Mikrofalówki zaczynały u nas karierę jako nieduży sprzęt AGD (o pojemności poniżej 20 l). Nadawały się w sam raz do podgrzewania lub rozmrażania niewielkich porcji jedzenia. Następczynie pozwalały już przyrządzić pizzę lub zapiec danie w formie. Obecnie największe kuchenki o pojemności 25-32 litrów mogą zastąpić piekarnik - można w nich rozmrozić i upiec na grillu kurczaka, podgrzewać dania na parze. Wprawny użytkownik poradzi sobie także z pieczeniem ciast.
Programy przygotowywania potraw często są automatyczne, wystarczy ustawić wagę i rodzaj dania, a urządzenie samo dopasuje czas i moc mikrofal. Większość kuchenek mikrofalowych jest wyposażona w wyświetlacz, na którym widzimy czas pozostały do zakończenia podgrzewania. Droższe modele kuchenek mikrofalowych są wyposażone w grill. Jest to elektryczna grzałka zamontowana w górnej części komory pieczenia. Najoszczędniejszy jest grill kwarcowy.
Mikrofale wyposażone w grill, mają przeważnie wysoki ruszt, który można postawić na obrotowym talerzu. Czasem w standardowym wyposażeniu jest też talerz przyrumieniający (do rumienienia potraw od spodu). Jeśli nie ma go w firmowym opakowaniu, zwykle możemy go dokupić.
W nowoczesnych kuchenkach jest funkcja gotowania na parze. Dzięki temu możemy szybko przygotować zdrowe, dietetyczne posiłki, bez tłuszczu i soli. Takie potrawy mają intensywny smak i zawierają witaminy i składniki mineralne, wypłukiwane podczas tradycyjnego gotowania.