Najpopularniejsze są zlewozmywaki ze stali szlachetnej. Ich powierzchnia jest trwała, odporna na uderzenia, ścieranie, środki chemiczne oraz wysokie temperatury.

Wykończenie może być gładkie - matowe lub połyskliwe albo wytłaczane np. w fakturę lnu. Po stronie minusów trzeba im zapisać, że z racji powstawania zacieków wodnych, wymagają stosunkowo częstego czyszczenia. Stalowemu zlewozmywakowi warto od spodu przykleić płytkę tłumiącą dźwięk spadającej wody.

Coraz więcej zwolenników mają zlewozmywaki z tworzyw kompozytowych (zwanych granitowymi), uzyskanych z połączenia granitu, kwarcu lub krzemu z żywicami syntetycznymi. Charakteryzują się one dużą odpornością na wszelkiego rodzaju uszkodzenia mechaniczne i chemiczne. Zlewozmywaki kompozytowe dostępne są w szerokiej gamie barw, kształtów i faktur. Łatwo utrzymać je w czystości.

Zlewy emaliowane - bardzo popularne kiedyś, teraz już zdecydowanie wychodzą z mody. Ich podstawową zaletą jest niska cena. Łatwo utrzymać je w czystości, lecz są mało odporne. Po pewnym czasie matowieją i ścierają się, w dodatku mają tendencję do zarysowań oraz, przy mocniejszych uderzeniach, do odpryskiwania emalii.

Z kolei zlewozmywaki ceramiczne są mocniejsze od stali, czyli bardzo odporne, łatwe do utrzymania w czystości. Bardzo gustowne, choć niestety drogie.

I na koniec zlewy z tworzyw sztucznych - wszystkie charakteryzują się dosyć dużą odpornością na zarysowania i uderzenia, są jednak wrażliwe na wysokie temperatury.

opr. i zdjęcie: Teka