Kuchnia bez okapu? Mało kto decyduje się na takie rozwiązanie. To sprzęt, który dzięki swojej funkcjonalności jest nieodzowny, zwłaszcza w kuchniach połączonych z salonem. Ci, którzy obawiają się, że okap swym wyglądem zdominuje pomieszczenie lub zajmie zbyt wiele cennego miejsca, mogą zdecydować się na nowoczesny sprzęt, którego niemal nie widać.
Okap w kuchni pełni kilka ważnych funkcji. Przede wszystkim umożliwia na bieżąco usuwanie intensywnego zapachu gotowanych potraw oraz odprowadzanie z pomieszczenia nadmiaru wilgoci. Chroni także meble kuchenne, ściany i podłogi przed osadzaniem się na nich cząsteczek tłuszczu. Może działać w dwóch trybach: otwartym - jako wyciąg podłączony do kanału wentylacyjnego (powietrze jest wtedy odprowadzane na zewnątrz pomieszczenia) - lub zamkniętym jako pochłaniacz (powietrze jest filtrowane wewnątrz okapu i z powrotem wydmuchiwane do pomieszczenia).
Okapy kuchenne do zabudowy w szafce
Jednymi z najpopularniejszych "schowanych" okapów są modele przeznaczone do montażu w szafkach wiszących nad płytą lub kuchenką, zwane uniwersalnymi lub podszafkowymi. Idealnie nadają się zwłaszcza do niewielkich pomieszczeń, ponieważ zajmują mało miejsca. Mogą być całkowicie ukryte w meblach - od spodu szafki widać jedynie część pochłaniającą i panel sterowania - lub częściowo widoczne, wyposażone w wysuwaną płytę zasłaniającą i odsłaniającą wlot powietrza. Te ostatnie okapy są nazywane szufladkowymi lub teleskopowymi. W nowoczesnych modelach wysunięcie płyty automatycznie uruchamia wentylator i włącza oświetlenie.
Spośród okapów do zabudowy w szafkach kuchennych do wyboru mamy jeszcze sprzęty uchylne - na razie dosyć mało popularne, stosowane głównie w meblach robionych na zamówienie. Taki okap w całości jest schowany w szafce. Uruchamia się go poprzez otwarcie uchylnych drzwiczek, które automatycznie odsłaniają część pochłaniającą okapu.
Okapy kuchenne ukryte w suficie
Coraz częściej w kuchniach można spotkać także nowoczesne okapy sufitowe, obsługiwane za pomocą pilota, które można zamontować bezpośrednio w suficie, w suficie podwieszanym lub w specjalnym module nad płytą. Są umieszczone na tyle wysoko (zazwyczaj ok. 150 cm nad płytą), że nie rzucają się w oczy. Doskonale sprawdzają się w kuchniach otwartych na salon, zwłaszcza tych z wyspą kuchenną.
Do wyboru mamy modele wyposażone w silnik wewnętrzny (schowany w urządzeniu) oraz zewnętrzny, który można zamontować w innym pomieszczeniu, np. na poddaszu, dzięki czemu praca okapu jest niemal niesłyszalna. W wysokich pomieszczeniach idealnie sprawdzi się model obniżany, który można opuścić nad płytę na dowolną wysokość, zwiększając tym samym skuteczność okapu.
Okapy kuchenne montowane w blacie
Kolejnym sprytnym rozwiązaniem są okapy blatowe, montowane obok płyty - na stałe lub (znacznie częściej) w wersji wysuwanej, które widać tylko wtedy, kiedy pracują. Po ich wyłączeniu chowają się w blacie i widać tylko szeroką listwę. Są zwykle wyposażone w specjalne czujniki, które po wykryciu pary wodnej automatycznie uruchamiają urządzenie. Ponieważ silnik takiego okapu jest schowany w szafce, sprzęt w ogóle nie hałasuje. Rynek oferuje także nowoczesne modele, które można zamontować nie tylko z boku płyty kuchennej, lecz także pomiędzy dwiema niewielkimi płytami.
Zanim wybierzesz okap kuchenny sprawdź:
- Aby okap idealnie spełniał swoją funkcję, musi mieć odpowiednią wydajność. To parametr, który określa ilość powietrza, jaką sprzęt jest w stanie oczyścić w ciągu godziny. Przed wyborem konkretnego modelu warto zatem policzyć, jaka wydajność będzie potrzebna w naszej kuchni. W tym celu należy policzyć kubaturę kuchni (pomnożyć jej wysokość przez powierzchnię) i otrzymany wynik pomnożyć jeszcze przez 6 - zakłada się bowiem, że powietrze powinno być przefiltrowane przez okap sześć razy w ciągu godziny.