O wyjątkowości tych trzech desek decyduje kryjąca się za projektem o nazwie DE.SERKI idea. Zestaw przeznaczony jest bowiem do serwowania polskich serów.
Choć deska serów przywędrowała do nas z Francji, doczekaliśmy się jej rodzimej wersji. Jedna strona każdej deski służy do krojenia, druga do podawania. Trzy rozmiary zostały dostosowane do różnych rodzajów polskich serów.
Największa deska z szesnastoma wgłębieniami ma służyć do podawania okrojonego sera, bryndzy, a także redykołek (ser podobny do oscypka) z żurawiną. Średnia deska przeznaczona jest na oscypek lub gołkę, a mała na twaróg.
Trójkątne wzory deski serów nawiązują zaś do kształtu foremki służącej do wyrabiania oscypków, a także do architektury Podhala – "zagłębia" tradycyjnego polskiego serowarstwa.
tekst: Maria Świderek
zdjęcia: Łódź Design Festival, wystawa make me!/ aleksandra.satlawa@gmail.com