Dobra organizacja przestrzeni kuchennej to podstawa. Nic nam po wymarzonych dizajnerskich meblach, jeśli prace kuchenne wiążą się z uciążliwym przemierzaniem nadprogramowych odległości pomiędzy niefunkcjonalnie ustawionymi elementami wyposażenia. Nie musi tak być. Zasady projektowania kuchni uwzględniają pojęcie trójkąta roboczego, który zapewni pełen komfort pracy. Sprawdź, jak powinna wyglądać funkcjonalna kuchnia.

Czym jest trójkąt roboczy?

Ciąg działań, które wykonujemy, przyrządzając posiłki, jest z reguły ściśle określony w swej kolejności i obejmuje wyjęcie produktów z lodówki, oczyszczenie ich w zlewozmywaku, a następnie poddanie obróbce termicznej na płycie kuchennej lub w piekarniku. Ergonomiczne ustawienie trzech sprzętów bezpośrednio powiązanych z tymi czynnościami, czyli lodówki, zlewu i kuchenki nazywamy trójkątem roboczym. To pomiędzy nimi poruszamy się, wykonując zadania związane z gotowaniem, dlatego zadaniem trójkąta roboczego w kuchni jest maksymalne usprawnienie naszej pracy.

Samo rozmieszczenie sprzętów na wierzchołkach trójkąta nie wystarcza. Należy skupić się również na przestrzeniach pomiędzy urządzeniami, ponieważ musimy jeszcze przygotować produkty, wyrzucić pozostałości, a przy tym „mieć na oku” to, co dzieje się dookoła, szczególnie jeśli mieszkają z nami dzieci, bądź akurat przyjmujemy gości. Właśnie dlatego pas roboczy w kuchni powinien zostać zaprojektowany w sposób przemyślany.  

Układ mebli w kuchni - zasady projektowania

Układ liniowy, z wyspą, w kształcie litery L, czy może dwurzędowy? Warto poznać odpowiedź na te pytania, ponieważ wnętrze powinno być nie tylko zachwycające, ale również funkcjonalne. Wszystko zależy od metrażu i kształtu pomieszczenia. W małych wnętrzach lub aneksach dobrze sprawdzi się układ jednorzędowy, w kształcie litery L lub z wyspą. W większych kuchniach możemy pokusić się o zabudowę dwurzędową z wyspą lub w kształcie litery U. Jak w poszczególnych zabudowach ująć trójkąt roboczy? Oto kilka tricków:

• Trójkąt roboczy w kuchni z wyspą możemy zaprojektować w dwójnasób, mianowicie na wyspie możemy zamontować zlewozmywak i zmywarkę, bądź kuchenkę, przy czym oba rozwiązania są bardzo praktyczne. Jeśli wyspa jest rozległa, dobrym rozwiązaniem będzie umieszczenie na niej obu sprzętów, lub wręcz przeciwnie, przeznaczyć ją tylko do spożywania posiłków umieszczając osprzęt w pozostałej zabudowie meblowej.

• Projektując zabudowę liniową, pamiętajmy, żeby nie przekroczyć łącznej odległości 7 metrów pomiędzy wszystkimi trzema sprzętami, a idealnie byłoby, gdyby zlewozmywak znalazł się pośrodku. Pamiętajmy również o blatach roboczych pomiędzy poszczególnymi urządzeniami.

• Najłatwiej trójkąt roboczy zaprojektować w zabudowie dwurzędowej, L i U, ponieważ łatwo możemy podzielić przestrzeń na strefy użytkowe, a tym samym osiągnąć maksimum ergonomii.

Kuchenka, zlew, lodówka - w jakiej odległości ustawić trójkąt?

Niezależnie od tego, czy planujemy urządzić rozległe pomieszczenie z wyspą, czy też niewielką kuchnię w bloku, kuchenny trójkąt roboczy to najlepsze rozwiązanie. Oszczędza czas, zapewnia wygodę i oczywiście z szacunkiem traktuje nasze nogi, bo przecież gotujemy i pieczemy, stojąc. Przyjęło się, że odległość pomiędzy poszczególnymi sprzętami powinna wynosić minimum 120 cm, przy czym, jeśli kuchnia jest naprawdę mała, dozwolona jest minimalna odległość pomiędzy kuchenką a zlewem wynosząca 90 cm.

Podane wartości są dolną granicą, więc jeśli mamy do dyspozycji odpowiednią ilość miejsca, sprzęty możemy rozdzielić blatami roboczymi o długości nawet 210 cm. Pamiętajmy, że usytuowane sprzęty wcale nie muszą tworzyć obrysu trójkąta równobocznego, ponieważ wiele zależy od rozmiaru i kształtu przestrzeni.

Jak ustawić elementy trójkąta roboczego?

Urządzając kuchnię, sami decydujemy o tym, jak ma wyglądać zabudowa meblowa. Bez względu na to, czy jest to kuchnia na wymiar, czy też zestaw mebli modułowych, istnieje kilka zasad, które należy poznać, uwzględniając trójkąt roboczy w projektowaniu kuchni. Poniżej odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania.

• Czy zmywarka obok lodówki to dobry pomysł?

W przypadku sprzętów w zabudowie nie ma przeciwwskazań pod względem technicznym, jednak ustawienie obok siebie wolnostojącej lodówki i zmywarki nie jest zalecane z uwagi na wydzielane przez zmywarkę ciepło. Istnieje jeszcze aspekt praktyczny. Lepiej zmywarkę ulokować obok zlewu, ponieważ brudne naczynia po opłukaniu od razu wkładamy do zmywarki bez konieczności uciążliwego przenoszenia przy akompaniamencie spadających na podłogę kropel wody. Pamiętajmy, aby w pobliżu zlewu i zmywarki postawić kosz na śmieci.

• Czy można ustawić piekarnik obok lodówki?

Również nie jest to zalecane przez wspomniane już unikanie źródła ciepła w pobliżu lodówki, tym bardziej że w przypadku nowoczesnych samoczyszczących się piekarników ciepło może zamienić się w bardzo wysoką temperaturę. Jeśli zatem nasz piekarnik wyposażony jest w funkcję samoczyszczenia, czyli pyrolizy, należy oddzielić go od lodówki choćby wąską szafką.

• Czy kuchenka w narożniku się sprawdzi?

Nie jest to dobre rozwiązanie, ponieważ do kuchenki powinien zostać zapewniony dostęp z trzech stron w celu komfortowego użytkowania.

• Czy zlew może stać obok kuchenki?

To bardzo niebezpieczne rozwiązanie, gdyż nawet kropla wody na rozgrzanym oleju może spowodować pożar.

Autor
Czym jest trójkąt roboczy? Zasady projektowania kuchni
Dagmara Kasprzyk-Rogal
Dekorator wnętrz, kosztorysant budowlany, copywriter, wykształcenie ekonomiczno-administracyjne. Kobieta wielu pasji, z których największą jest tematyka wnętrzarska. Od...