W sklepach dostępne są zarówno zastawy stołowe dla 6 jak i 12 czy nawet 24 osób. Lepiej nieco przesadzić, niż martwić się tym, że dla kogoś zabraknie serwisowego nakrycia.

Miseczka na przekąski Couture Gold z wieczkiem, które może też służyć jako spodek, Kahla Zestaw obiadowy York Blue, Gerlach Talerze z zestawu obiadowego Tao Zen wykonane z porcelany, Kahla
Miseczka na przekąski Couture Gold z wieczkiem, które może też służyć jako spodek, Kahla, CZERWONA MASZYNA, 50 zł Zestaw obiadowy York Blue dla 12 osób, z delikatnym ornamentem, GERLACH S.A., 1372 zł Talerze z zestawu obiadowego Tao Zen wykonane z porcelany, Kahla, CZERWONA MASZYNA, od 20 zł/element

Poza talerzami głębokimi, płytkimi i deserowymi w serwisie powinny się znaleźć również sosjerka, waza, półmiski i salaterki. Stylistykę zastawy dopasujmy do wystroju wnętrza. Najbezpieczniejsze są serwisy klasyczne, zwykle białe, z delikatnymi kwiatowymi wzorami.

Jeśli wolimy bardziej wyrazisty design, możemy się zdecydować na ręcznie malowaną lub zdobioną złoceniami porcelanę.

Waza do zupy z kolekcji Flower Dream, pojemność 2,5 l, VILLEROY & BOCH Dzbanek z kolekcji Margaux, materiał new bone china, ALMI DÉCOR Miska z kolekcji Margaux, materiał new bone china, ALMI DÉCOR
Waza do zupy z kolekcji Flower Dream, pojemność 2,5 l, VILLEROY & BOCH,
685 zł
Miska i dzbanek z kolekcji Margaux, materiał new bone china, dostępne inne naczynia, ALMI DÉCOR, od 39 zł 

Zwolennikom prostoty i geometrii producenci proponują nowoczesne zestawy, o dość surowych, a nierzadko też niestandardowych kształtach. Takie naczynia zwykle bywają skąpo zdobione, lecz często mają mocną kolorystykę. Zaletą tego typu serwisów jest duża swoboda łączenia z zastawą pochodzącą z innej serii, która może być tłem i uzupełnieniem dla wymyślnych barw i kształtów.