Lodówka do zabudowy czy wolnostojąca?
Na początek decyzja - wolnostojące czy do zabudowy? Jeśli wymieniamy całą zabudowę kuchni, można pokusić się o urządzenia przeznaczone do obudowania frontami meblowymi. Zyskujemy 20 procent niższą cenę ich zakupu oraz jednolity wygląd wnętrza. Jednak coś za coś - zapłacimy więcej za meble. Jeśli nie zależy nam na ukrywaniu sprzętów (bo też nowoczesne lodówki wcale nie są szpetne), zyskujemy przede wszystkim łatwość montażu - wystarczy wstawić je w odpowiednie miejsce, podłączyć i gotowe.
Na co zwrócić uwagę kupując lodówkę?
Wybierając lodówkę zwykle kierujemy się jej wielkością i wyglądem. Jednak to nie wszystkie ważne parametry urządzenia. Przede wszystkim spójrzmy na jej efektywność energetyczną (oznaczaną klasami - od najniższej G do najwyższej A+++). Od niej bowiem zależy, ile będzie nas kosztowało korzystanie z urządzenia. Warto dopłacić za mniej energochłonny sprzęt, bo lodówka jest jednym z urządzeń najbardziej wpływających na wysokość rachunków za energię.
Wybór klasy zamrażarki
Sprawdźmy też ile agregatów i termostatów ma na pokładzie wybrany sprzęt. Zwykle lodówki mają jeden agregat wytwarzający chłód zarówno dla komory chłodziarki, jak i zamrażarki. Może on jednak być sterowany osobnymi termostatami, dzięki którym da się ustawić odpowiednią temperaturę w lodówce i zamrażarce. W takim urządzeniu da się całkowicie wyłączyć opróżnioną komorę chłodziarki, pozostawiając pracującą zamrażarkę - ta funkcja przydaje się, gdy wyjeżdżamy na wakacje.
Urządzenia z dwoma termostatami zazwyczaj mają również system usuwania szronu No Frost w komorze zamrażarki.
Niektóre lodówki wyposażone są w dwa agregaty, którymi można sterować niezależnie od siebie i wyłączać całkowicie zarówno komorę chłodzenia, jak i zamrażarkę. Takie urządzenia pobierają jednak więcej energii.
Jeżeli zamierzamy długo przechowywać zamrożone produkty, sprawdźmy klasę zamrażarki. Oznacza ona, jaką minimalną temperaturę może osiągnąć urządzenie i jest oznaczana gwiazdkami. Im więcej gwiazdek, tym niższa temperatura, a przez to dłuższy czas przechowywania produktów spożywczych.
Jakie powinno być wnętrze lodówki?
Zwróćmy też uwagę na wyposażenie obu komór. W lodówce najwygodniejsze są półki z hartowanego szkła z możliwością regulacji położenia. Szklane tafle zabezpieczają wnętrze lodówki przed zabrudzeniem, gdy coś nam się rozleje nie przecieknie na produkty umieszczone niżej. Są też łatwe do umycia.
Jeśli pijemy sporo napojów gazowanych czy wody mineralnej, przyda się też druciana półka na butelki. Amatorom schłodzonych drinków producenci oferują też wbudowane w drzwiczki, łatwo dostępne kostkarki do lodu lub malutki komory szybkiego chłodzenia, w sam raz na butelkę wina czy kilka butelek piwa.
Wyposażeniem lodówki może też być pojemnik na masło i ser, na pizzę, a w droższych modelach nawet pojemnik próżniowy, w którym przechowywane produkty długo utrzymają świeżość.
W nowoczesnych lodówkach coraz częściej znajduje się komora 0°, służąca do przechowywania produktów o krótkiej przydatności do spożycia: wędlin, drobiu lub ryb. Niedocenianym, choć ważnym parametrem, jest głośność urządzenia. Jeśli mamy kuchnię połączoną z salonem, warkot agregatu może nam przeszkodzić w czytaniu, słuchaniu muzyki czy oglądaniu telewizji - wybierajmy więc urządzenia, w których poziom hałasu wynosi około 40 dB.
Co powinieneś wiedzieć przed zakupem lodówki?
- Sprawdź, czy lodówka wyposażona jest w system automatycznego rozmrażania i zapobiegający osadzaniu się szronu na ściankach (No Frost). Dzięki nim urządzenie nie wymaga uciążliwego rozmrażania i zużywa mniej prądu.