Pochłaniacz, czyli okap kuchenny to jedno z niezbędnych urządzeń w każdej kuchni. Jego zadaniem jest pochłanianie i odprowadzanie oparów powstających podczas gotowania. Skuteczność jego działania zależy między innymi od prawidłowej pielęgnacji urządzenia i utrzymywania go w czystości. Sprawny okap znacząco ograniczy osadzanie się tłuszczu i innych zabrudzeń na powierzchni płytek i mebli kuchennych. Dowiedz się, jak czyścić okap kuchenny.  

Sama wymiana filtrów zdecydowanie nie wystarczy. Okapy mogą być wykonane z różnych materiałów, ale najczęściej kupujemy takie ze stali nierdzewnej i szkła. Trzeba regularnie wymieniać zużyte filtry, oczyszczać pochłaniacz z tłuszczu oraz myć jego obudowę. Warto dbać o swój okap kuchenny, ponieważ dzięki temu urządzeniu zapewniona jest prawidłowa cyrkulacja powietrza w kuchni, co zapobiega zawilgoceniom ścian, sufitu, czy mebli przez parę wodą powstającą podczas przygotowywania posiłków.

Działanie okapu kuchennego

Pochłaniacze niwelują wszelkie opary kuchenne, wilgoć oraz tłuszcz. Okap kuchenny podłącza się do komina wentylacyjnego. Wyciąg zasysa opary, a specjalne filtry w nim zamontowane zbierają zanieczyszczenia na przykład tłuszcz oraz parę wodną. Urządzenie działa w obiegu zamkniętym, co oznacza, że zasysane przez okap powietrze, po jego oczyszczeniu przez system filtrów, trafia ponownie do kuchni. Okapy są wyposażone w filtry, które zatrzymują takie zanieczyszczenia jak:

- para wodna z mikrocząsteczkami tłuszczu,

- kurz,

- drobnoustroje,

- zapachy.

Okapy kuchenne ze względu na ich budowę możemy podzielić na podszafkowe, wyspowe i sufitowe. Poszczególne modele różnią się między sobą również systemem działania oraz materiałem, z jakiego zostały wykonane. Pamiętajmy, że aby zmaksymalizować korzyści wynikające z używania okapu, powinniśmy włączać urządzenie na 2-3 minuty przed rozpoczęciem gotowania i wyłączać również chwilę po jego zakończeniu. Aby wydłużyć żywotność filtrów, warto podczas gotowania używać pokrywek, co znacznie zmniejszy parowanie z garnków i patelni.

Czyszczenie okapu kuchennego

Pamiętajmy, aby zawsze przed rozpoczęciem czyszczenia pochłaniacza, wyłączyć urządzenie z prądu. Czyszczenie okapu obejmuje zarówno wymianę filtrów, jak i umycie wewnętrznych oraz zewnętrznych elementów jego obudowy. Sprawdź, jak czyścić pochłaniacz kuchenny.

1. Czyszczenie obudowy okapu kuchennego na zewnątrz i w środku

Do mycia okapu nie używamy żadnych ostrych twardych myjek na przykład drucianych, agresywnych środków czyszczących na bazie kwasów, czy proszków do czyszczenia. Mogłoby to spowodować zarysowanie i zniszczenie powierzchni urządzenia. Najodpowiedniejsze do czyszczenia pochłaniacza są miękkie gąbki kuchenne lub ściereczki zamoczone w wodzie z łagodnym detergentem.

Możemy użyć specjalnego środka przeznaczonego do mycia okapów, ale doskonale sprawdzi się również zwykły płyn do naczyń rozpuszczony w ciepłej wodzie. Można w ten sposób myć zarówno szklane, jak i stalowe i plastikowe elementy okapu. Postarajmy się dokładnie, ale delikatnie umyć wszystkie części urządzenia, a następnie wytrzeć je do sucha szmatką z mikrofibry.

Na koniec warto nalać na bawełnianą ściereczkę odrobinę zwykłego oleju spożywczego i wypolerować okap. Dzięki temu nie będzie nam nim żadnych zacieków ani śladów, a jego powierzchnia będzie się pięknie błyszczeć.

2. Czyszczenie szklanych elementów okapu kuchennego

Jeśli szklane części pochłaniacza są mocno zabrudzone i nie da się ich dobrze domyć wodą z płynem do naczyń, możemy skorzystać z płynu do mycia szyb i luster na bazie alkoholu, lub przetrzeć je zwykłym octem kuchennym. Po umyciu pamiętajmy o dokładnym wypolerowaniu szklanych elementów szmatką z mikrofibry, dzięki czemu będą lśnić czystością. Nigdy nie używajmy do czyszczenia szyb w okapie żadnych kwasów, preparatów acetonem, czy benzyną.

3. Czyszczenie filtrów w okapie kuchennym

Czyszczenie filtrów w okapie kuchennym zależy od ich rodzaju. Wyróżniamy:

- filtry metalowe - wykonane są ze stali nierdzewnej chromowo- niklowej lub aluminium i są wielokrotnego użytku. W praktyce jest to po prostu wielowarstwowa mocno spleciona siateczka, którą łatwością umyjemy ręcznie lub w zmywarce. Najlepiej zrobić to gąbką nasączoną w ciepłej wodzie z płynem do naczyń, a w zmywarce na krótkim programie z temperaturą maksymalnie 50 stopni. Metalowe filtry w okapie powinniśmy myć średnio raz w miesiącu.

- filtry węglowe - zawierają węgiel aktywny o dużej zdolności absorbowania zapachów, pary oraz cząsteczek tłuszczu i innych zanieczyszczeń. W zależności od urządzenia możemy mieć do czynienia z filtrami, które trzeba wymieniać na nowe co 3-6 miesięcy, lub z takimi, które można regularnie czyścić w zmywarce, a ich żywotność wynosi 3 lata i dopiero po tym czasie, trzeba kupić nowe. Filtry myjemy w zmywarce na programie z najniższą temperaturą, a następnie suszymy przez 10 minut w piekarniku w temperaturze 100 stopni.

- filtry jednorazowe - w niektórych urządzeniach zamontowane są jeszcze dodatkowo filtry jednorazowego użytku wykonane z papieru, flizeliny lub akrylu. Nie nadają się one do mycia. Tego rodzaju filtr trzeba wymieniać na nowy co 2-3 miesiące.

Jeśli okap jest wyjątkowo mocno zabrudzony, wówczas możemy do jego czyszczenia użyć pasty z sody oczyszczonej. Nakładamy ją na miękką gąbkę i dokładnie czyścimy mocno zabrudzone elementy, a następnie przecieramy je szmatką z czystą wodą. Do mycia małych elementów oraz trudno dostępnych miejsc możemy użyć szczoteczki do zębów z miękkim włosiem lub patyczka do czyszczenia uszu. Oprócz dokładnego mycia okapu kuchennego oraz regularnej wymiany filtrów pamiętajmy również o sprawdzaniu, czy wszystkie żarówki są sprawne i ich ewentualnej wymianie na nowe.