Zwykłe metalowe formy do pieczenia trzeba wykładać papierem do pieczenia, by ciasto lepiej odchodziło od ścianek, dlatego lepiej posługiwać się formami z powłoką nieprzywierającą, bo wyjęcie z nich ciasta powinno pójść gładko. Podobnie jest w przypadku form silikonowych, które ostatnio robią w kuchni ogromną karierę.
Forma z silikonu platinum marki Lekue do pieczenia 8 osobnych porcji ciasta, śr. 26,5 cm, LE DUVEL, 76 zł |
Metalowe foremki do ciasteczek z kolekcji Bake It, w komplecie 6 sztuk, DUKA, 19,90 zł | Papierowe papilotki Rose marki Birkmann, różne kolory i wzory, śr. 7 cm, LEDUVEL, 19,50 zł/opak. (24 szt.) |
Nie trzeba wykładać ich papierem do pieczenia, bo wypieki wyjmuje się z nich bardzo łatwo. Można je myć w zmywarce i łatwo przechowywać - zajmują mniej miejsca niż metalowe, bo można je zginać. Wybierając silikonowe formy do pieczenia, zwróćmy uwagę na jakość silikonu. Powinien być raczej gruby i dość sztywny. Najlepszy, bo wyjątkowo wytrzymały, jest tzw. silikon platynowy.
Do słodkich wypieków możemy wykorzystać też formę ceramiczną, ale raczej płytką, przeznaczoną do tarty, z której łatwo będzie wyjąć kawałek ciasta. Jeśli nie chcemy gromadzić w kuchni naczyń, bo wypieki robimy rzadko, do małych babeczek możemy kupić papierowe foremki do ciastek, tzw. papilotki.
Ceramiczne formy do tarty o śr. 30 cm, kolekcja Niklas, różne kolory, w takiej formie ciasto z piekarnika może prosto powędrować na stół, DUKA, 69,90 zł |
Zanim kupisz
- Kupując formę silikonową do ciasta, zwróć uwagę na jej rozmiar i kształt - niezbyt głębokie, ale duże formy (o długości lub średnicy około 30 cm) powinny mieć wzmocnienie w postaci metalowej nakładki lub szklanego dna.