Nigdy nie sądziłam, że okap zbiera takie pokłady zanieczyszczeń, które gromadzą się podczas unoszenia pary czy tłuszczu. Gotuję z pasją, wiec to normalne, że kuchenka jest używana regularnie i to na kilku palnikach jednocześnie. Niestety opary gazu unoszą drobinki tłuszczu oraz innych składników, które osiadają na kratce i powierzchni okapu. Gdy nie jest w stanie pochłaniać ze skutecznością wszelkich substancji, zaczynają osiadać na bocznych częściach glazury, w zakamarkach fugi oraz na ściankach szafek. Nie wygląda to zbyt estetycznie oraz istnieje ryzyko, że wraz z parą, może osiadać na daniach. Warto się temu przyjrzeć i jak najszybciej zareagować. Sprawdźcie koniecznie moją metodę.

Jak wyczyścić okap naturalnymi metodami?

Okap w kuchni, bez względu na to, jak bardzo jest zanieczyszczony, powinien być rozmontowany tak, aby móc dojść do każdego zakamarka. Wierzchnią część możecie umyć klasycznym płynem do powierzchni ze stycznością z tłustymi oparami. Tłusta kratkę oraz jej części wymyjcie oliwką dziecięca wraz z ciepłą wodą. To doskonały patent na zabrudzenia. Wystarczy wacik kosmetyczny lub ręcznik papierowy i doza cierpliwości.

Umyjcie go na balkonie lub w wannie - uwaga, rozłóżcie stary ręcznik lub gazety, aby nie porysować powierzchni. Dokładnie wymyjcie, stosując podwójne czyszczenie. Dopiero po przetarciu ręcznikiem papierowym, gdy zauważycie, że nie ma tłustego, żółtego śladu, kratka jest wyczyszczona.

Nie musi być to droga oliwka dla dzieci - sprawdzi się ta najtańsza, którą dostaniecie w kiosku lub pobliskiej drogerii czy aptece. Po całym procesie nie zapomnijcie wymienić filtr, który zbiera wszystkie zanieczyszczenia oraz wilgoć.

Ta gromadzona zbyt długo może tworzyć środowisko pleśni dla wnętrza okapu. Miejsce to na uwadze przy regularności wymian. 

Jak często warto myć kratki okapu?

Kratkę powinniśmy myć co miesiąc, aby zachować czystość i jej użytkowość. Niestety dłuższe odwlekanie nie przyniesie nic dobrego. Przylepiający się do niej kurz zwisa oraz istnieje ryzyko, ze tłuszcz będzie skapywał na jedzenie.

To ekstremalne warunki, gdzie nikt z pewnością nie chciałby gotować. Co zrobić, jeżeli chcemy, aby kratka była bardzo dobrze domyta? Wystarczy przełożyć i zlać wrzątkiem prosto z czajnika. Powtórzcie tę czynność 3-krotnie, a zobaczycie, jak brud sam spływa po kratce.

To bardzo ekologiczny i tani sposób, który nie wymaga od nas sporej ilości środków chemicznych - praktycznie żadnych. Pamiętajcie o stosowaniu pokrywek podczas gotowania - to zdecydowanie ograniczy osadzanie się oparów na okapie oraz pozwoli wam zaoszczędzić przy zagotowywaniu ich. To klucz do sukcesu każdej pani domu.

Autor
Czyszczę okap kuchenny bez środków chemicznych. Wystarczy ta prosta metoda
Ewa Kwiatkowska
Redaktorka, domatorka, miłośniczka pięknych wnętrz i designu. Nieustannie eksperymentuje w swoim domu i ogrodzie, łącząc tradycyjne metody z nowoczesnymi rozwiązaniami....