Popularne mikrofale mają swoich nieprzejednanych wrogów, ale i rzesze zwolenników. Pierwszych trudno przekonać do ich używania, drudzy natomiast przyzwyczaili się do szybkiego i komfortowego gotowania.

Mikrofalówki zaczynały u nas karierę jako nieduży sprzęt AGD (o pojemności poniżej 20 l). Nadawały się w sam raz do podgrzewania lub rozmrażania niewielkich porcji jedzenia. Następczynie pozwalały już przyrządzić pizzę lub zapiec danie w formie. Obecnie największe kuchenki o pojemności 25-32 litrów mogą zastąpić piekarnik - można w nich rozmrozić i upiec na grillu kurczaka, podgrzewać dania na parze. Wprawny użytkownik poradzi sobie także z pieczeniem ciast.

KompaKuchenka mikrofalowa do zabudowy Amica AMT38BI Kuchenka mikrofalowa z wypiekaczem do chleba Micro Bakery Kuchenka MWHA 434 AX kompakt - Hotpoint
Kompaktowa kuchenka mikrofalowa do zabudowy Amica AMT38BI ma 3 programy grzania, program utrzymania potrawy w cieple i rozmrażanie. Kuchenka mikrofalowa z wypiekaczem do chleba Micro Bakery, grillem i termoobiegiem, średnica talerza 31,5 cm, ELECTROLUX, 1249 zł Kuchenka MWHA 434 AX typu kompakt (mikrofale, grill, termoobieg), pojemność 40 litrów, HOTPOINT, 3599 zł

Programy przygotowywania potraw często są automatyczne, wystarczy ustawić wagę i rodzaj dania, a urządzenie samo dopasuje czas i moc mikrofal. Większość kuchenek mikrofalowych jest wyposażona w wyświetlacz, na którym widzimy czas pozostały do zakończenia podgrzewania. Droższe modele kuchenek mikrofalowych są wyposażone w grill. Jest to elektryczna grzałka zamontowana w górnej części komory pieczenia. Najoszczędniejszy jest grill kwarcowy.

Mikrofale wyposażone w grill, mają przeważnie wysoki ruszt, który można postawić na obrotowym talerzu. Czasem w standardowym wyposażeniu jest też talerz przyrumieniający (do rumienienia potraw od spodu). Jeśli nie ma go w firmowym opakowaniu, zwykle możemy go dokupić.

W nowoczesnych kuchenkach jest funkcja gotowania na parze. Dzięki temu możemy szybko przygotować zdrowe, dietetyczne posiłki, bez tłuszczu i soli. Takie potrawy mają intensywny smak i zawierają witaminy i składniki mineralne, wypłukiwane podczas tradycyjnego gotowania.