Zbieranie grzybów to praktyka, która pomaga ludziom odkrywać lokalne źródła żywności i nagrody generowane przez sąsiednie lasy. Spośród wielu różnych gatunków, prawie wszystkie grzyby są technicznie jadalne, ale wiele z nich jest zbyt włóknistych, by je spożywać. Konsekwencje błędnego odgadnięcia lub błędnej identyfikacji, czy grzyb jest jadalny, mogą być poważne. Jeszcze większym wyzwaniem jest to, że niektóre grzyby jadalne i grzyby trujące wyglądają dość podobnie.

Jaki jest związek między grzybami a drzewami?

Grzyby nie mogą syntetyzować chlorofilu. Oznacza to, że nie produkują też samodzielnie fitohormonów z aminokwasami. Ale bez tych składników odżywczych i węglowodanów rozwój grzybni i grzybni jest niemożliwy. Grzyby muszą więc szukać pożywienia poprzez wymianę, a naukowo - symbiozę z systemem korzeniowym drzew.

Korzenie mają wszystko, czego potrzebują, i to w takiej ilości, że wystarczy zarówno na drzewo, jak i małe owocniki grzybów. Strzępki grzybów oplatają korzenie i „dzielą się” z nimi nagromadzoną w nich wodą i minerałami. Drzewo otrzymuje życiodajną wilgoć, a grzyby w zamian otrzymują swoją porcję niedoborowych składników odżywczych.

Dlaczego grzyby rosną na drzewach? Grzyby rosną na drzewach z różnych powodów. Powodem numer jeden grzybów rosnących na drzewach jest to, że drzewo zapewnia grzybowi obfite źródło pożywienia. Kora drzewa, sok i inne materiały organiczne zapewniają idealne środowisko do uprawy grzybów. Ponadto grzyby pomagają rozkładać martwe drzewa, czyniąc je ważną częścią ekosystemu leśnego. Gdzie na grzyby, w jakim obszarze rośnie ich najwięcej? 

Pod jakimi drzewami najczęściej rosną grzyby?

Są gatunki, dla których symbioza jest ważna tylko z niektórymi uprawami, np. czarna trufla i kasztan. Większość grzybów może wybierać różne gatunki drzew i różnią się głównie klasyfikacją (iglaste lub liściaste).  

  • Grzyby rosnące pod brzozą: Mleczaj rydz, Borowik szlachetny, Pieprznik jadalny.   
  • Grzyby rosnące pod dębem: Borowik, Pieprznik jadalny, Smardz jadalny, Twardnik japoński.   
  • Grzyby rosnące pod sosną: Borowik szlachetny. Gąsówka fioletowawa.   
  • Grzyby rosnące pod świerkiem: Pieprznik jadalny, Smardz jadalny, Borowik, Borowik szlachetny, Kolczak obłączasty.

Jest tak wiele drzew, pod którymi rosną grzyby, z których niektóre omówiono powyżej. Drzewa zapewniają środowisko, w którym rozwijają się grzyby. Cień i wilgoć oferowana przez drzewa to dwa główne czynniki, które przyczyniają się do wzrostu grzybów. Co więcej, związek między drzewami i grzybami jest symbiotyczny, gdyż grzyby pomagają rozkładać martwe drzewa, podczas gdy drzewa stanowią siedlisko dla rozwoju grzybów.

Jak odróżnić grzyby jadalne od trujących? Tych zasad bezwzględnie przestrzegaj!

Prostą odpowiedzią na to pytanie jest to, że nie możesz odróżnić bez zidentyfikowania pojedynczego grzyba, który znalazłeś. Niektóre trujące grzyby mogą zabić, więc musisz być w stanie dokładnie nazwać grzyba i być w 100% pewnym tego, czym jest przed spożyciem. Istnieje wiele różnych sposobów identyfikacji grzyba i wszystkie powinny być stosowane podczas grzybobrania.

Oto lista pytań, które powinieneś sobie zadać, zanim włożysz grzyb do koszyka:

  • Gdzie rośnie grzyb, na łąkach lub w lesie i na jakim drzewie lub pod jakim drzewem?
  • Czy grzyby rosną pojedynczo, czy w pierścieniu, grupie lub kępce?
  • Czy grzyby mają wyraźny zapach?
  • Czy grzyb zmienia kolor po pocięciu lub stłuczeniu?
  • Jaki jest rozmiar, kształt, faktura i kolor kapelusza?
  • Jaki jest rozmiar, kształt i tekstura korzenia?
  • Czy ma pierścionek/spódnicę i czy są na nim jakieś oznaczenia?
  • Czy podstawa jest bulwiasta lub workowata, czy wąska i zakorzeniona?
  • Czy grzyb ma skrzela, pory lub kolce pod kapeluszem? Jeśli ma skrzela, jak blisko są?
  • Czy rozwidlają się? Czy są przyczepione do łodygi?
  • Czy są kruche, miękkie i giętkie? Jaką konsystencję ma miąższ?
  • Jaka jest pora roku? Zawsze sprawdzaj w kilku różnych przewodnikach/zdjęciach, ponieważ grzyby mogą wyglądać bardzo różnie w zależności od miejsca uprawy, wieku i pogody. Znajomość koloru odcisku zarodników może być bardzo pomocna, ponieważ pomaga zawęzić poszukiwania, mówiąc, czym grzyb nie jest.

Jak suszyć grzyby w piekarniku?

Suszone grzyby są wspaniałym dodatkiem do różnych potraw, w tym makaronów, risotto, zup i sosów. Często jednak mogą być drogie lub trudne do znalezienia. Na szczęście możesz zrobić je samemu we własnej kuchni. Suszone grzyby można przechowywać przez co najmniej rok, a po kilku miesiącach nawadniania ich konsystencja jest prawie identyczna jak w przypadku grzybów świeżych. Chociaż najlepszym sposobem na suszenie grzybów jest suszenie w suszarce, to w kilku prostych krokach można uzyskać bardzo dobre rezultaty przy użyciu domowego piekarnika. 

Oczyść grzyby

Grzybom często towarzyszy odrobina brudu, a przy tych wszystkich zakamarkach jest kilka miejsc, w których ten brud może się ukryć. Musisz dobrze je wyczyścić przed suszeniem. To mit, że grzyby nasiąkają dużą ilością wody, więc nie bój się ich dokładnie myć. Trzymając je pod bieżącą chłodną wodą, dobrze umyj grzyby, w razie potrzeby delikatnie szorując szczotką do warzyw lub grzybów. Jeśli wolisz, możesz je najpierw pokroić, a następnie umyć.

Pokrój grzyby

Aby grzyby dobrze wyschły, muszą być w kawałkach podobnej wielkości. Pokrój grzyby w plasterki. Grubsze plasterki schną dłużej, co należy wziąć pod uwagę, jeśli używasz piekarnika zamiast suszarki, ponieważ będą przebywać w urządzeniu przez kilka godzin.

Ułóż grzyby

Musisz usunąć całą wodę przed włożeniem do piekarnika. Jeśli grzyby są mokre po włożeniu do piekarnika, w zasadzie będą parować zamiast się suszyć. Rozłóż pokrojone w plasterki grzyby na czystej ściereczce; luźno zwiń ręcznik i delikatnie ściśnij, aby usunąć wilgoć z powierzchni. Następnie ułóż grzyby na blasze do pieczenia, upewniając się, że żaden z kawałków nie styka się ani nie zachodzi na siebie.

Suszenie grzybów

Do tej metody potrzebujesz rozgrzanego piekarnika; rozgrzej piekarnik do 65 stopni Celsjusza. Blachę do pieczenia z pieczarkami włożyć do piekarnika i odstawić na godzinę. Odwróć plasterki grzybów i wstaw do piekarnika na kolejną godzinę.

Wyjmij je z piekarnika

Po wyjęciu grzybów z piekarnika pozwól im ostygnąć, zanim sprawdzisz, czy są chrupiące. Jeśli grzyby nie są całkowicie suche, odwróć je ponownie i włóż do piekarnika na kolejne 30 minut. Odwracaj je i sprawdzaj, czy są suche co pół godziny.