Mieszkanie na osiedlu Nowa Letnica w Gdańsku - widać z niego zabytkową część miasta

Niedaleko do morza i plaży, w otoczeniu terenów zielonych, a jednocześnie z dobrą komunikacją, pięknym widokiem na gdańską starówkę oraz zjawiskowy Bursztynowy Stadion (Energa Gdańsk). Te wszystkie zalety sprawiły, że to właśnie tu, na osiedlu Nowa Letnica, postanowiła osiąść pewna młoda pracująca para. Wybrali prawie stumetrowe lokum w nowoczesnym, komfortowym wieżowcu.

Wyspa kuchenna została obudowana drewnianą boazerią w formie półwałeczków, na blacie i ścianie zastosowano modne obecnie drobne lastriko. Detalem są miedziane wykończenia. Na uwagę zasługują też oryginalne fronty z rattanu w okrągłych ramiakach. Fronty te powtarzają się w większej skali w szafie garderobianej w korytarzu.

Jednak aby żyło się im tu naprawdę idealnie, potrzebna była interwencja architekta, który nie tylko pomógłby urządzić wnętrza, ale - przede wszystkim - zadbał o to, żeby mieszkanie było maksymalnie funkcjonalne i odpowiadało na wszystkie potrzeby jego przyszłych mieszkańców. Zadania tego podjęła się Monika Ziętarska, prowadząca własną pracownię projektową specjalizują się w kompleksowym projektowaniu wnętrz.

salon w stylu vintage
Narożnik Agate, Wonder
Nasza propozycja
Narożnik Agate, Wonder
9675 zł
Stolik kawowy Tablo, Normann Copenhagen
Nasza propozycja
Stolik kawowy Tablo, Normann Copenhagen
2047 zł
Fotel Fox, 366 Concept
Nasza propozycja
Fotel Fox, 366 Concept
3400 zł
Krzesło Wishbone CH24, Carl Hansen & Søn
Nasza propozycja
Krzesło Wishbone CH24, Carl Hansen & Søn
2352 zł
Właściciele mieli wizję artystycznego mieszkania z dużą ilością barw i oryginalnych faktur. Inspiracją była kolekcja obrazów zaprzyjaźnionych gdańskich artystek, m.in. Magdaleny Peli oraz Beaty Polak-Peli.

Kuchnia otwarta na salon i master bedroom w stylu vintage

Architektka od razu wiedziała, jak optymalnie wykorzystać dostępną przestrzeń. Pierwotny plan mieszkania zakładał wydzieloną kuchnię, którą zdecydowano się otworzyć na salon. Dzięki temu uzyskano dużą, jasną przestrzeń. Zamieniono także miejscami łazienkę oraz małą garderobę przy głównej sypialni. I tak powstał przeszklony pokój kąpielowy z niewielkim, zamkniętym WC oraz spora, ustawna garderoba.

otwarta kuchnia w stylu vintage
Parkiet z jodełki francuskiej, dąb bright
Nasza propozycja
Parkiet z jodełki francuskiej, dąb bright
329 zł
Płytka Magma, sea blue, Equipe
Nasza propozycja
Płytka Magma, sea blue, Equipe
135 zł
Styl tego mieszkania nawiązuje do klimatu lat 60. XX wieku, ale przestrzeń jest funkcjonalna, zgodnie ze współczesnymi standardami.

Pomysł na aranżację wnętrza, zwłaszcza w zakresie doboru kolorystyki, w dużej mierze został zainspirowany kolekcją obrazów, które właściciel mieli już w swoim starym mieszkaniu. Jak wspomina projektantka: - Najbardziej zależało nam na uzyskaniu dobrej jakości, stąd w grę wchodziły wykończenia drewniane, lakierowane, rattan. Na szczęście do takiego projektu pełnego wyzwań miałam zaufaną, sprawdzoną w bojach ekipę stolarską, która podołała tym wyzwaniom. Ciekawym rozwiązaniem było pozostawienia oryginalnego żelbetowego sufitu, który wraz z drewnem i miedzianymi oraz mosiężnymi detalami tworzy tu oryginalne zestawienie.

Łazienka i garderoba zamieniły zostały w tym projekcie miejscami, dzięki czemu lepiej wykorzystano dostępną przestrzeń. Salon kąpielowy, wydzielony z sypialni przy pomocy szklanych drzwi, zyskał elegancki charakter. Ściany zdobi tu tapeta w wielkoformatowy wzór i połyskujące płytki.
Autor
Stumetrowe mieszkanie w stylu lat 60. Ma widok na gdańską starówkę!
Małgorzata Stalmierska
Redaktorka, historyczka sztuki i literatury, autorka licznych tekstów o designie, sztuce i antykach. W Czasie na Wnętrze zajmuje stanowisko sekretarza redakcji. Oaza...