Zgodnie z najnowszymi trendami nasze kuchnie coraz bardziej otwierają się na dom i wzbogacają o wyspy kuchenne. Dla wielu takie rozwiązanie pozostaje w strefie marzeń, ale niedługo może stać się standardem.
Dlaczego podobają nam się wyspy kuchenne?
Dlaczego nam się podoba? Bo dzięki niej kuchnia sprawia wrażenie profesjonalnej, a zarazem ciepłej i przytulnej. Najpierw wyspa pojawiła się w kuchniach restauracyjnych, gdzie zapewniała dodatkową przestrzeń roboczą i miejsce na przechowywanie. Później kucharze zaczęli ją adaptować do własnych, domowych kuchni.
Popularna amerykańska gospodyni programów kulinarnych, Ina Garten, znana jako Bosonoga Contessa, swoje show nagrywa we własnej kuchni w domu w Hamptons.
Obszerna wyspa kuchenna ze schowkami
Sercem pomieszczenia jest obszerna wyspa kuchenna z licznymi schowkami i wbudowanym agd. To m.in. za jej sprawą magazyn House Beautiful ogłosił kuchnię Garten Kuchnią Roku. W nagrodę zbudowano jej wierną kopię na wystawie w nowojorskim Rockefeller Center, gdzie miliony odwiedzających ją podziwiało, by później naśladować u siebie.
Za sprawą Iny Garten i innych kucharzy-celebrytów wyspy kuchenne stają się nieodzownym elementem naszych kuchni, szczególnie otwartych, ale nie tylko. Bo choć wyspa kuchenna wymaga sporej przestrzeni, coraz chętniej decydujemy się na nią nawet przy nieco mniejszym metrażu.
Wyspa kuchenna wyznaczająca strefę przejścia
Orędownikami wysp kuchennych są nie tylko kucharze, ale też projektanci wnętrz, którzy upatrują w nich jeden z najważniejszych trendów wnętrzarskich nadchodzących lat. Amerykański projektant Thomas Ahmann przekonuje, że to wokół wyspy powinniśmy projektować całą kuchnię, czyniąc ją naczelnym punktem odniesienia. W końcu w kuchniach otwartych na salon wyspa wyznacza strefę przejścia i stwarza należytą oprawę dla aktu gotowania - niczym w kulinarnym show właśnie.
Funkcjonalna wyspa kuchenna
Między innymi z tego względu doceniają ją amatorzy patelni, którzy chcą się poczuć jak profesjonaliści. Co ważniejsze jednak, i za co naprawdę ją cenimy - wyspa kuchenna jest funkcjonalna.
Odpowiednio zaprojektowana zapewnia dodatkową powierzchnię roboczą, miejsce na schowki, AGD i na spożywanie posiłków - może służyć za kącik śniadaniowy bądź jadalnię.
Rozmiar i kształt wyspy kuchennej
Rozmiar i kształt wyspy zależą od powierzchni, jaką dysponujemy, i tego, jaką ma grać rolę. Wielofunkcyjna wyspa kuchenna ze zlewozmywakiem i płytą grzewczą wymaga większej ilości miejsca. Tego typu zabudowa sprawdzi się w dużych kuchniach, najlepiej otwartych.
Do mniejszych pomieszczeń projektanci proponują wyspę-stół lub mobilny barek. Chociaż nie zapewniają tylu schowków co klasyczne wyspy, to nie przytłaczają przestrzeni. Takie rozwiązania preferują włoscy projektanci, między innymi Enzo Berti. Włoch zaprojektował wyspę-stół, która przypomina warsztat. Czyż nim nie jest?
Thomas Ahmann zwraca uwagę na jeszcze jedną zaletę wysp kuchennych - uniwersalność. Nie ważne czy mamy kuchnię w stylu industrialnym, angielskim czy minimalistycznym. Wyspa pasuje do każdego.
Drewniane, klasyczne wyspy kuchenne
Drewniana, stylizowana wyspa podkreśla dostojność klasycznych kuchni. Prosta i rustykalna doda charakteru wiejskiej stylizacji, a kubiczna o połyskujących frontach uzupełni nowoczesną stylizację. W każdym przypadku stworzy kuchenne, a nawet i rodzinne centrum dowodzenia.
Wyspa sprzyja wszak integracji, nie tylko scala kuchnię z salonem, ale także tworzy przestrzeń, wokół której można się gromadzić i wspólnie tworzyć kulinarne kreacje. O takiej wyspie warto marzyć.