Blat jest najbardziej eksploatowaną częścią kuchennego umeblowania. To na nim przygotowujemy posiłki, kroimy, siekamy, stawiamy gorące garnki i talerze.

Ze względu na swoje szerokie zastosowania blat musi on być:

- odporny na zarysowania - niestety, mało który blat jest całkowicie odporny, dlatego podczas krojenia lepiej być ostrożnym, na zaplamienia

- łatwy do czyszczenia, nie mogą pozostawać na nim żadne ślady po używanych środkach czyszczących czy produktach spożywczych, typu kawa, herbata, soki, kwas octowy czy cytrynowy, na temperaturę

- wytrzymały - zarówno na wylany wrzątek, jak i rozgrzaną blachę z piekarnika (nawet 180°C) bez widocznych uszkodzeń, na uderzenia - spadające garnki, sztućce czy tłuczek do mięsa w akcji, nie powinny powodować uszkodzeń i odkształceń blatu i w końcu musi być odporny na parę wodną i wilgoć.

Bogactwo materiałów, z których mogą być zrobione blaty znacznie utrudnia wybór. Na rynku mamy dostępnych osiem różnych rodzajów:

- laminatowe blaty - to płyty wiórowe pokryte warstwą laminatu, wykończone listwą PVC lub zaokrąglone w dużym wyborze kolorów i wzorów. Łatwe w utrzymaniu i odporne, mogą jednak pęcznieć pod wpływem wody, niektóre warianty są dość łatwe do zarysowania (płyty połyskliwe). Stosunkowo tanie.

- kompozytowe blaty (np. corian lub staron) - zazwyczaj zrobione z płyt MDF pokrytych warstwą kompozytu - mieszanki mineralnej zlepionej spoiwem akrylowym. Dostępne praktycznie w każdym kształcie i kolorze. Przy łączeniach nie widać spoin. Odporne na wszystkie kuchenne sytuacje. Ich jedyną wadą jest cena.

- kamienne blaty - wykonywane na zamówienie z granitu, marmuru lub trawertynu, drogie, ale bardzo eleganckie. Odporne na wysokie temperatury, zarysowania czy wypalenia różnego rodzaju chemikaliami. Należy je dodatkowo zaimpregnować przeciwko działaniu wody.

- konglomeratowe - z tzw. syntetycznego kamienia. Kruszywo kamienne łączone jest specjalnym lepiszczem, np. żywicą poliestrową. Ich zaletą jest swobodny wybór grubości i ogólne cechy materiału, prawie identyczne jak blatu kamiennego.

- drewniane blaty- zazwyczaj z drewna drzew liściastych, klejone i specjalistycznie impregnowane. Bardzo miła dla oka naturalność drewna. Dość trwałe i odporne, trzeba jednak uważać, by takiego blatu nie narażać na mechaniczne uszkodzenia.

- ceramiczne - płyta wiórowa pokryta płytkami ceramicznymi. Blat, który możemy wykonać nawet samodzielnie, podkreśla styl kuchni rustykalnej. Najlepiej sprawdzają się płytki gresowe. Jedyny problem z tego typu blatem pojawia się przy czyszczeniu zagłębień z fugą.

- stalowe blaty - a raczej okute, blacha stalowa przytwierdzona jest bowiem do płyty wiórowej lub pilśniowej. Wykazują dużą odporność na wszystkie rodzaje działań. Trzeba jednak taki blat wycierać starannie do sucha, bo mogą pozostawać brzydkie zacieki. Zdecydowanie reprezentuje styl nowoczesny.

- szklane blaty - wykonywane na zamówienie ze szkła klejonego lub hartowanego. Bardzo odporne i efektowne, i bardzo drogie. Podobnie jak stalowe, wymagają dokładnego wycierania, by nie pozostawały smugi.

opr.: Redakcja
zdjęcie wprowadzające: Pfleiderer