Wakacje to doskonały czas na spędzenie wyjątkowych chwil w otoczeniu natury - także tej najbliższej - przy naszym domu. Zaproś gości na niebanalne letnie przyjęcie z OLE! Otwórz im drzwi do swojego domu i kulinarnego świata. Zaskocz rodzinę i przyjaciół daniami przywołującymi na myśl skąpaną w słońcu Italię, cudownie zielone szczyty greckich wysp czy klimatyczne andaluzyjskie uliczki. Daj się ponieść fantazji i przygotuj dania, które zadowolą nawet najbardziej wymagającego smakosza potraw pochodzących z południa Europy.

Kuchnia pełna temperamentu - odkryj jej wnętrze

Charakterystyczna głębia, wykwintność a zarazem pewna doza delikatności to kwintesencji kuchni śródziemnomorskiej. Zielone, soczyste i bardzo aromatyczne oliwki, pełne słodyczy oraz letniego wiatru suszone pomidory czy subtelne, cierpko-kwaśne kapary to zaproszenie do wnętrza wspaniałego świata kulinariów. Świata, w którym celebrujemy każdy moment, każdy kęs, a smak i zapach rozpieszczają nasze zmysły.

Odkryj tajemnicę śródziemnomorskiej filozofii i naucz się czerpać radość z chwil spędzonych z bliskimi i przyjaciółmi podczas niebanalnych letnich przyjęć, na których nie może zabraknąć warzywnych przysmaków OLE!

OLE! - przekąski na zwykłe i niezwykłe okazje

Starannie dobrane składniki i niebanalne warzywne dodatki tworzą dania o wyjątkowym smaku. To sprawdzony przepis na udane wakacyjne przyjęcie.

Sprawdź tegoroczne TOP 3 przepisy OLE! na wyjątkowe okazje:

1. Buddah Bowl z awokado, cukinią i Suszonymi pomidorami w oleju z ziołami z pestkami dyni OLE! 

Składniki:

  • 200 g kaszy bulgur
  • 200 g suszonej żurawiny
  • Suszone pomidory w oleju z ziołami z pestkami dyni OLE!
  • 2 cukinie
  • 4 ogórki gruntowe lub dwa długie szklarniowe
  • prażone nerkowce
  • ulubiona mieszanka sałat lub rukola


Guacamole:

  • 1 miękkie awokado
  • 1 ząbek czosnku
  • garść bazylii lub kolendry
  • sok z połowy limonki lub cytryny
  • sól, pieprz
  • oliwa


Przygotowanie guacamole: awokado blendujemy z wyciśniętym czosnkiem, bazylią/kolendrą, sokiem z cytryny/limonki. Na koniec dodajemy oliwę. Skrapiamy cytryną, aby sos nie ściemniał. Kaszę gotujemy. Cukinie nacieramy ulubionymi ziołami i oliwą, grillujemy na patelni lub w piekarniku. Na półmisku układamy ugotowaną kaszę, żurawinę, suszone pomidory, ogórki, sałatę. Całość polewamy oliwą. Guacamole przekładamy do miseczki i podajemy na talerzu. Posypujemy prażonymi nerkowcami.

2. Carpaccio z buraka z serem kozim i Czarnymi drylowanymi oliwkami OLE! 

Składniki:

  • 3 ugotowane buraki
  • rukola
  • 80 g rolady z koziego sera
  • 60 g pestek słonecznika
  • Oliwki drylowane czarne OLE!

Sos:

  • po 1 łyżeczce miodu, musztardy oraz octu winnego
  • 3 łyżki oliwy extra virgin
  • 1 ząbek czosnku
  • sol, pieprz

Łączymy wszystkie składniki sosu. Pestki prażymy na suchej patelni (uważając, aby ich nie przypalić). Buraki kroimy w cienkie plasterki. Układamy je na umytych i osuszonych liściach rukoli. Na wierzchu układamy kawałki sera oraz oliwki. Posypujemy prażonymi pestkami. Przed podaniem całość polewamy sosem.

3. Tarta lotaryńska z boczkiem i Kaparami w oleju z ziołami OLE!

Składniki:

Spód:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 100 ml śmietany 22%
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 150 g boczku
  • 1 ząbek czosnku 
  • ok. 50 g sera typu cheddar oraz 15 g świeżo startego parmezanu
  • ½ pęczka drobnego szczypiorku
  • ok. 2 łyżki Kaparów w oleju z ziołami OLE!
  • sól, pieprz

Składniki na spód łączymy ze sobą i wyrabiamy kulę. Wkładamy do lodówki na min. 1 h. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na cienki placek, który przenosimy do wysmarowanej masłem formy. Dociskamy, nakłuwamy widelcem i ponownie wkładamy do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Przygotowujemy nadzienie: Pora myjemy i odcinamy zielone liście, które wyrzucamy. Pozostałą część siekamy na półplasterki. Boczek podsmażamy na suchej patelni do uzyskania złotego koloru mięsa. Odstawiamy na bok i na tym tłuszczu smażymy pora z posiekaną cebulą. Śmietanę łączymy z jajkami. Dodajemy posiekany ser i wyciśnięty czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy i wylewamy masę na spód. Na koniec, na wierzch nakładamy kapary oraz szczypiorek. Pieczemy ok. 45 minut.

Wypróbuj niebanalne propozycje OLE! i przygotuj swoje wymarzone letnie przyjęcie. Więcej inspiracji znajdziesz w PRZEPIŚNIKU na: www.wole-ole.pl