Przyjemne gotowanie na zewnątrz w polskich warunkach? Jak najbardziej! Choć kuchnia w ogrodzie kojarzy nam się raczej z cieplejszymi krajami, również na naszej szerokości geograficznej jest do osiągnięcia. Jakie są możliwości, jeśli chodzi o kuchnię ogrodową, z czego powinna się składać oraz o czym jeszcze należy pamiętać?

Kuchnia w ogrodzie może przyjmować różne formy. Najprostsza zwykle składa się z grilla, stołu oraz krzeseł. Niemniej nie zaszkodzi iść jeszcze dalej i urządzić kuchnię w pełnej skali - z piecem, zlewozmywakiem, a nawet zabudową meblową i lodówką. 

Kuchnia w ogrodzie - strefa gotowania

Podstawą kuchni jest oczywiście wygodne miejsce do gotowania. Może to być grill - tradycyjny węglowy lub elektryczny albo bardziej rozbudowany grill gazowy. Ten ostatni szczególnie dobrze sprawdza się w warunkach zewnętrznych, ponieważ ma właściwie formę minikuchni. Ponadto można na nim gotować, nawet jeśli pogoda jest gorsza. Nie generuje też dymu, a koszty jego eksploatacji są dość przyjazne dla domowego budżetu.

Co zamiast grilla? Skoro mowa o kuchni, to siłą rzeczy myślimy o kuchence. Tu jednak wiele zależy od lokalizacji kuchni i jej zabezpieczenia przed zmiennymi warunkami pogodowymi. Wstawienie na stałe kuchenki elektrycznej może być kłopotliwe, z kolei gazowa też niekoniecznie przetrwa w dobrej kondycji np. zimę. Świetną alternatywę stanowi tu zatem piec - tradycyjny, pozwalający na gotowanie na żywym ogniu jak od wieków! Ponadto zapewnia mnóstwo dodatkowych możliwości. Zależnie od jego formy chodzi zarówno o gotowanie, jak i pieczenie, a nawet wędzenie. Piec do kuchni ogrodowej warto wykonać z solidnej cegły - np. klinkierowej na zewnątrz oraz szamotowej w palenisku.

Co jeszcze może zawierać kuchnia ogrodowa?

Strefa gotowania to podstawa, jednak kuchnia ogrodowa może mieć właściwie większość elementów klasycznej kuchni wewnętrznej. Trzeba jednak pamiętać, że w takiej sytuacji konieczne jest doprowadzenie do niej odpowiednich instalacji - hydraulicznej i kanalizacyjnej (w przypadku gdy chcemy mieć bieżącą wodę i zlewozmywak) oraz elektrycznej (do kuchenek i grilli elektrycznych, innych AGD, których chcemy używać w kuchni, a także oświetlenia).

Do tego oczywiście dochodzą meble outdoorowe. Tu chodzi nie tylko o stoły i krzesła, lecz także blaty, a nawet zabudowę meblową - tym bardziej że, jak to w kuchni, przyda się stosowne miejsce do przechowywania. Ale w tym temacie ważna uwaga: wszystkie meble muszą być odporne na zmienne warunki pogodowe, deszcz czy mróz. Prościej będzie nam więc ze stołami i krzesłami - o wiele łatwiej takowe znaleźć (klasyczne zestawy ogrodowe). Już nieco trudniej może być z frontami i blatami, niemniej i tu można dobrać solidne sztuki z takich materiałów, jak stal nierdzewna, aluminium, beton, granit, lastryko czy odpowiednie gatunki drewna (np. bambusowe i tekowe).

Warto też pomyśleć o dodatkowym zabezpieczeniu kuchni na zimę, kiedy najpewniej nie będziemy z niej skorzystać. Jeśli uda się to sprawnie zrobić, można nawet iść na kompromisy jakościowe, jeśli chodzi o materiały wykończeniowe. Pozostaje jeszcze odpowiednie baza, czyli posadzka. Tu świetnie sprawdzają się chociażby kostka granitowa, kamień odporny na niskie temperatury, ale też np. beton czy gres z przeznaczeniem do użytkowania zewnętrznego. Koniecznie też zdecydujemy się na materiał, który łatwo utrzymać w czystości. Kuchnia outdoorowa rządzi się bowiem podobnymi prawami jak ta wewnętrzna!

Gdzie zaplanować kuchnię ogrodową?

Tyle w temacie wyposażenia, pozostaje jeszcze istotniejsza kwestia - gdzie znaleźć miejsce na kuchnię zewnętrzną? Najczęściej do tego celu służy altanka lub zbliżony do niej zadaszony element architektury ogrodowej (to ważne, żeby móc gotować na zewnątrz nawet wtedy, gdy pada deszcz!).

Inna opcja to duży, również zadaszony taras bądź weranda - tyle że tu już musimy pamiętać o potencjalnych wadach. Kuchnia zewnętrzna z piecem czy grillem węglowym to w końcu spore ilości dymu. Jeśli więc będzie za blisko salonu czy innego, dowolnego pomieszczenia w domu, może uprzykrzać życie domownikom. Potrzeba więc odrobiny wyobraźni - warto ocenić, w którą stronę może kierować się dym. A gdy decydujemy się na piec, koniecznie zadbajmy o odpowiednią zabudowę komina.

Jednocześnie jeżeli w kuchni ogrodowej nie montujemy zlewozmywaka ani lodówki, odległość od domu nie powinna być za duża - inaczej bieganie do kuchni wewnętrznej, by przynieść naczynia, akcesoria czy też pozmywać po pracy, może okazać się sporym wysiłkiem!

Dodatki, które mają znaczenie

Podstawy kuchni za nami, ale trzeba też pamiętać o aranżacyjnej kropce nad „i”! Dodatkowe oświetlenie zewnętrzne przyda się w wiosenne i letnie wieczory, które chcemy spędzać w kuchni ogrodowej lub w jej pobliżu. Mogą to być lampiony lub girlandy oświetleniowe. Nie zaszkodzi też pomyśleć o solidnym źródle światła nad samą strefą gotowania. Duże korzyści w temacie kreowania klimatu zapewni też domowość kuchni ogrodowej. Nie zapominajmy zatem o obrusach czy ciekawym nakryciu stołu. Możliwości aranżacyjne w tym zakresie są właściwie nieograniczone.

Autor
Kuchnie ogrodowe - jak urządzić letnią strefę gotowania w ogrodzie?
Daniel Działa
Z wykształcenia polonista i amerykanista, absolwent Kolegium MISH UW. Wieloletni dziennikarz, redaktor, copywriter. Specjalizuje się w tematyce z obszaru home &...