Laminowane blaty kuchenne

Najpopularniejsze w naszych kuchniach są blaty laminowane. I nic dziwnego, zważywszy ich zalety. Takie blaty należą do najtańszych, a jednocześnie są odporne na plamy, nie blakną pod wpływem światła, dobrze znoszą wysokie temperatury (aczkolwiek lepiej stosować podstawki pod garnki). Poza myciem zwykłymi detergentami, laminat nie wymaga żadnej dodatkowej konserwacji. Ma jednak i kilka wad.

blat laminowany w dekorze Stal Hartowana PFLEIDERER blat laminowany Kamala PFLEIDERER
Błękitne fronty mebli kuchennych wykonane z płyty laminowanej Atlantic połączono z blatem laminowanym w dekorze Stal Hartowana, PFLEIDERER Zabudowa wykonana z frontów z płyty laminowanej o wzorze Kora Ojców, blat laminowany Kamala wyglądem przypomina piasek, PFLEIDERER

Blaty laminatowe nie są odporne na zarysowania, potrafią "spuchnąć" pod wpływem wody w miejscach łączeń czy na styku ze zlewem, należy więc te miejsca bardzo dobrze zabezpieczyć (np. silikonem), uszkodzonego blatu bowiem nie da się naprawić.

Drewniane blaty kuchenne

Drewniane blaty mają wielu zwolenników ze względu na swój naturalny, ciepły wygląd. Kupuje się blaty wykończone lub z surowego drewna, przygotowane do lakierowania, olejowania lub woskowania. Zaletą drewna (szczególnie gatunków egzotycznych) jest też odporność na wysokie temperatury i wilgoć.

Uszkodzony blat można bez problemu naprawić. A uszkodzenia jednak się zdarzają, bo w miejscach intensywnie użytkowanych ścierają się powłoki zabezpieczające, z czasem drewno zmienia kolor pod wpływem światła.

blat laminowany BLACK RED WHITE drewniany blat Mebel Rust
Kuchnia Draggo z serii 38th Elysee Avenue, rama z drewna dębowego, płycina fornirowana, kolor dąb kasztanowy połączony z białymi elementami, blat laminowany bazalt toba, BLACK RED WHITE Elegancki drewniany blat wykonany z drewna olejowanego orzecha amerykańskiego, meble z serii Detroit, MEBEL RUST

Na co dzień blaty drewniane wystarczy przecierać wilgotną ściereczką z delikatnym detergentem. Plamy z tłuszczu, wina, soków należy zmyć jak najszybciej, szczególnie z blatu olejowanego lub woskowanego.

Kamienne blaty kuchenne

Blaty kamienne należą do najdroższych. Najchętniej stosowanym kamieniem jest granit, ma bowiem większą odporność na uszkodzenia i plamy niż marmur i trawertyn. Takie blaty są całkowicie odporne na bardzo wysokie temperatury. Do wad z pewnością należy ich duży ciężar (nawet do 100 kg na 1 m²), co wymaga wzmocnionej konstrukcji szafek.

Blaty kamienne trzeba regularnie zabezpieczać specjalistycznymi impregnatami do kamieni. Na co dzień wystarczy przecierać je wilgotną ściereczką bez detergentów. Nie należy używać preparatów do usuwania osadów, które zawierają kwasy, ponieważ kamień zmatowieje.

kuchnia American Beauty FABRYKA WNĘTRZ Kuchnia Memphis MEBEL RUST
Klasyczna, elegancka kuchnia American Beauty, fronty wykonane z drewna olchowego, blat z materiału kwarcowego o nazwie Silestone (jedyny materiał kwarcowy z antybakteryjną ochroną), FABRYKA WNĘTRZ Kuchnia Memphis z lakierowanymi frontami z rysunkiem drewna jabłoni indyjskiej, wyspa kuchenna jest pokryta efektownym granitowym blatem Nero Assoluto, MEBEL RUST

Blaty kuchenne z konglometarów

Konglomeraty stosowane jako blaty kuchenne doskonale zdają egzamin. Wykonuje się je z mieszanek minerałów, żywic akrylowych i pigmentów. Wyglądem przypominają kamienne powierzchnie, ale w przeciwieństwie do nich są ciepłe, łatwe do kształtowania i lżejsze. Nazywane są Solid Surface (trwała powierzchnia), funkcjonują też nazwy firmowe jak Corian, Staron, Kerrock.

Blaty kuchenne z kompozytu

Kompozyt jest jedynym materiałem, z którego można tworzyć duże powierzchnie, np. blat płynnie przechodzący w zlewozmywak lub wchodzący na ścianę. Spoiny są prawie niewidoczne, blaty są więc odporne na wodę, plamy, wysokie temperatury i wszelkie uszkodzenia mechaniczne. Co ważne - można je naprawiać. Poza myciem kompozyty nie wymagają żadnej dodatkowej konserwacji.