Laminowane blaty kuchenne
Najpopularniejsze w naszych kuchniach są blaty laminowane. I nic dziwnego, zważywszy ich zalety. Takie blaty należą do najtańszych, a jednocześnie są odporne na plamy, nie blakną pod wpływem światła, dobrze znoszą wysokie temperatury (aczkolwiek lepiej stosować podstawki pod garnki). Poza myciem zwykłymi detergentami, laminat nie wymaga żadnej dodatkowej konserwacji. Ma jednak i kilka wad.
Blaty laminatowe nie są odporne na zarysowania, potrafią "spuchnąć" pod wpływem wody w miejscach łączeń czy na styku ze zlewem, należy więc te miejsca bardzo dobrze zabezpieczyć (np. silikonem), uszkodzonego blatu bowiem nie da się naprawić.
Drewniane blaty kuchenne
Drewniane blaty mają wielu zwolenników ze względu na swój naturalny, ciepły wygląd. Kupuje się blaty wykończone lub z surowego drewna, przygotowane do lakierowania, olejowania lub woskowania. Zaletą drewna (szczególnie gatunków egzotycznych) jest też odporność na wysokie temperatury i wilgoć.
Uszkodzony blat można bez problemu naprawić. A uszkodzenia jednak się zdarzają, bo w miejscach intensywnie użytkowanych ścierają się powłoki zabezpieczające, z czasem drewno zmienia kolor pod wpływem światła.
Na co dzień blaty drewniane wystarczy przecierać wilgotną ściereczką z delikatnym detergentem. Plamy z tłuszczu, wina, soków należy zmyć jak najszybciej, szczególnie z blatu olejowanego lub woskowanego.
Kamienne blaty kuchenne
Blaty kamienne należą do najdroższych. Najchętniej stosowanym kamieniem jest granit, ma bowiem większą odporność na uszkodzenia i plamy niż marmur i trawertyn. Takie blaty są całkowicie odporne na bardzo wysokie temperatury. Do wad z pewnością należy ich duży ciężar (nawet do 100 kg na 1 m²), co wymaga wzmocnionej konstrukcji szafek.
Blaty kamienne trzeba regularnie zabezpieczać specjalistycznymi impregnatami do kamieni. Na co dzień wystarczy przecierać je wilgotną ściereczką bez detergentów. Nie należy używać preparatów do usuwania osadów, które zawierają kwasy, ponieważ kamień zmatowieje.
Blaty kuchenne z konglometarów
Konglomeraty stosowane jako blaty kuchenne doskonale zdają egzamin. Wykonuje się je z mieszanek minerałów, żywic akrylowych i pigmentów. Wyglądem przypominają kamienne powierzchnie, ale w przeciwieństwie do nich są ciepłe, łatwe do kształtowania i lżejsze. Nazywane są Solid Surface (trwała powierzchnia), funkcjonują też nazwy firmowe jak Corian, Staron, Kerrock.
Blaty kuchenne z kompozytu
Kompozyt jest jedynym materiałem, z którego można tworzyć duże powierzchnie, np. blat płynnie przechodzący w zlewozmywak lub wchodzący na ścianę. Spoiny są prawie niewidoczne, blaty są więc odporne na wodę, plamy, wysokie temperatury i wszelkie uszkodzenia mechaniczne. Co ważne - można je naprawiać. Poza myciem kompozyty nie wymagają żadnej dodatkowej konserwacji.