Podłoga w kuchni musi wiele wytrzymać - mokre i tłuste plamy, ślady butów, upadające naczynia. Materiał stosowany do jej wykończenia musi być więc odporny na wchłanianie plam, łatwy do zmywania i antypoślizgowy. Na jego wybór może też mieć wpływ tryb życia domowników.

Osoby sporadycznie korzystające z kuchni mogą mieć nawet podłogę drewnianą. Jednak nie sprawdzi się ona w dużej rodzinie, w której kuchnia jest miejscem przygotowywania wielu posiłków i centralnym miejscem spotkań. Płytki ceramiczne to najpopularniejszy, najbardziej wszechstronny pomysł na posadzkę. I nic dziwnego - płytki są zdrowe, naturalne, pasują do każdego wnętrza. Są trwałe, odporne na zaplamienia i szorowanie. Ich minusem jest to, że są zimne (ten mankament niweluje ogrzewanie podłogowe).

Najlepszy jest gres porcelanowy, który jest twardy, ma niską nasiąkliwość i wysoką odporność na plamienie, ścieranie oraz złamania. Wart polecenia jest również klinkier szkliwiony - materiał twardy i łatwy do czyszczenia. Dostępny jest w różnych odcieniach czerwieni, brązu i żółci. Natomiast coraz rzadziej wybierana jest terakota, głównie ze względu na mniejszą odporność na ścieranie i złamania. Nie poleca się też gresu polerowanego - jest śliski i mało odporny na zaplamienia.

Znakomitym materiałem na posadzkę w kuchni jest kamień. Podłoga z kamienia jest trwała i wraz z upływem czasu nie traci swoich walorów estetycznych. Aby służyła przez wiele lat, należy odpowiednio dobrać rodzaj kamienia. Dobrze sprawdzi się nienasiąkliwy i twardy granit, natomiast należy unikać marmuru czy trawertynu. Na podłogę nie powinno się używać kamienia polerowanego, gdyż będzie zbyt śliski.

Podłogę można również wyłożyć płytkami z konglomeratu kamiennego. Polecane są konglomeraty granitowo-kwarcowe. Wymagają one takiej samej pielęgnacji jak kamienie naturalne. Drewno wnosi do kuchni domowy nastrój i ciepło. Trzeba jednak pamiętać, że kuchnia nie jest najlepszym środowiskiem dla drewna. W kontakcie z wilgocią może ono pęcznieć i wypaczać się.

Do takiego pomieszczenia nadaje się tylko drewno twarde, mniej narażone na zniszczenie, czyli dąb, jesion, buk, klon, jawor oraz modne ostatnio gatunki drewna egzotycznego. Podłoga drewniana jest droga, niezbyt w kuchni praktyczna, dlatego w ostatnich latach furorę robią panele. Najpopularniejsze, przede wszystkim z powodu ceny, są panele laminowane. Do kuchni nadają się te o zwiększonej odporności rdzenia na wilgoć i warstwy wierzchniej na ścieranie.

   
Biel i fornir zabudowy kuchennej doskonale współgrają z metalizowanymi płytami gresowymi, imitującymi wytrawione rdzą żelazo (fot. Studio Estima)   Imitujące parkiet panele laminowane Sycamora jasna firmy Egger, o wysokiej odporności na ścieranie, polecane są do pomieszczeń o dużym natężeniu ruchu
(fot. Komfort)
  Jednolita jesionowa podłoga z kolekcji Adventure połączy i powiększy przestrzeń (fot. Classen)

Oprócz paneli laminowanych dostępne są panele drewniane, zbudowane z kilku warstw drewna i zabezpieczone kilkoma warstwami lakieru. Są droższe, ale pozbawione podstawowej wady paneli laminowanych, czyli głuchego odgłosu kroków. Poza tym, można je kilkakrotnie odnawiać poprzez cyklinowanie i lakierowanie.

Materiałem zbliżonym do drewna, a jednocześnie świetnie sprawdzającym się w kuchni, są okładziny z korka. Jest to materiał ciepły, odporny na wilgoć i elastyczny. Bardzo dobrze tłumi dźwięki i znosi duże obciążenia, ma właściwości antystatyczne i antyalergiczne. W sprzedaży dostępne są korkowe parkiety i panele. Jednak w kuchni najlepiej sprawdzą się płytki z korka - wyjątkowo wytrzymałe dzięki zastosowaniu rdzenia korkowego o dużej gęstości.

Propozycją wartą uwagi są wykładziny z PVC. Ciekawe wzornictwo, bogata kolorystyka i stosunkowo niska cena sprawiają, że są one powszechnym materiałem wykończeniowym. Ich niewątpliwymi zaletami są trwałość, dobra izolacyjność, a przede wszystkim odporność na wodę oraz tłuszcze i kwasy używane w gospodarstwie domowym. Wykładziny są dostępne w dużych kawałkach, dzięki czemu podłoga może mieć małą liczbę połączeń. Taka posadzka bez szczelin i fug jest łatwa do utrzymania w czystości.

opr.: Redakcja
zdjęcie wprowadzające: Archiwum