Czym jest kuchnia letnia?
Kiedyś kuchnia letnia była małym budynkiem, używanym w upalne dni do gotowania czy robienia przetworów. W takiej kuchni, budowanej zwykle z cegły, panował przyjemny chłód. Dzięki temu letnia kuchnia idealnie nadawała się do przygotowywania posiłków. W latach 90. ubiegłego wieku kuchnia letnia ograniczona była na ogół do kilku metrów. Znajdowały się w niej proste, skromne palniki na butlę gazową. Dzisiaj nowoczesne kuchnie letnie zajmują o wiele większą powierzchnię - mieszczą się w altanie, w ogrodzie lub na tarasie i są wyposażone w sprzęt wysokiej jakości.
Jak zrobić kuchnię letnią? Wybieramy wyposażenie
W kuchni letniej znajdują się grille (w tym murowane), paleniska lub rozbudowane kuchnie z długim blatem roboczym, zlewem, a nawet podręczną lodówką. Taka kuchnia może być poszerzona o wędzarnię, piec chlebowy, a nawet piec do pizzy. Jeśli nie chcemy ograniczać się do tradycyjnego grilla, kuchnia letnia powinna mieć stały dostęp do wody oraz prądu.
Grill gazowy do kuchni letniej
Najbardziej luksusowe i rozbudowane są grille gazowe, które można połączyć z szafkami, półkami, schowkami. Taki grille oferują słynne marki Broil King, Weber, Landmann czy Napoleon. Grille do zabudowy otwierają wiele nowych możliwości! Szereg innowacji, pojemne szuflady na akcesoria czy przyprawy, praktyczne lampki i doskonała jakość sprawiają, że z grilla gazowego do zabudowy korzystać można o każdej porze i przy każdej pogodzie.
Świetnym pomysłem jest grill gazowy przenośny, który można zabrać na wakacje lub weekendowy wypad. Przypomina typową walizkę z uchwytem, którą ciągnie.
Grill węglowy Kamado do kuchni letniej
W Japonii Mushikamado był okrągłym glinianym garnkiem, z pokrywką w kształcie kopułki, przeznaczonym do gotowania ryżu na parze. Używano go ponad 3000 lat temu! Nazwa Kamado jest japońskim określeniem i oznacza po prostu piec. Ta nazwa została przyjęta przez Amerykanów i stała się ogólną nazwą ceramicznej kuchenki. Dzisiaj do Kamado nawiązują modele znanej marki Big Green Egg.
Współczesne grille Kamado można wykorzystać nie tylko do grillowania lub pieczenia, ale również do wypiekania pizzy, chleba, ciasta i ciasteczek. Grille te, dzięki ceramicznej obudowie, doskonale trzymają ciepło, które jest precyzyjnie sterowane przepływem powietrza w górnych i dolnych otworach wentylacyjnych. Przygotowywane w nich potrawy nabierają niezwykłej soczystości i znacznie różnią się od tych przyrządzanych w tradycyjnych grillach węglowych czy gazowych. Grille ceramiczne mogą być wolnostojące lub do zabudowy.
Grille na pizzę w kuchni letniej
Pizza z pieca jak z włoskiej neapolitańskiej pizzerii? Sekretem wypieku chrupiącej włoskiej pizzy na cienkim cieście są duże piece kamienne, które rozgrzewają się do wysokiej temperatury. Tymczasem marka Alfa Forni stworzyła modele wykonane ze stali, które w 30 minut osiągają temperaturę do 500°C. Dzięki temu można upiec prawdziwą neapolitańską pizzę w zaledwie 90 sekund. Są to piece stacjonarne.
Do wyboru są również piece miniaturowe, które dzięki swojej konstrukcji są bardzo lekkie i łatwe do przenoszenia oraz przechowywania, bo zajmują niewiele miejsca. To dobry pomysł na weekendowy wypad za miasto.
Grill elektryczny do kuchni letniej
To najprostszy i najmniejszy istniejący grill. Nie nadaje się do grillowanie kiełbasek czy karkówki, ale może być uzupełnieniem grilla gazowego w letniej kuchni, jeśli potrzebujemy podgrzać na przykład zupę.
Jak urządzić kuchnię letnią?
Kuchnię letnią można urządzić w różnych stylach. Tylko od nas zależy, w którym kierunku pójdziemy. Spośród wielu wykończeń kuchnia letnia najczęściej jest robiona z drewna, kamienia lub stali nierdzewnej.
Kuchnia letnia wykończona kamieniem
Kamień to idealny materiał do budowy kuchni letniej. Jest trwały, odporny na warunki pogodowe i uszkodzenia mechaniczne. Kamienne blaty pięknie wyglądają na tle zieleni ogrodu. Kamień pasuje do większości stylów, a w połączeniu z chromowanym grillem czyni letnią kuchnię elegancką i luksusową.
Kuchnia letnia wykończona cegłą
Porowata struktura i mieszanka gliny z piaskiem sprawiają, że cegła doskonale izoluje przed chłodem i doskonale utrzymuje ciepło. Jest wyjątkowo trwała i w pełni odporna na mróz i warunki atmosferyczne. Jest także ekologiczna. Wypalana w temperaturze 1100°C, posłuży nam przez lata. Szczególnie pasuje do letniej kuchni w stylu rustykalnym.
Kuchnia letnia wykończona drewnem
Drewno to jeden z najpopularniejszych materiałów budowlanych, szczególnie jeśli chodzi o konstrukcje przeznaczone do ogrodów i na taras. Można je łączyć z wieloma innymi materiałami, tworząc tym samym niepowtarzalny klimat - doskonale komponuje się ze szkłem, kamieniem i cegłą.
Jest ponadczasowe, uniwersalne, a przy odpowiedniej pielęgnacji drewno jest też długowieczne, co nie jest obojętne dla środowiska naturalnego. Ociepla, łagodzi kanciaste formy i wprowadza przyjemną, relaksującą atmosferę.
Budowa kuchni letniej w ogrodzie - czy potrzebne jest pozwolenia?
Zanim zabierzesz się za budowę kuchni letniej, pamiętaj, żeby sprawdzić kilka informacji, dotyczących przepisów budowlanych. Jeśli planujesz kuchnię letnią jako zadaszoną, wolnostojącą przestrzeń przy domu czy w ogrodzie lub jako powiększenie istniejącego tarasu, nie musisz występować o pozwolenie na budowę, o ile powierzchnia obiektu nie przekroczy 25 metrów kwadratowych.
Zalety kuchni letniej
Kuchnia letnie ma wiele zalet. Najważniejsze to:
- Pozwala wspólnie spędzać czas (podczas robienia obiadu uczestniczymy w życiu rodzinnym).
- Podczas przygotowywania posiłków zapachy nie rozchodzą się po całym domu.
- Pełni funkcję estetyczną.
- Kuchni letnia służy za strefę relaksu.
- Może być naturalnym przedłużeniem domu.