Z sokowirówki szybciej uzyskasz sok, niż z wyciskarki, która ma wolniejsze obroty - ale jest on mniej wartościowy (sokowirówka napowietrza płyn, więc składniki odżywcze się utleniają).
Przed kupnem wyciskarki do owoców, sprawdź, jaką ma moc, pojemność (od ok. 0,5 do 1 litra), czy można regulować gęstość soku, czy ma wyjmowany pojemnik, a części dają się myć w zmywarce, czy ma zabezpieczenie przed kapaniem i osłonę na wylot soku. Im więcej udogodnień, tym wyższa cena urządzenia.
Elektryczny wyciskacz do cytrusów Bistro wyposażony w system zapobiegający kapaniu oraz tryb szybkiego działania, wysoka podstawa pozwala napełnić sokiem duże szklanki, Bodum, FABRYKA FORM, 379 zł |
Wyciskarka do cytrusów Viva Collection HR2744 z regulatorem ilości miąższu umożliwiającym uzyskanie soku o odpowiedniej konsystencji, w zestawie dzbanek na sok o pojemności 600 ml, wszystkie elementy można myć w zmywarce, PHILIPS, 109 zł | Sokowirówka Electrolux ESF1000 dwie prędkości dla twardych i miękkich owoców/ warzyw, szeroki wlot (mieszczą się całe owoce), duże pojemniki na sok i resztki, moc 600 W, ELECTROLUX, 449 zł | Wyciskacz do cytrusów FA 5226 o pojemności 1,2 l z funkcją autostartu, regulowaną siłą rozdrabniania i dwiema nakładkami do wyciskania, wyposażony w wyjmowany dzbanek, zbiornik i pokrywę, FIRST AUSTRIA, 49 zł |
Sokowirówki są droższe, za to bardziej wszechstronne - dzięki nim uzyskamy sok nie tylko z cytrusów, ale też z marchewek czy buraków, a nawet z ziół albo soi! Są bardziej pojemne, na 2-3,5 litra soku. Mogą posiadać separator piany, do niektórych można nawet wrzucać nieobrane warzywa i owoce.
Jeśli robimy dużo soków, zarówno tych na zimę, ale i do picia na co dzień, warto kupić sokowirówkę dobrej jakości. Taka z silnikiem o znacznej mocy (na przykład 800 W) poradzi sobie nawet z twardymi owocami i warzywami. Duży otwór pozwoli wkładać spore jabłka czy buraki, bez wcześniejszego krojenia.
Ważna jest również pojemność zbiornika na miąższ - korzystnie mieć urządzenie, które wyciśnie maksymalnie dużo soku, zanim zapełni się zbiornik. Jeśli chcemy używać sokowirówki częściej, nie tylko z okazji przygotowywania przetworów na zimę, wybierzmy urządzenie, które łatwo się myje - konieczne jest sito niekłopotliwe w czyszczeniu (powinno dać się umyć gąbką pod bieżącą wodą), a także szczelny pojemnik na skórki i włókna, który łatwo opróżnić.
Dla koneserów świeżego soku istotnym elementem będzie też specjalna końcówka, dzięki której wygodnie napełnimy sokiem szklankę.