Lato to czas, gdy większość czasu spędzamy na świeżym powietrzu. Dla właścicieli domów taras staje się wówczas dodatkową przestrzenią mieszkalną, do którego chętniej przenosimy życie domowników. Tarasy polskich domów mają średnio od 10 do 20 m2 powierzchni. To optymalna wielkość na organizację nie tylko przestrzeni do grillowania, ale również letniej kuchni. Jednak aby to było możliwe, konieczna jest odpowiednia aranżacja począwszy od podłoża aż po dach.
Wyposażenie kuchni plenerowej
Przede wszystkim „plenerowa” kuchnia powinna mieć stały dostęp do niezbędnych elementów. „Pod ręką” muszą znaleźć się także m.in. przestrzeń robocza czyli blat do przygotowywania potraw, szafka na naczynia i przyprawy, stół krzesłami oraz obowiązkowy kosz na śmieci.
Jeśli mamy możliwości zamontowania kuchenki do podgrzewania, małej lodówki i zlewu z przyłączem wody - to taras, oprócz „wydawki” i jadalni, zamienimy na pełnoprawną i niezależną kuchnię.
Okap kuchenny czyli neutralizator zapachów mamy zapewniony w postaci stałego dostępu do świeżego powietrza.
Zadaszenie i nawierzchnia letniej kuchni
Oprócz sprzętów należy również pamiętać o zadaszeniu, które pozwoli schronić się przed ciepłym letnim deszczem oraz o antypoślizgowej nawierzchni.
- Aby powierzchnia tarasu spełniała funkcję niezbędną dla przestrzeni kuchennej powinna być ona nie tylko trwała, łatwa do czyszczenia, ale również antypoślizgowa – mówi Sebastian Komaniecki, przedstawiciel handlowy Silvadec, producenta linii desek kompozytowych.
- Ważna jest także odporność na plamy i wszelkiego rodzaju negatywne warunki atmosferyczne, tj. deszcz czy duże nasłonecznienie. Takie założenia spełnią deski kompozytowe, które dedykowane są do zewnętrznych stref narażonych na intensywne użytkowanie np. ruch pieszy Gości, przesuwanie mebli tarasowych, rozlanie wody, resztki jedzenia. Atutem nawierzchni kompozytowej jest również to, że dzięki odporności na promieniowanie UV zachowuje swój pierwotny kolor i nie brązowieje. Nie jest problemem również utrzymanie kompozytu w stałej czystości – wystarczy zwykła szczotka i woda z płynem do naczyń.
Po zapewnieniu tarasowi kuchennych względów funkcjonalnych, pozostanie nam dodanie aspektów wizualnych takich jak dodatki w postaci poduszek dekoracyjnych, roślin, skrzyneczki z żywymi przyprawami. Z tak przygotowaną kuchnią, czas spędzony z rodziną i przyjaciółmi będzie korzystniejszy, a my nie będziemy chcieli…wchodzić do domu.