Węglowe, gazowe, elektryczne. Małe na stół, przenośne na stojakach, ale i takie, które instalujemy na cały sezon. Jak dobrze wybrać? Lepszy grill węglowy czy gazowy?
Grille węglowe
Do ich opalania wykorzystuje się węgiel drzewny lub brykiet. Mają wielu zwolenników, którzy twierdzą, że tylko na takim grillu można osiągnąć idealny smak i aromat potraw. Warto zwrócić uwagę, czy grill jest wykonany z dobrego jakościowo metalu, na przykład ze stali nierdzewnej, i czy jest stabilny. Tani grill z cienkiej blachy to zakup raczej krótkoterminowy, często pokrywa się rdzą pod wpływem warunków atmosferycznych, a wysoka temperatura może spowodować zniekształcenie paleniska czy rusztu.
Dobrym rozwiązaniem jest grill z pokrywą, która ułatwia przygotowanie potraw nawet przy silnym wietrze. Grillując w ten sposób, warto kłaść potrawy na aluminiowych tackach, a nie bezpośrednio na ruszcie, aby uniknąć szkodliwych substancji, które wydzielają się podczas kapania tłuszczu na rozgrzane węgle.
Ciekawym i praktycznym rozwiązaniem jest mały przenośny grill, który łatwo zabrać ze sobą na wycieczkę nad jezioro albo po prostu postawić bezpośrednio na stole.
Grille gazowe
Stają się coraz popularniejsze. Są opalane gazem z butli. Dobrym wyborem będą przezroczyste butle, ponieważ łatwo w nich kontrolować ilość pozostałego gazu. Większość modeli ma miejsce do schowania butli - jest to estetyczne i wygodne rozwiązanie, np. gdy chcemy przestawić grill w inne miejsce.
Grille gazowe mają wiele zalet. Bardzo szybko można je rozpalić i nawet w ciągu kilku minut osiągają wysoką temperaturę. Co ważne, kontrola temperatury jest bardzo prosta, a to pozwala precyzyjnie grillować mięso i warzywa. Dodatkowo położenie na ruszcie kilku gałązek drzewa, np. wiśniowego, zapewni wspaniały aromat potraw.
Niektóre modele są wyposażone w boczne palniki, na których można postawić np. garnek z zupą. Dużą zaletą jest brak popiołu po zakończeniu grillowania, co znacznie ułatwia sprzątanie. Można też kupić specjalny pokrowiec, który będzie chronił grill przed kurzem, kiedy nie jest używany.
Grille gazowe są zazwyczaj droższe niż węglowe, jednak biorąc pod uwagę koszty zużytego paliwa, są ekonomiczniejsze - koszt węgla drzewnego na jedno grillowanie to średnio 15 zł, natomiast gazu około 1 zł.
Grille elektryczne
Ich podstawowe zalety to łatwość regulacji temperatury, równomierne opiekanie potraw i brak wydzielania szkodliwych substancji podczas grillowania. Na takim grillu (w wersji stołowej) możemy przygotowywać potrawy również w domu, o każdej porze roku. Producenci oferują modele różnej wielkości, więc z łatwością dobierzemy odpowiedni do naszych warunków. Ograniczeniem będzie tylko dostęp do zasilania elektrycznego.
Grille indukcyjne to najmłodsza kategoria na polskim rynku. To praktyczne mobilne kuchnie do grillowania, ale i gotowania. Są stabilną konstrukcją składającą się z masywnej podstawy, niemal mebla z blatem, w który jest wmontowana płyta indukcyjna. Na niej kładzie się specjalny grill. Dzięki wykorzystaniu technologii indukcji ta forma grillowania jest bardzo bezpieczna, co ważne szczególnie przy dzieciach, bowiem po zdjęciu grilla z płyty pozostaje ona chłodna i na pewno nikt się nie poparzy.
Zużycie prądu w tym wypadku jest mniejsze niż w klasycznych grillach elektrycznych, jednak zakup takiej nowości to zdecydowanie większy wydatek.
Przydatne akcesoria do grillowania
Warto wcześniej zadbać o kilka ważnych dodatków, które nie tylko ułatwią, ale także uprzyjemnią grillowanie. Jeżeli obok grilla postawimy szafkę lub nawet niewielki blat roboczy, będzie gdzie odłożyć akcesoria, takie jak szczypce, deska do krojenia, pędzelki, miska z marynatą, mięsem, noże. Przyda się też folia aluminiowa, bowiem potrawy w niej pieczone z dodatkiem przypraw są bardziej soczyste i aromatyczne.
Do grillowej uczty obowiązkowo podajmy sałatki i dipy, a także napoje. Dobrze sprawdzi się karafka z korkiem na wodę oraz kubki z pokrywkami, które ochronią napoje przed nieproszonymi gośćmi, takimi jak muchy czy osy. Jeżeli grillujemy wieczorem, pamiętajmy o oświetleniu – świece czy lampy olejne ustawione nie tylko na stole, ale i na tarasie, zapewnią niepowtarzalny klimat.
Warto pamiętać
Grill najlepiej ustawić w miejscu osłoniętym od wiatru, tak aby dym nie leciał bezpośrednio na gości. Po zakończonym grillowaniu należy oczyścić ruszt z tłuszczu i resztek jedzenia, pomocne będą w tym specjalne szczotki i płyny.