W dobie mody na zdrowe odżywanie to dobra wiadomość. Dzięki mniejszej ilości wody w gotowanych potrawach pozostaje więcej witamin i składników mineralnych. Jednak takiego kucharzenia trzeba się nauczyć. Przede wszystkim pamiętając, że garnek napełnia się maksymalnie do 2/3 jego wysokości, a nie mniej niż do połowy. Stawiamy go na palniku, którego średnica jest co najwyżej równa, a lepiej nieco mniejsza niż obwód naczynia.
Podczas gotowania garnek powinien być przykryty. Jeśli musimy podnieść przykrywkę, by zamieszać lub spróbować danie, warto uzupełnić wodę, dodając 1 lub 2 łyżki. Są też naczynia, w których można gotować na parze. Najczęściej w zestawach garnków są specjalne nakładki, na których układa się dania, wlewa nieco wody do naczynia i gotuje.
Zanim kupisz
- Gotowanie na parze jest łatwe, a staje się jeszcze łatwiejsze, kiedy wykorzystujemy do tego specjalne naczynia. W nowoczesnych zestawach są specjalne dziurkowane salaterki oraz nakładki, które w połączeniu z uchwytem z przyssawką pozwalają "zbudować" kombiwar, w którym da się jednocześnie przygotować mięso i warzywa.