Czym wyczyścić ekspres do kawy?
Zasadą numer jeden jest przeczytanie instrukcji, ponieważ na rynku funkcjonują różne rodzaje ekspresów, wymagające zróżnicowanego podejścia do tematu czyszczenia. To w instrukcji producent zawiera wszystkie ostrzeżenia i ważne informacje, dotyczące czyszczenia ekspresu.
Istnieją jednak również uniwersalne zasady i środki. W zależności od modelu urządzenia można do czyszczenia ekspresu użyć tabletki, proszku lub płynu czyszczącego. Warto również pamiętać o systematycznym odkamienianiu ekspresu do kawy. Codziennie jednak ekspresy wymagają wyczyszczenia manualnego niektórych elementów. Podpowiadamy, jak się do tego zabrać.
Jak wyczyścić ekspres do kawy krok po kroku?
Co dom, to inny ekspres do kawy. Nic dziwnego, że nie zawsze wiadomo, jak wyczyścić urządzenie. Obudowę ekspresu wystarczy przetrzeć wilgotną ściereczką, jednak czyszczenie wnętrza ekspresu to już bardziej zaawansowana magia. Poniżej przydatne informacje w podziale na poszczególne rodzaje ekspresów do kawy.
Czyszczenie kawiarki
Nie ma prostszego urządzenia do parzenia kawy niż kawiarka. Nie oznacza to, że kawa jest mniej aromatyczna. Oznacza to tylko tyle, że aby wyczyścić kawiarkę, należy po prostu rozłożyć ją na poszczególne elementy, usunąć fusy i dokładnie umyć wszystkie części pod strumieniem ciepłej wody, opcjonalnie z dodatkiem delikatnego detergentu do mycia naczyń. Na koniec dobrze jest osuszyć kawiarkę ręcznikiem papierowym lub ściereczką. Niektóre modele kawiarek wymagają dodatkowo cyklicznego odkamieniania.
Pomogą specjalistyczne środki do odkamieniania. Podczas tej czynności należy postępować zgodnie z instrukcją użytkowania kawiarki. To w niej zawarty powinien być instruktaż dotyczący odkamieniania urządzenia. WAŻNE! Kawiarki nigdy nie należy myć w zmywarce!
Czyszczenie ekspresu przelewowego
Ekspres przelewowy z wymiennymi papierowymi filtrami wymaga jedynie ich wymiany po każdym użyciu, natomiast ekspres z filtrami stałymi w postaci rozmaitych siateczek potrzebuje nieco więcej zabiegów. Filtry stałe po każdym użyciu należy umyć pod bieżącą wodą.
Cyklicznie czyścić należy również wodą niektóre elementy urządzenia. Mowa tu o pojemniku na filtr, ponieważ kawa, która przelewa się przez niego, ląduje w kubeczku. Jeśli pojemnik na filtr jest zanieczyszczony, przełoży się to bezpośrednio na jakość napoju. Oprócz tego warto dbać o czystość czajnika, czyli myć go codziennie. Podkładkę pod czajnik przecieramy ją wilgotną szmatką po wystygnięciu ekspresu. Jeśli urządzenie ma wbudowany pojemnik na kawę lub/i młynek, należy również czyścić go cyklicznie.
Czyszczenie ekspresu kapsułkowego
Ekspres kapsułkowy z uwagi na obsługę gotowych kapsułek z kawą, nie wymaga zbyt wielu czynności pielęgnacyjnych, jednak o kilku kwestiach warto pamiętać. Pierwszą zasadą jest systematyczne usuwanie z ekspresu zużytej kapsułki po każdym użyciu i przetarcie ściereczką wnętrza kieszonki, w której znajdowała się kapsułka.
Co jakiś czas w ciepłej wodzie należy opłukać: zbiornik na wodę, tacę ociekową i pojemnik na zużyte kapsułki, a zwilżoną szmatką przetrzeć podstawkę na filiżankę. Najprawdopodobniej do wyczyszczenia przewodów wewnątrz ekspresu kapsułkowego będzie można użyć specjalnej tabletki lub kapsułki czyszczącej, jednak informacje o tym powinny znaleźć się w instrukcji obsługi ekspresu.
Czyszczenie ekspresu kolbowego
Czyszczenie ekspresu kolbowego w zasadzie odbywa się automatycznie i producenci zalecają przeprowadzanie go raz w tygodniu. Zadaniem użytkownika jest założenie „ślepego sitka” i wsypanie do niego proszku czyszczącego zgodnie z instrukcją. Następnie należy zapiąć kolbę i włączyć system parzenia kawy na 5 sekund. Po tym działaniu trzeba odczekać 5 sekund i ponownie włączyć opcję parzenia kawy na 5 sekund. Ten zabieg należy powtórzyć pięciokrotnie.
Następnie pod ciepłą wodą trzeba wyczyścić kolbę i ponownie założyć ją ze ślepym sitkiem. Powtarzamy 5-cio sekundowy proces czyszczenia jeszcze raz. Do codziennych zabiegów należy natomiast systematyczne wyrzucanie fusów i czyszczenie filtra oraz przecieranie tacki na skropliny. Po każdym użyciu należy przetrzeć dyszę do spieniania mleka, zapobiegając gromadzeniu się na niej resztek mleka.
Czyszczenie ekspresu automatycznego
Ekspres automatyczny jest najbardziej zaawansowanym technologicznie urządzeniem spośród wszystkich wymienionych. Tak naprawdę sam siebie „pilnuje” i informuje użytkownika kontrolką o konieczności czyszczenia. Po włączeniu odpowiedniego przycisku ekspres sam czyści lub odkamienia swoje wnętrze.
Warto natomiast dbać o elementy obudowy, czyli regularnie czyścić tackę, pojemnik na ziarna kawy i pojemnik na wodę, a także usuwać pozostałości mleka z dyszy. Codziennie należy usuwać również fusy i myć pojemnik na fusy wodą z detergentem.
Kiedy czyścić ekspres do kawy?
Ekspres do kawy należy czyścić tak często, jak zaleca producent. Przyjęło się, że do codziennych czynności należy czyszczenie tacki, oczyszczanie i płukanie pojemnika na fusy, czyszczenie specjalną szczoteczką dozownika kawy oraz czyszczenie systemu mleka. Zauważalne są natomiast symptomy, kiedy ekspres niezwłocznie wymaga gruntownego czyszczenia. Należą do nich:
• smak kawy - kwaśny lub gorzki
• brak głębokiego aromatu kawy
• niestandardowo wydłużony cykl parzenia kawy
• zbyt duża ilość zużywanej wody
• zbyt niska temperatura zaparzonej kawy.
Brak systematycznego czyszczenia ekspresu zagraża zdrowiu użytkowników!
Zaniedbany i zanieczyszczony ekspres może być źródłem chorobotwórczych grzybów, bakterii lub pleśni. Są groźne i najczęściej rozwijają się w niewyczyszczonym pojemniku, w którym zalegają fusy oraz systemie odpowiedzialnym za podawanie mleka.
Ponadto niewyczyszczony ekspres zawiera osadzający się wewnątrz tłuszcz kawowy, który w kontakcie z wodą zmienia smak kawy na kwaśny. Ekspres do kawy powinno się również cyklicznie odkamieniać, ponieważ zalegający kamień zmniejsza przepuszczalność, a w konsekwencji całkiem zatyka przepływ wody, prowadząc do uszkodzenia urządzenia.