Sos do sałatki czy mięsa, przetarta zupa warzywna, a nawet gęste ciasto, nie są straszne dla większości mikserów (zarówno stojących, jak i ręcznych), poradzą sobie z tym także blendery (kielichowe i ręczne).

A to nie jedyne prace, jakie można wykonać mikserem czy blenderem. Są one zwykle wyposażone w końcówki pozwalające na przykład ubić pianę, wyrobić majonez, zetrzeć ziemniaki na purée lub zrobić koktajl z mleka i owoców. Zdolności urządzeń nie zależą jednak wyłącznie od liczby końcówek będących na wyposażeniu, ale także od mocy silnika. Im jest wyższa, tym szybciej i składniej przebiega mieszanie.

Blender BL460 - Kenwood Blender kMix  - Kenwood Robot kuchenny Bistro, Bodum - Fabryka Form
Blender BL460 z kielichem o pojemności 2 litrów, wyposażony w trzy prędkości pracy i pracę pulsacyjną, specjalny przycisk do kruszenia lodu, KENWOOD, 299 zł Blender kMix wyposażony w metalową końcówkę miksującą z trzema ostrzami, metalową końcówkę BIG FOOT do miksowania w dużych naczyniach, KENWOOD,
ok. 600 zł
Robot kuchenny Bistro o regulowanej prędkości obrotowej wyposażony w długi, wygodny uchwyt i mechanizm pozwalający zwinąć i ukryć przewód, Bodum, FABRYKA FORM, 369 zł

We wszystkich modelach mikserów i blenderów  mamy opcję regulacji obrotów, a w niektórych także funkcję turbo (przyda się na przykład do mieszania gęstych mas oraz do kruszenia lodu).

Część mikserów jest wyposażona w podstawę z obrotową misą, która pozwala dokładnie wymieszać składniki.

W blenderach ręcznych natomiast na wyposażeniu mogą być pojemniki do miksowania, a zarazem przechowywania żywności.