Efektowne wzornictwo sprawia, że urządzenie poza czysto praktycznymi zaletami, ma spore znaczenie dla kuchennej aranżacji. Okapy sprzedawane są w trzech wersjach - przyściennej, podszafkowej i wyspowej. Każde może pracować zarówno gdy podłączymy je do kanału wentylacyjnego, jak i w trybie wyciągu - przepuszczając powietrze przez filtry węglowe, usuwające z niego zapachy i drobiny tłuszczu.
Wszystkie też mają wbudowane oświetlenie, najczęściej halogenowe. Najprostsze urządzenia sterowane są przyciskami lub suwakami, którymi ustawia się prędkość pracy wentylatora.
Okapowe "Mercedesy" wyposażone są w elektroniczne sterowniki i wyświetlacze ciekłokrystaliczne oraz funkcje automatyczne. Czujnik pary samoczynnie włącza urządzenie i dostosowuje prędkość pracy do potrzeb. Funkcja soft light steruje natomiast oświetleniem - halogeny świecą jaśniej, gdy podchodzimy do okapu, przygasają zaś, kiedy się od niego oddalamy. Okap można też zaprogramować, by pracował przez określony czas.