Blaty z laminatów - czy to najtańsza opcja?

Blaty z laminatów to nic innego jak płyta wiórowa, która ma utwardzoną powierzchnię zewnętrzną oraz zaokrąglone brzegi. Laminat pokrywający taki blat jest odporny na uszkodzenia mechaniczne, a także na temperaturę do wysokości 180 stopni. Do walorów tego wariantu należy również fakt, że nie trzeba bardzo się starać, aby blat tego rodzaju utrzymać w czystości. Wystarczy ściereczka, ciepła woda i zwykły płyn do naczyń, aby powierzchnia po chwili była czysta.

Laminaty mają również niezliczoną ilość wariantów wzorniczych oraz kolorystycznych. Mogą imitować drewno i kamień lub też być pokryte abstrakcyjnymi deseniami, przez co łatwo komponuje się je z innymi elementami wystroju kuchni. Blaty z laminatów cieszą się wielką popularnością ze względu na różnorodność i niską cenę. Koszt takiego blatu, w zależności od wzoru, producenta i rozmiaru, może być nawet dziesięciokrotnie niższa niż cena za blat z naturalnego drewna czy kamienia.  

Dobrej jakości laminaty śmiało można pomylić z drewnem bądź kamieniem. W zależności od rodzaju imitującego materiału mogą przybierać różne struktury. JUAN

Blat kompaktowy HPL - nowość na rynku

Blaty kompaktowe HPL to innowacyjne rozwiązanie dla tych, którzy chcą połączyć wysoką odporność blatów laminowanych z estetyką blatów wykonanych z materiałów akrylowo-mineralnych. Blaty tego rodzaju robią wrażenie lekkich, subtelnych i delikatnych, podczas gdy w rzeczywistości charakteryzują się niezwykłą odpornością na uszkodzenia i solidnością.

Cienkie blaty kompaktowe HPL są samonośne, a w związku z tym nie wymagają płyty bazowej i można je poddawać dowolnej obróbce. Wyróżniają się podwyższoną odpornością na uderzenia, wysoką temperaturę, ekspozycję na słońce oraz zarysowania, a więc wszystkie czynniki, z jakimi najczęściej do czynienia mają blaty do kuchni. Są dostępne w najróżniejszych dekorach i strukturach takich, jak gładkie odcienie, kamienie, beton czy imitacja drewna. Na rynku dostępne są również laminaty HPL o powłoce antybakteryjnej, która likwiduje ponad 99 procent bakterii w ciągu bakterii w ciągu dobry, dlatego może być bezpośrednio używana jako powierzchnia robocza mająca kontakt z żywnością.

Blat drewniany - jak często trzeba go odnawiać?

W przypadku drewnianych blatów producenci najchętniej wykorzystują gatunki liściaste, dlatego że są znacznie twardsze i odporniejsze na wodę czy wilgoć. Należą do nich na przykład dąb i buk, a także wiele gatunków drzew egzotycznych. Blaty drewniane do kuchni niezwykle rzadko wykonywane są z jednego kawałka drewna. Najczęściej w tym wypadku łączy się wiele sklejonych elementów, dzięki czemu całość nie wypacza się i nie pęka. Ich wielką zaletą jest piękny, naturalny wygląd, ale aby dłużej się tak prezentowały, należy o nie dbać.

Blaty należy woskować lub impregnować olejem, a jeśli impregnat zejdzie, będą bardziej narażone na powstawanie plam i wypaczenie. Nie powinno się na nich stawiać rozgrzanych garnków i naczyń, ponieważ drewno jest bardzo podatne na działanie wysokich temperatur. Nie wolno również kroić jedzenia bezpośrednio na blacie, ponieważ każda szczelina ułatwia wchłanianie wilgoci.

Drewno to prestiżowy materiał dający poczucie luksusu i przytulności. Aby ten efekt pozostał z nami przez cały czas użytkowania drewnianych mebli, warto pamiętać o wyborze niezawodnych systemów prowadnic do ich szuflad. Prowadnice MOVENTO gwarantują najwyższą jakość ruchu, stabilność oraz możliwość obciążania do 40 lub 70 kg. BLUM

Do pielęgnacji drewnianego blatu można używać specjalnych preparatów, ale należy wcześniej dowiedzieć się, czy mogą mieć one kontakt z żywnością. Olejowanie drewnianego blatu chroni go przed wilgocią i drobnymi uszkodzeniami, a powinno być wykonywane średnio raz na pół roku. Odnawianie blatu, który jest bardzo intensywnie eksploatowany, powinno odbywać się średnio raz na kilka miesięcy. Należy wówczas dokładnie go wyczyścić, usunąć domowymi sposobami ślady po gorących naczyniach, wyszlifować nierówne elementy i zaimpregnować lub pokryć lakierem. Warto wówczas wybrać lakier do jachtów, ponieważ jest wyjątkowo odporny na wilgoć i uszkodzenia.

Blat ze spieku kwarcowego - czy jest odporny na zaplamienia?

Blat ze spieku kwarcowego to blat, w skład którego wchodzą skaleń, glinka, piasek kwarcowy oraz tlenki mineralne, które są poddawane kilkugodzinnemu procesowi spiekania. Wielką zaletą tego rodzaju blatów jest ogromna ilość kolorów i wzorów do wyboru, dzięki czemu można idealnie dopasować te elementy do kuchennych wnętrz. Dzięki użytym materiałom blat tego rodzaju jest bardzo lekki, a przede wszystkim wyjątkowo odporny na plamy.

W rezultacie nawet w styczności z jedzeniem i ciągłą eksploatacją cały czas pięknie się prezentuje. Jest również odporny na działanie promieni UV, wysoką temperaturę i nie zapala się przy ewentualnym kontakcie z ogniem. Blat ze spieków kwarcowych znakomicie prezentuje się w nowocześnie urządzonych kuchniach i cechuje się bardzo długą żywotnością.

Silestone Ethereal Glow to powierzchnia o niskiej porowatości, która gwarantuje zerową absorpcję cieczy. Wykazuje większą odporność na wstrząsy niż inne materiały, takie jak granit lub sztuczne okładziny. Biorąc pod uwagę naturalną wytrzymałość kwarcu, materiał używany na blaty, wyspy kuchenne, podłogi i okładziny ścian, zapewnia doskonałą odporność na zarysowania. COSENTINO

Blat z konglomeratów - czy można stawiać na nim garnek?

Blaty z konglomeratów są tworzone ze zmielonych kamieni naturalnych, które łączy się w całość za pomocą żywic poliestrowych, epoksydowych czy też za pomocą spoiwa akrylowego. Ich skład oraz spoiwo różnią się, a nazwa najczęściej nawiązuje do użytych w produkcji kamieni. Konglomeraty mają wszelkie zalety blatów z naturalnego kamienia, ale są pozbawione ich wad takich, jak spory ciężar oraz bardzo ograniczone możliwości w zakresie obróbki i plastyczność.

Blaty z konglomeratów są bardzo odporne na wszelkie uszkodzenia mechaniczne takie, jak uderzenia czy zarysowania. Są również odporne na wodę, wilgoć i wysoką temperaturę, dlatego idealnie nadają się do wykorzystania w kuchni. Dzięki ciekawej kolorystyce pięknie prezentują się zarówno w minimalistycznych, nowoczesnych kuchniach, jak i w pomieszczeniach urządzonych w stylu rustykalnym.

Kamień naturalny na blat w kuchni - ile to będzie kosztować?

Kamienie naturalne wyjątkowo pięknie prezentują się w formie blatu kuchennego. Emanują klasą i elegancją, a przede wszystkim mają parametry czyniące z nich niezwykle praktyczny w tym wypadku materiał. Najchętniej wykorzystywany jest granit, który nie tylko pięknie wygląda, ale również jest odporny na uszkodzenia mechaniczne oraz tłuste plamy. Marmur wygląda równie efektownie, ale wymaga impregnacji, ponieważ jest skałą o mniejszej odporności na zarysowania oraz plamy.

Kwarcyt Negresco pochodzi z Brazylii i zachwyca swoim bogatym użyleniem, które może zdobić nie tylko blaty, ale także ściany. INTERSTONE

Kamienie naturalne mogą stanowić bezpośrednią powierzchnię roboczą w kuchni, ale mają również kilka wad. Są nimi bardzo duży ciężar, trudności w swobodnej obróbce, a przede wszystkim cena. Granitowy blat może kosztować nawet kilka tysięcy za jeden metr kwadratowy, a wszystko zależy od wzoru, materiału, koloru i grubości.

Zdjęcie otwierające artykuł: Pfeiderer