Jak powstaje granit?
Kamień ten znany jest z wyjątkowej twardości. Skąd takie właśnie parametry? Z wulkanu, a dokładniej ze skały magmowej, która wypływając z wulkanu, osiąga temperaturę 1400 stopni Celsjusza. Granit bowiem to nic innego niż magma zastygnięta w głębokich warstwach Ziemi. Jest znany od wieków i powszechnie stosowany, gdyż występuje na każdym z kontynentów. Czy granit występuje w Polsce, skoro nie mamy tu wulkanów? Odpowiedź brzmi - tak. Możemy go zlokalizować na przykład w masywie Karkonoszy, w masywie łużyckim lub w okolicach Szklarskiej Poręby.
Jak rozpoznać dobry granit na blat kuchenny?
Wybór granitu wysokiej jakości jest kluczowy dla wieloletniego bezawaryjnego użytkowania. Jeśli wybierzemy granit słabej jakości, już po niedługim czasie na jego powierzchni powstaną nieestetyczne plamy, rdzawy nalot i straci spektakularny połysk. To znak, że granit zamiast pieczołowitego szlifowania i polerowania nadającego mu połysk, w trakcie obróbki najprawdopodobniej został nasączony chemikaliami.
Znane są praktyki, kiedy to granit pochodzący z Chin, charakteryzujący się takimi właśnie parametrami i zdecydowanie niższą ceną, sprzedawany był jako kamień pochodzący z innych rejonów, gdzie większy nacisk kładzie się na jego prawidłową obróbkę. Warto zwrócić również uwagę na skład granitu. Prawdziwy granit, charakteryzujący się twardością 6-7 w 10-stopniowej skali Mohsa, powinien zawierać minimum 20% kwarcu.
Jak zatem rozpoznać ten dobry granit? Nie sprawdzimy tego niestety metodą organoleptyczną. W dotyku i wyglądzie raczej nie da się odróżnić dobrego granitu od tego słabszej jakości. Nie pozostajemy jednak bezbronni na tym polu. Zawsze możemy powiedzieć sprzedawcy „sprawdzam”, prosząc o przedstawienie Deklaracji Zgodności wraz z kopią informacji towarzyszącą znakowi CE. Niewątpliwie warto zakupić blaty granitowe u renomowanego producenta wyrobów z granitu, który chętnie przedstawi orzeczenie o jakości skały wydane na podstawie przeprowadzonych badań laboratoryjnych i odpowie na pytanie, skąd został pozyskany kamień.
Czy warto wybrać blat granitowy do kuchni? Zalety i wady granitowych blatów
Jeśli wybierzemy sprawdzonego producenta i jesteśmy pewni wysokiej jakości kamienia, zdecydowanie warto wybrać granitowy blat kuchenny. Granit słynie z opinii niemal niezniszczalnego, więc niestraszne są mu gorące garnki lub przytarcie deską do krojenia.
Poznaj pozostałe zalety granitowych blatów: odporność na wysokie temperatury i wilgoć, odporność na ścieranie, zarysowanie, uszkodzenia mechaniczne i środki chemiczne, możliwość umieszczenia w bezpośrednim sąsiedztwie piekarnika, kuchenki i zlewozmywaka, łatwość utrzymania blatu w czystości, brak zmiany odcienia wraz z upływem czasu, możliwość łatwej naprawy uszkodzenia kamieniem szlifierskim, eleganckie wykończenie oraz duży wybór naturalnych niepowtarzalnych wzorów i kolorów. Aby blat granitowy służył nam przez długie lata, warto go odpowiednio zaimpregnować i zapewnić mu tym samym dodatkową powłokę ochronną.
Czy blat granitowy ma wady? Jedną z nich jest stosunkowo wysoka cena. Kolejną jest duża waga, ponieważ 1 m2 granitowego blatu o grubości 3 cm może ważyć nawet 80 kg. To powód, dla którego konstrukcja mebli kuchennych powinna być solidna. Mebel kuchenny musi unieść ciężar blatu, dlatego decydując się na kamienny blat, warto zakupić meble wysokiej jakości. Użytkując blat granitowy, plamy po czerwonym winie i plamiących sokach najlepiej wytrzeć od razu, aby nie pozostawiły śladów.
Jaki kolor granitowego blatu wybrać do kuchni?
Przeszukując katalogi, znajdziemy około 200 rodzajów granitu, przy czym charakteryzują się one szeroką gamą kolorystyczną i różnorodnością wzorów. Szarości, beże, brązy, róż, błękit, biel, zieleń, grafit, czerń z dodatkiem złota - to nie barwy luksusowych tkanin, a właśnie granitowych blatów kuchennych. Jeśli do tego dodamy wzornictwo uwzględniające paski, nierówne linie, kropki, plamki, żyłki i melanże przeplatających się odcieni, to mamy materiał uniwersalny, który dopasujemy do każdej aranżacji i kolorystyki kuchni.
Współcześnie kuchnia często oddzielona jest wyspą kuchenną od salonu i stanowi element nowoczesnego spójnego wnętrza, dlatego warto zadbać o to, aby cieszyła oko nie tylko domowników, ale i gości. Kamienny blat kuchenny z granitu to z pewnością ekskluzywny dodatek do nowoczesnych mebli kuchennych w stylu nowoczesnym i kuchni monochromatycznych.
Blat z konglomeratu - czy to dobra alternatywa?
Nie da się nie zauważyć, że kamienne blaty z granitu są drogie. Czy jednak z tego powodu trzeba rezygnować z marzeń o luksusowym granitowym designie w kuchni? Nie trzeba. Odpowiedzią na potrzeby właścicieli mniej zamożnych portfeli są blaty z konglomeratu kwarcowego, które bardzo dobrze imitują blaty z granitu.
Surowcem do produkcji blatów z konglomeratu jest kruszywo kamienne zespolone żywicą syntetyczną. Jest to produkt lżejszy od granitu i może zostać wzbogacony o barwniki w wielu interesujących kolorach, a nawet lśniący brokat. Niestety nie jest tak odporny na wysokie temperatury, jak granit, więc lepiej nie montować go nad piekarnikiem.