Podłoga drewniana do kuchni, a może płytki ceramiczne?
Osoby sporadycznie korzystające z kuchni mogą mieć nawet podłogę drewnianą. Jednak nie sprawdzi się ona w dużej rodzinie, w której kuchnia jest miejscem przygotowywania wielu posiłków i centralnym miejscem spotkań. Płytki ceramiczne to najpopularniejszy, najbardziej wszechstronny pomysł na posadzkę. I nic dziwnego - płytki są zdrowe, naturalne, pasują do każdego wnętrza. Są trwałe, odporne na zaplamienia i szorowanie. Ich minusem jest to, że są zimne (ten mankament niweluje ogrzewanie podłogowe).
Jaki rodzaj gresu wybrać na podłogę do kuchni?
Najlepszy jest gres porcelanowy, który jest twardy, ma niską nasiąkliwość i wysoką odporność na plamienie, ścieranie oraz złamania. Wart polecenia jest również klinkier szkliwiony - materiał twardy i łatwy do czyszczenia. Dostępny jest w różnych odcieniach czerwieni, brązu i żółci. Natomiast coraz rzadziej wybierana jest terakota, głównie ze względu na mniejszą odporność na ścieranie i złamania. Nie poleca się też gresu polerowanego - jest śliski i mało odporny na zaplamienia.
Podłoga z kamienia do kuchni? Zapewni trwałość na lata
Znakomitym materiałem na posadzkę w kuchni jest kamień. Podłoga z kamienia jest trwała i wraz z upływem czasu nie traci swoich walorów estetycznych. Aby służyła przez wiele lat, należy odpowiednio dobrać rodzaj kamienia. Dobrze sprawdzi się nienasiąkliwy i twardy granit, natomiast należy unikać marmuru czy trawertynu. Na podłogę nie powinno się używać kamienia polerowanego, gdyż będzie zbyt śliski.
Podłogę można również wyłożyć płytkami z konglomeratu kamiennego. Polecane są konglomeraty granitowo-kwarcowe. Wymagają one takiej samej pielęgnacji jak kamienie naturalne. Drewno wnosi do kuchni domowy nastrój i ciepło. Trzeba jednak pamiętać, że kuchnia nie jest najlepszym środowiskiem dla drewna. W kontakcie z wilgocią może ono pęcznieć i wypaczać się.
Panele - laminowane, czy drewniane?
Do takiego pomieszczenia nadaje się tylko drewno twarde, mniej narażone na zniszczenie, czyli dąb, jesion, buk, klon, jawor oraz modne ostatnio gatunki drewna egzotycznego. Podłoga drewniana jest droga, niezbyt w kuchni praktyczna, dlatego w ostatnich latach furorę robią panele. Najpopularniejsze, przede wszystkim z powodu ceny, są panele laminowane. Do kuchni nadają się te o zwiększonej odporności rdzenia na wilgoć i warstwy wierzchniej na ścieranie.
Oprócz paneli laminowanych dostępne są panele drewniane, zbudowane z kilku warstw drewna i zabezpieczone kilkoma warstwami lakieru. Są droższe, ale pozbawione podstawowej wady paneli laminowanych, czyli głuchego odgłosu kroków. Poza tym, można je kilkakrotnie odnawiać poprzez cyklinowanie i lakierowanie.
Alternatywa dla drewnianej podłogi - okładzina z korka
Materiałem zbliżonym do drewna, a jednocześnie świetnie sprawdzającym się w kuchni, są okładziny z korka. Jest to materiał ciepły, odporny na wilgoć i elastyczny. Bardzo dobrze tłumi dźwięki i znosi duże obciążenia, ma właściwości antystatyczne i antyalergiczne. W sprzedaży dostępne są korkowe parkiety i panele. Jednak w kuchni najlepiej sprawdzą się płytki z korka - wyjątkowo wytrzymałe dzięki zastosowaniu rdzenia korkowego o dużej gęstości.
Wykładzina PCV do kuchni - odporna na wodę i tłuszcze
Propozycją wartą uwagi są wykładziny z PVC. Ciekawe wzornictwo, bogata kolorystyka i stosunkowo niska cena sprawiają, że są one powszechnym materiałem wykończeniowym. Ich niewątpliwymi zaletami są trwałość, dobra izolacyjność, a przede wszystkim odporność na wodę oraz tłuszcze i kwasy używane w gospodarstwie domowym. Wykładziny są dostępne w dużych kawałkach, dzięki czemu podłoga może mieć małą liczbę połączeń. Taka posadzka bez szczelin i fug jest łatwa do utrzymania w czystości.
opr.: Redakcja
zdjęcie wprowadzające: Archiwum