Wśród starych przedmiotów dekoracyjnych znajdziemy wiele pięknych obiektów. Jeśli jednak mielibyśmy wybrać miss antyków, zdecydowanie byłaby to cukiernica - gwiazda każdej serwantki.
Cukier podano - srebrne cukiernice, które ozdobią każdy stół!
Może nie jest najzdrowszy, ale za to jaki smaczny. Cukier kochamy od chwili, kiedy masowo zagościł na naszych stołach. Stało się to pod koniec XVIII wieku. Zaczęto go wówczas wytwarzać na przemysłową skalę, dzięki czemu staniał i stał się dostępny dla wszystkich. Wtedy także rozwinęła się produkcja akcesoriów do jego przechowywania i podawania. Królową owych sprzętów jest oczywiście cukiernica, zwłaszcza srebrna lub posrebrzana, zachwycająca pięknem i blaskiem.
Formy i dekoracje cukiernic podążały za trendami, które dominowały w sztuce i rzemiośle. Dlatego jeśli marzymy o starej cukiernicy, na pewno znajdziemy taką, która trafi w nasz gust. Oferta antykwariatów i domów aukcyjnych jest w tym zakresie bogata. Ceny cukiernic srebrnych i platerowanych mieszczą się najczęściej w przedziale od kilkuset do kilku tysięcy złotych. W przypadku wyrobów ze srebra na cenę, oprócz kunsztu wykonania i renomy wytwórni, w dużym stopniu wpływa waga, bo już sam kruszec ma sporą wartość. Wyroby platerowane czy posrebrzane są zazwyczaj tańsze, a często nie ustępują urodą tym ze srebra.