Kiedy już podejmiemy decyzję, stajemy przed trudniejszym zadaniem: jak sprawić, aby nasza wymarzona kuchnia była solidna, trwała i wygodna.
Projektowanie kuchni to duże wyzwanie. Najważniejsze cechy, które bierzemy pod uwagę, to wygląd i funkcjonalność zabudowy kuchennej. Na szczęście wcale nie musimy decydować się na jedną z tych cech kosztem drugiej. Kluczem do sukcesu są odpowiednio dobrane materiały, z których będą zrobione szafki kuchenne i blat.
Ponadczasowa kuchnia? Przede wszystkim odpowiedni dobór frontów
Wybór materiału, z jakiego będą zrobione fronty naszych mebli kuchennych przede wszystkim zdecyduje o charakterze kuchni. Najszlachetniejsze jest oczywiście drewno, które, podobnie jak płyta fornirowana, pasuje przede wszystkim do kuchni stylizowanych i klasycznych. W nowoczesnych wnętrzach sprawdzi się MDF, stal lub szkło. Najbardziej uniwersalne ze względu na możliwości wykończenia, są natomiast płyty laminowane.
Każdy z tych materiałów nadaje się do kuchni, jednak każdy ma również swoje wady i zalety.
- Drewno - wykorzystuje się różne gatunki, najczęściej dębinę, ale także czereśnię, jesion, olchę, buk, brzozę oraz jawor, wybarwiane na najróżniejsze kolory. Fronty z drewna można poddawać różnego rodzaju obróbce, najpopularniejsze to frezowanie, rzeźbienie i celowe postarzanie. Zaletą jest mnóstwo możliwości wykończenia, wadą natomiast konieczność zabezpieczenia odpowiednim lakierem oraz pielęgnowania. Drewno jest także stosunkowo drogim materiałem.
- Płyta fornirowana - oklejona warstwą naturalnego drewna (grubości od 0,5 do 0,8 mm) płyta wiórowa lub MDF. Fronty z płyty fornirowanej wyglądają jak drewniane i tak jak one wymagają zabezpieczenia lakierem. Mogą być matowe lub na wysoki połysk. Zaletą jest powtarzalność wzoru, czego nie osiągniemy używając naturalnego drewna. Wadą jest miękkość forniru - łatwo go uszkodzić.
- Płyta MDF - powstaje ze zmielonego na pył drewna mieszanego z dodatkiem związków organicznych i sprasowanego w wysokiej temperaturze, jest podatna na obróbkę i trwała. Można ją frezować, jest dostępna w wybarwieniach jednolitych oraz imitujących drewno. Wyróżniamy dwa rodzaje płyt MDF: lakierowane - odporne na wysokie temperatury oraz wilgoć, mogą mieć matową lub błyszczącą powierzchnię, świetnie sprawdzą się jako materiał na fronty o jednolitym kolorze, ich wadą jest podatność na zarysowania; pokryte folią PVC - doskonale mogą imitować fronty drewniane i fornirowane dzięki możliwości odwzorowania dokładnego rysunku słojów, jednak są mniej odporne na wysokie temperatury oraz wilgoć niż lakierowane - folia może się odbarwić lub łuszczyć.
- Płyta laminowana - laminat powstaje w wyniku zaprasowania zaimpregnowanego żywicami papieru na powierzchni płyty wiórowej lub MDF w temperaturze ponad 200 st. C. Jest odporna na wilgoć oraz wysokie temperatury, dostępna w wielu wykończeniach i wzorach - matowa, perłowa, imitująca fakturę i wzór drewna lub gładka w jednolitych kolorach.
- Szkło - hartowane o grubości min. 7 mm, oprawione w stabilną ramę lub naklejane na płytę laminowaną. Dostępne jest kilka typów szkła: przeźroczyste, matowe, dymione, lakierowane (lacobele), aluglass, czyli rodzaj bezbarwnego szkła podklejonego specjalną kolorową folią aluminiową, jednolitą lub we wzory. Bardzo łatwo utrzymać takie fronty w czystości, a ilość wzorów i kolorów jest nieograniczona.
Blat kuchenny na lata - z jakiego materiału go wybrać?
Blat kuchenny przede wszystkim powinien być odporny na zarysowania, plamy, uszkodzenia mechaniczne oraz wilgoć. Wybierając ten idealny musimy także wziąć pod uwagę łatwość utrzymania jego powierzchni w czystości i odporność na działanie detergentów. Dobrze zastanówmy się, czy nasza "powierzchnia robocza" rzeczywiście będzie codziennie wykorzystywana do przygotowywania posiłków, czy ma tylko ładnie wyglądać.
W sklepach znajdziemy blaty z następujących materiałów:
- Kamień naturalny - najczęściej granit, twardy, odporny na wilgoć, zarysowania, uderzenia, wysoką temperaturę i przebarwienia. Dostępny w wielu ciekawych wzorach i kolorach, wygląda niezwykle szlachetnie, dlatego sprawdzi się w stylizowanych, eleganckich kuchniach.
- Kwarcogranit (kwarcyt) - produkowany na bazie kwarców naturalnych z dodatkiem żywic, pigmentów i innych dodatków (np. środki bakteriobójcze), odporny na zarysowania, wysoką temperaturę, uderzenia, plamy i przebarwienia. Występuje w wielu wersjach kolorystycznych, można uzyskać kolor i struktur niespotykane wśród kamieni naturalnych. Ze względu na właściwości techniczne oraz elegancki wygląd jest materiałem bardzo ekskluzywnym i drogim.
- Kompozyt - mieszanka minerałów i tzw. żywic epoksydowo-akrylowych, jest bardzo odporny na zabrudzenia i uszkodzenia, ale nieodporny na zarysowania, można go jednak odnawiać - szlifować i polerować. Jego ogromną zaletą jest możliwość wykonania niewidocznych łączeń pomiędzy elementami, tak aby całość wyglądała jak zrobiona z jednego kawałka. Występuje w bardzo szerokiej gamie kolorystycznej, gładki lub imitujący kamień.
- Drewno - blaty powstają dzięki połączeniu ze sobą kawałków drewna, co sprawia, że blat staje się odporny na naprężenia i zniekształcenia. Pokrywa się lakierem, olejem lub olejowoskiem, które impregnują i zabezpieczają powierzchnię. Można je odnawiać. Dostępne kilka gatunków drewna, zarówno rodzime, jak i egzotyczne, zróżnicowane pod względem kolorów i wzorów.
Blat kuchenny z płyty laminowanej - jakie ma zalety?
Blat można wykonać, tak samo jak fronty, również z płyty laminowanej. O zalety takiego rozwiązania zapytaliśmy Monikę Wachowiak, product managera w firmie Pfleiderer, specjalizującej się w produkcji płyt laminowanych; z wykształcenia architektkę wnętrz.
- Blaty laminowane są proste i w porównaniu do kamiennych dużo lżejsze w montażu, łatwo się je docina i wykonuje w nich otwory (np. pod zlewozmywak czy płytę indukcyjną). - mówi ekspert marki Pfleiderer. - Są też łatwe w utrzymaniu czystości, najprostsze środki usuną wszelkie zabrudzenia z ich powierzchni. Nie wymagają również specjalnej uwagi ze względu na możliwość kontaktu z wysoką temperaturą, ponieważ bez szwanku wytrzymują do ok. 150°C. Żywność nie pozostawia na nich plam, nie odbarwiają się pod wpływem promieniowania UV. Odpowiednio zamontowane i wykończone są też odporne na wilgoć. Należy pamiętać, że wartość tych blatów leży w możliwości częstszych zmian i mobilności, a zmiany to przyszłość. - dodaje Monika Wachowiak.
Fronty z płyty laminowanej wykonanej na bazie trójwarstwowej płyty wiórowej lub płyty MDF pokrytej jednostronnie lub dwustronnie papierami nasyconymi żywicami termoutwardzalnymi, na zdjęciu wybarwienia: U 1301 PE Wanilia, D 3053 PE Cappucino, D 2605 MT Jesion Messina, KRONOPOL | Elegancka kuchnia York w stylu angielskim, wszystkie fronty oraz cokoły, gzymsy i pilastry wykonane z litego drewna, blat parkietowy z olejowanego drewna dębowego w kolorze naturalnym, ARINO HOUSE, DOMOTEKA | Blat laminowany Marmur Nero (F8997) o czarnej błyszczącej powierzchni usianej drobnymi, nieregularnie rozmieszczonymi białymi plamkami i żyłkami, PFLEIDERER |
- Zalety blatów kuchennych firmy Pfleiderer to cena, bardzo atrakcyjne wzornictwo, którego istotą jest stworzenie wnętrza dla każdego, a przede wszystkim możliwość szybkiej metamorfozy naszej kuchni bez zbytniego obciążania domowego budżetu. Ze względu na wyszukany poziom wzorniczy każdy klient znajdzie design dla siebie - wzór drewna, kamienia (marmuru, piaskowca, trawertynu), oryginalne powierzchnie metaliczne, i jako zupełną nowość beton czy splot lnu. Korzystając z nich możemy spełnić swoje marzenia o modnej, niebanalnie wyglądającej kuchni w wymarzonym charakterze.