I to nie tylko z uwagi na niezwykle bogate wzornictwo, pozwalające na zaspokojenie nawet bardzo wysmakowanych gustów. Przede wszystkim są funkcjonalne. Płytki są niepalne, nie wchłaniają wilgoci i łatwo się je czyści.
Płytki nieszkliwione i wielkoformatowe
Do kuchni najlepsza jest glazura pokryta grubszą warstwą szkliwa, szkliwiony gres, a także szkliwiony klinkier. Unikać natomiast należy płytek nieszkliwionych, gresu technicznego i polerowanego, bo bardzo łatwo się plamią i trudno je utrzymać w czystości.
Bardzo ważne z użytkowego punktu widzenia są fugi. Im jest ich więcej, tym trudniej będzie doczyścić ścianę. Dlatego w pobliżu kuchenki czy zlewozmywaka lepiej nie układać drobnych mozaik czy niewielkich kafelków - ich fugi szybko się ubrudzą, a usunięcie plam wcale nie jest takie łatwe. Ratunkiem może być fuga epoksydowa, całkowicie odporna na wilgoć i zabrudzenia, jednak nie każdy fachowiec potrafi ją ułożyć nie brudząc przy tym nieodwracalnie samej glazury.
Znacznie lepszym pomysłem są więc płytki wielkoformatowe i takie, które można układać z zachowaniem minimalnych (2-milimetrowych) fug, zwane rektyfikowanymi.
Zanim kupisz
- Kafelki na kuchenną ścianę powinny być układane z możliwie wąskimi fugami. O ile same płytki szkliwione łatwo się myje, o tyle usuwanie zabrudzeń ze spoin jest katorżniczą pracą.
Zobacz także:
Ściana udekorowana. Wybieramy płytki ceramiczne do salonu, kuchni i łazienki
Płytki, tapeta czy farba - co na ściany w łazience?