Płytę zawsze wbudowuje się w blat ciągu roboczego albo przykrywającego wyspę. Typowe płyty mają głębokość ok. 50 cm, długość od 50 do 90 cm i ok. 3 cm grubości. Mogą być zasilane prądem albo gazem.

Wyposażone są w palniki albo pola grzejne lub w jedne i drugie. Ich liczba zależy od wielkości płyty i waha się od jednego do sześciu. Często można spotkać pola grzejne z podwójnym i potrójnym wieńcem, a także owalne - specjalnie przeznaczone pod brytfanny.

Płyta gazowa, tańsza w eksploatacji, wymaga odpowiedniej wentylacji. Jej wadą jest lepki nalot osadzający się po dłuższym czasie na sąsiadujących powierzchniach - jest to efekt wytrącania się substancji oleistych ze spalin gazu. Z kolei płyta elektryczna wymaga instalacji trójfazowej o dużej mocy. Nowoczesne płyty gazowe wyposażone są w zapalarki automatyczne i zabezpieczenia przed wypływem gazu. Mają strefy szybkiego grzania, można na nich ustawić tzw. ekologiczne spalanie, by jak najmniej spalin trafiało do atmosfery.

Z kolei pola płyt elektrycznych mają rozszerzenia, a same płyty: automatyczne wyłączniki. Są wygodne w eksploatacji, a to dzięki możliwości programowania włączenia z wyprzedzeniem czasowym, sygnalizatorowi dźwiękowemu, informującemu o zakończeniu pracy, wskaźnikowi pokazującemu dołączenie strefy dodatkowej (rozszerzenia), a także funkcji rozpoznawania naczyń. Dla rodzin z małymi dziećmi ważne będzie zapewne to, że płyty wyposażono w zabezpieczenie przed niekontrolowanym włączeniem.

   
Płyta gazowa HT60TV z linii Premium. Czarne bezpieczne szkło, mechaniczna zapalarka w pokrętłach, zabezpieczenie przeciwwypływowe gazu (fot. Ardo)   Płyta indukcyjna EKI 848.0 EM. Sterowanie sensorowe, wyświetlacz cyfrowy, rozpoznawania rodzaju i średnicy naczynia, utrzymywania ciepła i Holiday, ochrona przed przegrzaniem (fot. Küppersbusch)   Płyta gazowa G6N50RW z linii Retro. Potrójny palnik wok, zabezpieczenie przeciwwypływowe gazu
(fot. Gorenje)

Każda płyta działająca samodzielnie ma własne sterowanie - pokrętłami albo sensorami (dotykowe). Mogą jednak być i takie, które montuje się nad piekarnikiem i wtedy obydwa urządzenia uruchamia wspólny panel sterujący. W sprzedaży są także płyty z czujnikami działającymi na podczerwień, dzięki którym gotująca się potrawa nie wykipi. Wymagają one jednak specjalnie przystosowanych naczyń (np. oklejonych folią).

W najnowocześniejszych - płytach indukcyjnych - ciepło wytwarzane jest na zasadzie indukcji. Po postawieniu na włączonym polu garnka ze stali ferromagnetycznej, ciepło i energia wytwarzane są bezpośrednio w dnie garnka. Gotowanie indukcyjne jest energooszczędne i bezpieczne. Indukcja działa niezwykle szybko i natychmiast reaguje na zmniejszenie lub zwiększenie mocy.

opr.: Redakcja
zdjęcie wprowadzające: Archiwum