Czym jest kuchnia letnia?

Kiedyś kuchnia letnia była małym budynkiem, używanym w upalne dni do gotowania czy robienia przetworów. W takiej kuchni, budowanej zwykle z cegły, panował przyjemny chłód. Dzięki temu letnia kuchnia idealnie nadawała się do przygotowywania posiłków. W latach 90. ubiegłego wieku kuchnia letnia ograniczona była na ogół do kilku metrów. Znajdowały się w niej proste, skromne palniki na butlę gazową. Dzisiaj nowoczesne kuchnie letnie zajmują o wiele większą powierzchnię - mieszczą się w altanie, w ogrodzie lub na tarasie i są wyposażone w sprzęt wysokiej jakości.

Wbudowane grill gazowy i piec do pizzy. Tak przestronny taras pomieścił i kuchnię letnią, i mały basen, i altanę. Fot. Bob White, Stanly Ranch Residences
Tutaj kuchnia letnia znajduje się na eleganckiej werandzie przylegąjącej do domu. Fot. harveyjones.com

Jak zrobić kuchnię letnią? Wybieramy wyposażenie

W kuchni letniej znajdują się grille (w tym murowane), paleniska lub rozbudowane kuchnie z długim blatem roboczym, zlewem, a nawet podręczną lodówką. Taka kuchnia może być poszerzona o wędzarnię, piec chlebowy, a nawet piec do pizzy. Jeśli nie chcemy ograniczać się do tradycyjnego grilla, kuchnia letnia powinna mieć stały dostęp do wody oraz prądu.

Kuchnia letnia dla profesjonalisty. Fot. focusgarden.pl

Grill gazowy do kuchni letniej

Najbardziej luksusowe i rozbudowane są grille gazowe, które można połączyć z szafkami, półkami, schowkami. Taki grille oferują słynne marki Broil King, Weber, Landmann czy Napoleon. Grille do zabudowy otwierają wiele nowych możliwości! Szereg innowacji, pojemne szuflady na akcesoria czy przyprawy, praktyczne lampki i doskonała jakość sprawiają, że z grilla gazowego do zabudowy korzystać można o każdej porze i przy każdej pogodzie.

Grill gazowy Imperial™ QS 690 IR marki Broil King ma imponującą powierzchnię rusztów i rożen obrotowy. Aromatyzery FLAV-R-WAVE™, pokrywające blisko 86% dna piekarnika, to gwarancja doskonałego smaku i głębokiego aromatu. Odparowują one soki i tłuszcze spływające z mięsa, warzyw czy ryb, otulając potrawy dymnym aromatem. Dodatkowo chronią palniki przed bezpośrednim kontaktem z tłuszczem. Fot. broilking.pl
Grill gazowy Weber Spirit E-325 to trzypalnikowy, średniej wielkości grill marki Weber. Grill ma żeliwny ruszt z systemem GBS, kuchenkę boczną oraz szyny aromatyzujące ze stali szlachetnej. Fot. Weber

Świetnym pomysłem jest grill gazowy przenośny, który można zabrać na wakacje lub weekendowy wypad. Przypomina typową walizkę z uchwytem, którą ciągnie.

Phantom TravelQ™ PRO285 Portable Propane Gas Grill - przenośny grill gazowy na propan ma wysoką górną pokrywę i dwa palniki ze stali nierdzewnej. Grilluje do 17 hamburgerów. Fot. napoleonhomecomfort.ca
Weber Grill Gazowy Traveler ma jeden palnik ze stali nierdzewnej, żeliwne ruszty do grillowania pokryte emalią porcelanową oraz zapłon Piezo. Pokrywa i komora zbudowane są ze stali pokrytej emalią porcelanową. W skład grilla wchodzi zintegrowany składany wózek stalowy, ustawiany i składany jedną ręką, z automatyczną blokadą pokrywy oraz sztywny duży stolik boczny. Traveler ma ponadto wbudowany termometr w pokrywie, 2 gumowane koła i wyjmowaną miskę ociekową. Zasilany jest na nabój gazowy. Fot. top-grille.pl
Grill gazowy PHANTOM Travel Q PRO 285 X™ marki Napoleon. Dzięki przemyślanej konstrukcji i kompaktowym rozmiarom zabierzesz go ze sobą na każdy piknik. Waga 17 kg. Fot. produktypremium.com

Grill węglowy Kamado do kuchni letniej

W Japonii Mushikamado był okrągłym glinianym garnkiem, z pokrywką w kształcie kopułki, przeznaczonym do gotowania ryżu na parze. Używano go ponad 3000 lat temu! Nazwa Kamado jest japońskim określeniem i oznacza po prostu piec. Ta nazwa została przyjęta przez Amerykanów i stała się ogólną nazwą ceramicznej kuchenki. Dzisiaj do Kamado nawiązują modele znanej marki Big Green Egg.

Grill węglowy ceramiczny Kamado w wersji współczesnej. Tego typu "grillów" używano w Japonii już 4000 tysiące lat temu. Fot. Big Green Egg

Współczesne grille Kamado można wykorzystać nie tylko do grillowania lub pieczenia, ale również do wypiekania pizzy, chleba, ciasta i ciasteczek. Grille te, dzięki ceramicznej obudowie, doskonale trzymają ciepło, które jest precyzyjnie sterowane przepływem powietrza w górnych i dolnych otworach wentylacyjnych. Przygotowywane w nich potrawy nabierają niezwykłej soczystości i znacznie różnią się od tych przyrządzanych w tradycyjnych grillach węglowych czy gazowych. Grille ceramiczne mogą być wolnostojące lub do zabudowy.

Grille na pizzę w kuchni letniej

Pizza z pieca jak z włoskiej neapolitańskiej pizzerii? Sekretem wypieku chrupiącej włoskiej pizzy na cienkim cieście są duże piece kamienne, które rozgrzewają się do wysokiej temperatury. Tymczasem marka Alfa Forni stworzyła modele wykonane ze stali, które w 30 minut osiągają temperaturę do 500°C. Dzięki temu można upiec prawdziwą neapolitańską pizzę w zaledwie 90 sekund. Są to piece stacjonarne.

The Heat Keeper®, DoubleDown Ceramic Superwool®, Flue System® to funkcje, które sprawiają, że z tego pieca wychodzi doskonała pizza. Piec utrzymuje ciepło, ma podwójną izolację i obieg powietrza. Fot. Alfa Forni

Do wyboru są również piece miniaturowe, które dzięki swojej konstrukcji są bardzo lekkie i łatwe do przenoszenia oraz przechowywania, bo zajmują niewiele miejsca. To dobry pomysł na weekendowy wypad za miasto.

Grill do pizzy marki Alfa Forni występuje w wersjach wbudowanych i wolnostojących. Fot. salongrilli.pl

Grill elektryczny do kuchni letniej

To najprostszy i najmniejszy istniejący grill. Nie nadaje się do grillowanie kiełbasek czy karkówki, ale może być uzupełnieniem grilla gazowego w letniej kuchni, jeśli potrzebujemy podgrzać na przykład zupę.

Grill elektryczny Raven EGE005 Pro Termosonda Grill elektryczny Raven EGE005 PRO wielofunkcyjny. Jest to urządzenie 3 w 1 - służy do przygotowywania smażonych dań, opiekanych kanapek oraz chrupiących gofrów. Tak wszechstronne działanie jest możliwe dzięki zastosowaniu wymiennych płyt. Multigrill EGE005 PRO posiada dołączoną do zestawu termosondę, którą możesz w każdej chwili włożyć do środka potrawy i sprawdzić jej aktualną temperaturę na wyświetlaczu. W przypadku mięsa możesz pozostawić sondę i wybrać 1 z 4 stopni wysmażenia. Po osiągnięciu docelowej temperatury urządzenie wyłączy się samo. Fot. Raven

Jak urządzić kuchnię letnią?

Kuchnię letnią można urządzić w różnych stylach. Tylko od nas zależy, w którym kierunku pójdziemy. Spośród wielu wykończeń kuchnia letnia najczęściej jest robiona z drewna, kamienia lub stali nierdzewnej.

Kuchnia letnia wykończona kamieniem

Kamień to idealny materiał do budowy kuchni letniej. Jest trwały, odporny na warunki pogodowe i uszkodzenia mechaniczne. Kamienne blaty pięknie wyglądają na tle zieleni ogrodu. Kamień pasuje do większości stylów, a w połączeniu z chromowanym grillem czyni letnią kuchnię elegancką i luksusową.

Grill otoczony murkiem z jasnego kamienia. Murek sprawi, że dym nie będzie leciał w stronę sąsiadów. Fot. Julie Soefer
Ta letnia kuchnia została zrobiona z łupka kamiennego, który jest wytrzymały, odporny na uszkodzenia, ognioodporny i ekologiczny, a także dostępny w różnych kolorach i formatach. Fot. homegarden.com.pl

Kuchnia letnia wykończona cegłą

Porowata struktura i mieszanka gliny z piaskiem sprawiają, że cegła doskonale izoluje przed chłodem i doskonale utrzymuje ciepło. Jest wyjątkowo trwała i w pełni odporna na mróz i warunki atmosferyczne. Jest także ekologiczna. Wypalana w temperaturze 1100°C, posłuży nam przez lata. Szczególnie pasuje do letniej kuchni w stylu rustykalnym.

W tej kuchni letniej wykorzystano wiele różnych materiałów: cegłę, płytki ceramiczne, łupek i kamień. Fot. Loberon

Kuchnia letnia wykończona drewnem

Drewno to jeden z najpopularniejszych materiałów budowlanych, szczególnie jeśli chodzi o konstrukcje przeznaczone do ogrodów i na taras. Można je łączyć z wieloma innymi materiałami, tworząc tym samym niepowtarzalny klimat - doskonale komponuje się ze szkłem, kamieniem i cegłą.

Jest ponadczasowe, uniwersalne, a przy odpowiedniej pielęgnacji drewno jest też długowieczne, co nie jest obojętne dla środowiska naturalnego. Ociepla, łagodzi kanciaste formy i wprowadza przyjemną, relaksującą atmosferę.

Kuchnia letnia w nowoczesnej lekkiej konstrukcji ogrodowej marki Pinegard. Fot. pinegard.pl

Budowa kuchni letniej w ogrodzie - czy potrzebne jest pozwolenia?

Zanim zabierzesz się za budowę kuchni letniej, pamiętaj, żeby sprawdzić kilka informacji, dotyczących przepisów budowlanych. Jeśli planujesz kuchnię letnią jako zadaszoną, wolnostojącą przestrzeń przy domu czy w ogrodzie lub jako powiększenie istniejącego tarasu, nie musisz występować o pozwolenie na budowę, o ile powierzchnia obiektu nie przekroczy 25 metrów kwadratowych.

Zalety kuchni letniej

Kuchnia letnie ma wiele zalet. Najważniejsze to:

  • Pozwala wspólnie spędzać czas (podczas robienia obiadu uczestniczymy w życiu rodzinnym).
  • Podczas przygotowywania posiłków zapachy nie rozchodzą się po całym domu.
  • Pełni funkcję estetyczną.
  • Kuchni letnia służy za strefę relaksu.
  • Może być naturalnym przedłużeniem domu. 
Autor
Kuchnia letnia - jak ją zrobić? Wyposażenie i pomysły na kuchnie letnie w ogrodzie
Monika Utnik
Dziennikarka, wieloletnia redaktorka pism wnętrzarskich, absolwentka polonistyki i italianistyki Uniwersytetu Warszawskiego, autorka książek dla dzieci. Zadebiutowała...