Blaty kuchenne: moda na metal, drewno, beton

Blaty wybieramy, kierując się stylem wnętrza. W tradycyjnie urządzonych kuchniach zwykle stawiamy na drewno. W nowoczesnych, minimalistycznych - na metal i beton.

Blat z litego drewna. Dąb Antique klejony, DLH Blat Barkaboda z drewna orzechowego, IKEA Laminowany, przypomina bielone drewno daglezji, PFLEIDERER
Z litego drewna
Dąb Antique klejony, co ogranicza ryzyko pęknięć i wypaczeń, rozstępy w drewnie są wypełniane masą; fabrycznie olejowany,
gr. 27 lub 38 mm,
DLH, od 610 zł/szt. (300 x 60 cm)
do 869 zł/szt. (220 x 80 cm)
Drewno orzechowe
Blat Barkaboda, wierzchnią warstwę z litego orzecha można szlifować i olejować. Każdy blat jest unikalny, ma inną strukturę słojów i różnice kolorystyczne, gr. 3,8 cm, gł. 63,5 cm, IKEA, od 599 zł/m²
Imitacja drewna
Laminowany, przypomina bielone drewno daglezji, Daglezja Bielona R3901 MO z kolekcji "Materials we Love. Koncept by Zięta & Kuchciński", gr. 38 mm, PFLEIDERER, 284 zł/szt.
(410 x 60 cm)
  • Na blaty metalowe najczęściej stosuje się stal szlachetną. Stalowe powierzchnie są higieniczne, odporne na działanie substancji chemicznych. Eleganckim rozwiązaniem jest blat tworzący całość ze zlewozmywakiem, wykonanym również ze stali - nie widać śladów łączeń. Jednak metalowe blaty łatwo zarysować, a ich czyszczenie jest trudne - na powierzchni pozostają smugi. Poza tym metal jest zimny w dotyku, co nie każdemu może odpowiadać.
  • Blaty drewniane są ciepłe, można je dowolnie przycinać i kształtować. Muszą być jednak zabezpieczone lakierami, impregnatami, olejami. Po pewnym czasie widać ślady ich użytkowania, jednak można je szlifować, lakierować czy malować nawet wiele razy.
  • Beton architektoniczny jest wytrzymały i plastyczny. Łatwo go dopasować do wymyślnego nawet projektu kuchni. Po zaimpregnowaniu staje się odporny na wodę i łatwy do utrzymania w czystości.
Blat w zestawieniu ze zlewozmywakiem z tego samego materiału ze stali, Franke blat kuchenny z betonu architektonicznego Morgan & Moller Blat z konglomeratu Starlight Black, seria Starlight Collection, TECHNISTONE
Stal w całości
Blat w zestawieniu ze zlewozmywakiem z tego samego materiału, dzięki czemu nie widać śladów łączeń, FRANKE,
od 4450 zł za m²
Beton architektoniczny
Blaty są wylewane w całości, więc różne płaszczyzny są tworzone z jednej płyty, łączy się je także ze zlewem. MORGAN & MÖLLER, produkowane i wyceniane na indywidualne zamówienie
Z konglomeratu
Starlight Black, seria Starlight Collection, gr. 12, 20 i 30 cm, TECHNISTONE,
od 810 zł/m²

Blaty kuchenne z laminatu: praktyczna alternatywa

W zastępstwie drewna, metalu czy betonu można wybrać blaty laminowane, które doskonale naśladują naturalne materiały, a nie mają ich mankamentów. Imitują stal, aluminium czy np. lekko skorodowany, ciemny metal. Ten, kto lubi rysunek i barwy drewna, może wybrać laminowany blat z widocznymi słojami, a nawet z sękami, pęknięciami. Laminat udanie zastąpi też beton.

  • Blaty z laminatu są wytrzymałe, odporne na wilgoć i wysoką temperaturę, na drobne uszkodzenia mechaniczne i chemiczne, nie plamią się. Łatwo je wyczyścić wilgotną ściereczką, czasem z detergentem. Są znacznie tańsze od tych z naturalnych materiałów, ciepłe w dotyku i lekkie. Mają tylko jedną wadę - uszkodzony blat nie nadaje się do naprawy.
Blat z kamienia spiekanego Lapitec Grupa Ega Blat wygląda jak z betonu, Crystal Nevada, seria Essential Collection, TECHNISTONE Czarny blat ze złotymi żyłami Laminam
Ultraodporny
Blat z kamienia spiekanego Lapitec, płyty o grubościach: 12, 20 lub 30 mm, odporne na uderzenia i ścieranie, substancje chemiczne oraz promieni UV, GRUPA EGA, wycena na zamówienie
Szarość konglomeratu
Blat wygląda jak z betonu, Crystal Nevada, seria Essential Collection, gr. 12, 20 i 30 mm, TECHNISTONE, od 810 zł/m²
Spiek kwarcowy
Czarny blat ze złotymi żyłami i zlewozmywak z tego samego tworzywa, płyta Cava Noir Desir, LAMINAM,
od 1021 zł/m²

Blaty kuchenne z kamienia, a może konglomeratu?

Najczęściej stosuje się granit, który ma wysoką odporność na ścieranie, zarysowania, plamy. Jest dostępny w barwach od jasnych beżów przez szarości po brązy i czerń. Wybierając jasny odcień, trzeba uważać na ciemne płyny, np. czerwone wino - plamę z niego trudno usunąć. Marmur jest rzadziej polecany, ponieważ łatwo się brudzi i wymaga stosowania specjalnych środków do czyszczenia i konserwacji.

Lżejszą wersją kamieni są konglomeraty z mieszanki kwarcu, granitu i żywic. Są trwałe, odporne, nie chłoną wilgoci, nie wymają konserwacji. Nadają się do formowania blatów o nietypowych kształtach. Wybór kolorów i wzorów jest ogromny.

Blat betonowe Morgan & Moller Wyspa industrialna Hoder Płyn do czyszczenia wszelkich powierzchni kuchennych
Odporny beton
Blaty betonowe w kuchni wymagają impregancji, by nie chłonęły wody, MORGAN & MOLLER, blaty produkowane i wyceniane na indywidualne zamówienie
Kamień na wyspie
Wyspa industrialna Hoder to połączenie szlachetności i niepowtarzalności naturalnego kamienia oraz techniki i stali. Wielofunkcyjny mebel rzuca nowe światło na użytkowanie blatów:
  • blat o nieregularnej formie jest dopasowany do stylu i wielkości wnętrza;
  • blat jest umocowany na stalowej konstrukcji i ma tylko kilka niezbędnych wysuwanych szuflad;
  • sprzęt kuchenny jest niewidoczny - płyta indukcyjna Hoder, power port, ładowanie telefonu lub podnoszone dno zlewu są zintegrowane z powierzchnią blatu kamiennego.
Płyn do czyszczenia wszelkich powierzchni kuchennych: szafek, blatów, płytek, zlewozmywaków, lodówek, piekarników, okapów, kuchenek gazowych i elektrycznych, płyt ceramicznych i indukcyjnych,
cena 11,99 zł, pojemność 500 ml, www.sklep.barwa.com.pl

Inną propozycją są spieki kwarcowe, powstające między innymi z kwarcu i skał granitowych. Do niedawna były stosowane głównie do wykończenia ścian i podłóg, a dziś proponowane są płyty o grubości 12 mm, wzmacniane siatką z włókna szklanego, dzięki czemu zdają egzamin jako blaty kuchenne.