaj jest to bardzo kosztowne, więc dużo prościej zamontować kuchenkę w zabudowie przyściennej. 

Półkolumny Nad wyspą imponująco prezentować się będzie okap Tunnel firmy Franke, wykonany ze stali szlachetnej. Dzięki zamontowanym LED-om stanie się także idealnym źródłem światła, a jego niezwykle cicha praca nie przeszkodzi podczas rodzinnego gotowania, 4499 zł, www.franke.pl Niezawodna para Wyciąg DA 6690 D Puristic Edition 6000 podkreśla prostotę projektu tej kuchni. Posiada przy tym oryginalną funkcję Con@ctivity 2.0, która zapewnia bezprzewodową komunikację pomiędzy wyciągiem a płytą, Miele, 9990 zł, www.miele.pl

Gdy umieścimy płytę w wyspie, musimy pamiętać o okapie, bowiem właściwe odprowadzanie kuchennych zapachów jest szczególnie ważne przy otwartej kuchni. Wiszący okap potrzebuje zasilania poprowadzonego w suficie, tam też należy umieścić przewody wentylacyjne. Ten wysiłek opłaci się, bowiem produkowane dziś wyciągi prezentują się efektownie z każdej strony i stanowić mogą prawdziwą ozdobę wnętrza. Często można je również włączyć z dwóch stron. Jeśli nie chcemy prowadzić oddzielnej instalacji w suficie, możemy zdecydować się na nowoczesne i niezwykle atrakcyjne rozwiązanie, czyli model wysuwany z blatu. Jest to urządzenie bardzo wygodne, widoczne właściwie tylko wówczas, gdy jest włączone (po skończonej pracy chowamy je z powrotem w blat). Bez względu na to, jaki okap wybierzemy, warto sprawdzić parametry - wydajność (do dużego pomieszczenia powinna być większa niż 700 m3/h) oraz głośność pracy (jeśli wyspa umieszczona jest na granicy z salonem powinien chodzić nie głośniej niż 50 dB).

Wyspa kuchenna wymaga dużo miejsca, ale stanie się centralnym punktem domu. Co dziś w menu? Niemal jak w japońskiej restauracji, dzięki kuchence Novy One z wysuwanym z dołu okapem można pochwalić się domownikom swoimi kulinarnymi zdolnościami, www.comitor.pl

Coraz chętniej w wyspie instaluje się także zlewozmywak. Do niego musimy doprowadzić ciepłą i zimną wodę oraz kanalizację. Najwięcej kłopotów może sprawić ta ostatnia, ponieważ powinna być zamontowana ze spadkiem około 2,5%.

Bez względu na to, na jakie rozwiązanie się zdecydujemy, dla każdej wyspy kuchennej jedna sprawa jest naprawdę kluczowa - oświetlenie. Warto dobrać je staranie, by zapewnić sobie i domownikom komfort. Cała powierzchnia, na której będziemy szykować posiłki, powinna być dobrze doświetlona, ale ważne, by lampy nie były zawieszone zbyt nisko, bo łatwo uderzyć się w głowę. Dlatego znakomicie sprawdzi się nad wyspą oświetlenie punktowe.

Mądra kuchnia Przemyślane oświetlenie może uczynić z wyspy niezwykły element dekoracyjny wnętrza. Jeśli dodamy do tego jeszcze sprzęty z inteligentnej linii Amica IN, którymi można sterować za pomocą smartfona lub tabletu - powstaje kuchnia idealna, www.amica.pl/in Stylowo Kuchnia z kolekcji Luxury Glam marki Aster bardziej przypomina elegancki kącik z boku salonu, Galeria Heban, www.heban.pl