Dobrej jakości garnki, zarówno stalowe, jak żeliwne czy wykonane ze stopów pokrywanych emalią ceramiczną pozwalają gotować w mniejszej ilości wody niż tradycyjnie, czyli w tzw. płaszczu wodnym.

W dobie mody na zdrowe odżywanie to dobra wiadomość. Dzięki mniejszej ilości wody w gotowanych potrawach pozostaje więcej witamin i składników mineralnych. Jednak takiego kucharzenia trzeba się nauczyć. Przede wszystkim pamiętając, że garnek napełnia się maksymalnie do 2/3 jego wysokości, a nie mniej niż do połowy. Stawiamy go na palniku, którego średnica jest co najwyżej równa, a lepiej nieco mniejsza niż obwód naczynia.

Zestaw garnków Satin, Gerlach Garnek do gotowania na parze, 3 elementy, średnica 20 cm, stal nierdzewna. DAY BY DAY, Altom Kombiwar VITTORE COMFORTO, ALTOM
Zestaw garnków Satin o pojemności: 5,9 l, 3,5 l, 2,5 l, 1,8 l, patelnia śr. 24cm, naczynie do gotowania na parze, stal nierdzewna 18/10, trójwarstwowe dno, możliwość gotowania w niewielkiej ilości wody i na parze, nienagrzewające się uchwyty, możliwość mycia w zmywarce. GERLACH, cena 999 zł Garnek do gotowania na parze,
3 elementy, średnica 20 cm, stal nierdzewna. DAY BY DAY, ALTOM, cena 65 zł
Kombiwar, zestaw 12 części: garnków, nakładek do gotowania na parze, uchwytów, misek i koszyków ze stali nierdzewnej, możliwość mycia w zmywarce. VITTORE COMFORTO, ALTOM, cena 470 zł

Podczas gotowania garnek powinien być przykryty. Jeśli musimy podnieść przykrywkę, by zamieszać lub spróbować danie, warto uzupełnić wodę, dodając 1 lub 2 łyżki. Są też naczynia, w których można gotować na parze. Najczęściej w zestawach garnków są specjalne nakładki, na których układa się dania, wlewa nieco wody do naczynia i gotuje.

Zanim kupisz

  • Gotowanie na parze jest łatwe, a staje się jeszcze łatwiejsze, kiedy wykorzystujemy do tego specjalne naczynia. W nowoczesnych zestawach są specjalne dziurkowane salaterki oraz nakładki, które w połączeniu z uchwytem z przyssawką pozwalają "zbudować" kombiwar, w którym da się jednocześnie przygotować mięso i warzywa.