Podczas tradycyjnego smażenia wydziela się duża ilość nasyconych kwasów tłuszczowych, które podnoszą poziom cholesterolu we krwi i przyczyniają się do powstania wielu chorób. Jeśli chcemy prowadzić zdrowy tryb życia, musimy do minimum ograniczyć spożywanie szkodliwych tłuszczów.

Głęboka patelnia Orion z pokrywką, średnica 24 cm, BERGHOFF, 168 zł Patelnia grillowa Thermica z fakturowanym dnem, wym. 27 x 27 cm, wewnątrz dwuwarstwowa powłoka Teflon® Classic. ZELMER, cena 104 zł Patelnia o średnicy 24 cm wykonana ze stali nierdzewnej, kolekcja Avanti, FISKARS, 132 zł

Nie oznacza to jednak, że trzeba zrezygnować ze smażonych dań. Powinniśmy jednak zwykłe patelnie zastąpić naczyniami ze specjalnie wykonanym dnem. Fakturowana powierzchnia naczynia minimalizuje wchłanianie tłuszczu, dzięki czemu smażone potrawy będą bardziej dietetyczne. Podobnie powinniśmy podejść do pieczenia.

Patelnia nieprzywierająca Accura-S
z wyświetlaczem LCD pokazującym temperaturę smażenia, SILIT, 745 zł
Patelnia WOK, średnica 28 cm, wewnątrz powłoka Teflon® Platinum. TEFAL, cena 170 zł Patelnia do ryb Platino, korpus pokryty srebrną emalią na zewnątrz, wewnątrz powłoka Teflon® Platinum. ALTOM, TVS, cena 211 zł

Jeśli chcemy wyeliminować nadmiar tłuszczu z diety, wybierzmy brytfanny wyposażone w stalowe ruszty. Gdy ułożymy na nich pieczone mięso, nadmiar tłuszczu spłynie na dno naczynia. Dzięki temu pieczone mięso zachowuje walory odżywcze, jest kruche i aromatyczne, a do tego nie przywiera do dna brytfanny.