Zgodnie z najnowszymi trendami nasze kuchnie coraz bardziej otwierają się na dom i wzbogacają o wyspy kuchenne. Dla wielu takie rozwiązanie pozostaje w strefie marzeń, ale niedługo może stać się standardem.

Dlaczego podobają nam się wyspy kuchenne?

Dlaczego nam się podoba? Bo dzięki niej kuchnia sprawia wrażenie profesjonalnej, a zarazem ciepłej i przytulnej. Najpierw wyspa pojawiła się w kuchniach restauracyjnych, gdzie zapewniała dodatkową przestrzeń roboczą i miejsce na przechowywanie. Później kucharze zaczęli ją adaptować do własnych, domowych kuchni.

Łączy i dzieli. Wyspa kuchenna w otwartych przestrzeniach może płynnie wydzielać poszczególne strefy i jednocześnie je unifikować. Fot. Peka

Popularna amerykańska gospodyni programów kulinarnych, Ina Garten, znana jako Bosonoga Contessa, swoje show nagrywa we własnej kuchni w domu w Hamptons.

1 Jeśli chcemy, żeby wyspa stanowiła także miejsce spożywania posiłków, warto zaplanować w niej wnękę, która zapewni miejsce na nogi i, w którą wsuniemy stołki barowe. Fot. Zajc Kuchnie

Obszerna wyspa kuchenna ze schowkami

Sercem pomieszczenia jest obszerna wyspa kuchenna z licznymi schowkami i wbudowanym agd. To m.in. za jej sprawą magazyn House Beautiful ogłosił kuchnię Garten Kuchnią Roku. W nagrodę zbudowano jej wierną kopię na wystawie w nowojorskim Rockefeller Center, gdzie miliony odwiedzających ją podziwiało, by później naśladować u siebie.

Kuchenna wyspa stwarza miejsca na schowki. Możne w niej zmieścić szafki, bądź zamontować półki, na których miejsce znajdą np. książki kucharskie. Fot. IKEA

Za sprawą Iny Garten i innych kucharzy-celebrytów wyspy kuchenne stają się nieodzownym elementem naszych kuchni, szczególnie otwartych, ale nie tylko. Bo choć wyspa kuchenna wymaga sporej przestrzeni, coraz chętniej decydujemy się na nią nawet przy nieco mniejszym metrażu.

Kuchnia NY nawiązuje do klasycznych amerykańskich kuchni, centralnie usytuowana wyspa wykończona została matowym, grafitowo-brązowym lakierem. Fot. Zajc Kuchnie

Wyspa kuchenna wyznaczająca strefę przejścia

Orędownikami wysp kuchennych są nie tylko kucharze, ale też projektanci wnętrz, którzy upatrują w nich jeden z najważniejszych trendów wnętrzarskich nadchodzących lat. Amerykański projektant Thomas Ahmann przekonuje, że to wokół wyspy powinniśmy projektować całą kuchnię, czyniąc ją naczelnym punktem odniesienia. W końcu w kuchniach otwartych na salon wyspa wyznacza strefę przejścia i stwarza należytą oprawę dla aktu gotowania - niczym w kulinarnym show właśnie.

Łączenie różnych materiałów to dobry sposób na ożywienie powierzchni klasycznej wyspy kuchennej. Fot. Max Kuchnie

Funkcjonalna wyspa kuchenna

Między innymi z tego względu doceniają ją amatorzy patelni, którzy chcą się poczuć jak profesjonaliści. Co ważniejsze jednak, i za co naprawdę ją cenimy - wyspa kuchenna jest funkcjonalna.

Łączenie różnych materiałów to dobry sposób na ożywienie powierzchni klasycznej wyspy kuchennej. Fot. Max Kuchnie

Odpowiednio zaprojektowana zapewnia dodatkową powierzchnię roboczą, miejsce na schowki, AGD i na spożywanie posiłków - może służyć za kącik śniadaniowy bądź jadalnię.

W otwartym pomieszczeniu warto zadbać o to, aby wyspa współgrała z każdą strefą - kuchenną, wypoczynkową czy jadalną. Eleganckie, gładkie fronty z pewnością nam w tym pomogą. Fot. Max Kuchni

Rozmiar i kształt wyspy kuchennej

Rozmiar i kształt wyspy zależą od powierzchni, jaką dysponujemy, i tego, jaką ma grać rolę. Wielofunkcyjna wyspa kuchenna ze zlewozmywakiem i płytą grzewczą wymaga większej ilości miejsca. Tego typu zabudowa sprawdzi się w dużych kuchniach, najlepiej otwartych.

Inny blat niż na szafkach pomoże wyróżnić wyspę, zaakcentować jej znaczenie, jako kuchennego centrum dowodzenia. Fot. SieMatic

Do mniejszych pomieszczeń projektanci proponują wyspę-stół lub mobilny barek. Chociaż nie zapewniają tylu schowków co klasyczne wyspy, to nie przytłaczają przestrzeni. Takie rozwiązania preferują włoscy projektanci, między innymi Enzo Berti. Włoch zaprojektował wyspę-stół, która przypomina warsztat. Czyż nim nie jest?

Przy dużej kuchni można sobie pozwolić na rozwiązania niestandardowe, np. dwie wyspy połączone wspólnym blatem. Fot. Binova, ta sama aranżacja na zdjęciu wprowadzającym

Thomas Ahmann zwraca uwagę na jeszcze jedną zaletę wysp kuchennych - uniwersalność. Nie ważne czy mamy kuchnię w stylu industrialnym, angielskim czy minimalistycznym. Wyspa pasuje do każdego.

Ściany wyspy można wyłożyć w zasadzie dowolnym materiałem. Więcej uwagi warto poświęcić ściance od strony salonu jeśli stawiamy wyspę w otwartej kuchni. Możemy ją na przykład wyłożyć naturalnym materiałem. Fot. Max Kuchn

Drewniane, klasyczne wyspy kuchenne

Drewniana, stylizowana wyspa podkreśla dostojność klasycznych kuchni. Prosta i rustykalna doda charakteru wiejskiej stylizacji, a kubiczna o połyskujących frontach uzupełni nowoczesną stylizację. W każdym przypadku stworzy kuchenne, a nawet i rodzinne centrum dowodzenia.

Żeby wyspa nie przytłaczała małej przestrzeni, warto wybrać wyspę-stół. Można w nią również wbudować zlewozmywak i płytę grzewczą, ale będzie lżejsza i doda wnętrzu charakteru. Fot. Lando

Wyspa sprzyja wszak integracji, nie tylko scala kuchnię z salonem, ale także tworzy przestrzeń, wokół której można się gromadzić i wspólnie tworzyć kulinarne kreacje. O takiej wyspie warto marzyć.

Wyspa kuchenna pasuje zarówno do nowoczesnych jak i klasycznych aranżacji. W tych drugich podkreśli urodę stylizowanych mebli i sprawi, że kuchnia będzie wyglądała na bardziej profesjonalną. Fot. Max Kuchnie